Ať lidé účty za plyn posílají do Moskvy? Odpověď hodná státníka. Konečná ve varu

03.10.2022 17:07 | Rozhovor

„Lidé dávají najevo, že se jim nelíbí kroky Fialovy vlády. Nevěří prohlášením ať už premiéra nebo ministrů v této vládě,“ říká k protivládním demonstracím europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a mluví o podobných akcích v dalších evropských městech. Vysvětlila také, jak vidí postoj prezidenta Zemana. Vyjádřila se k volbám v ČR i k těm, které se nedávno konaly v Itálii. Přečtěte si také, v čem je podle ní Markéta Pekarová Adamová zdatnou nástupkyní Miroslava Kalouska.

Ať lidé účty za plyn posílají do Moskvy? Odpověď hodná státníka. Konečná ve varu
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Paní poslankyně, co říkáte na výsledky voleb a šlo, nebo nešlo nakonec o referendum o současné vládě, jak z některých míst zaznívalo?

Děkuji za tuto otázku. Ráda bych zde za KSČM poděkovala všem voličům, kteří naše kandidáty podpořili v komunálních i senátních volbách. Nebyly to pro nás úspěšné volby co do počtu mandátů. Pracujeme na našem restartu, na opětovném získání podpory voličů… A jestli šlo o referendum o této vládě? Voliči to jako referendum patrně nevnímali a dali hlas lidem, které znají z komunální úrovně, a nebrali tak zcela v potaz, kterou stranu nebo uskupení kandidát zastupoval. A jako referendum to jistě nebrali zvolení zastupitelé například v Ostravě, kde vedení města tvoří ANO, SPOLU a Piráti. Andrej Babiš a jeho marketing nedokázal skrýt pro druhé kolo Senátu fakt, že do médií vykládá, jak jsou strany vládní koalice nebezpečím pro lidi, ale právě ODS, TOP 09, KDU-ČSL i tolik kritizovaný STAN jsou strany, se kterými nejčastěji hnutí ANO uzavírá koalice ve městech i obcích!

Minulý týden se konaly další protivládní demonstrace, a to nejen v Praze, ale i v dalších městech ČR? Jak tyto akce hodnotíte?

Krátce bych okomentovala situaci, za které k demonstracím dochází. Lidé dávají najevo, že se jim nelíbí kroky Fialovy vlády. Nevěří prohlášením ať už premiéra nebo ministrů v této vládě. Nerozumějí tomu, proč se půl roku čekalo a odmítalo zastropování cen, a když se nakonec k tomu kroku vláda rozhodla, nastavila limit výš než země v EU. Tato vláda přestala hájit zájmy svých občanů. Firmy stěhují své provozy do sousedních států. Zaměstnanci se bojí o svá pracovní místa. Vůbec mě netěší, že k těmto demonstracím musí docházet. To, že se dokážou na demonstracích sejít lidé různých názorů, a to aniž za tím stojí bůhví kým sponzorované neziskovky, je výsledkem nekompetentnosti vlády a jejích členů.

Velmi mne ale mrzí, že občané svůj hněv neprojevili v senátních volbách. Místo toho, aby se mobilizovali ti, na něž dopadají kroky vlády nejdrastičtěji, přišli k volbám zastánci této předražené instituce, která je podle mě pro ČR zbytečná.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…