Autor knihy o Zemanovi: Nejspíš ho baví, jak ho po tom sjezdu KSČM vláčí moralisté, kterými z duše pohrdá

27.04.2018 20:02

ROZHOVOR „Po pěti měsících, kdy si poslanci práci začínají užívat a poznávat, jak jim chutná život, by bylo nepřijatelné se rozpouštět. To by muselo být něco většího než Nečasova milenka,“ vysvětlil Martin Komárek z hnutí ANO, proč nepovažuje předčasné volby za reálnou možnost. Jiné by to podle něj mohlo být, kdyby zkrachoval druhý pokus o sestavení vlády. V rozhovoru popsal, proč premiérovi v demisi Andreji Babišovi nezbývá než hrát na hřišti, které mu zůstalo. Žádnou jinou možnost než tichou podporu komunistů prý nemá.

Autor knihy o Zemanovi: Nejspíš ho baví, jak ho po tom sjezdu KSČM vláčí moralisté, kterými z duše pohrdá
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Martin Komárek na besedě v Ostravě

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí

Jak jste vnímal událost kolem napadení číšníka v centru Prahy? Jak hodnotíte práci policie? A jaký je odpovídající trest za takové napadení?

Nehodnotím. Událost jsem neviděl, nezažil, nevím, jaké informace měla policie, a trest určí soudce. Nikoliv jeden bývalý novinář a politik.

Ovlivní taková událost postoj veřejnosti směrem k migrantům?

Domnívám se, že se jednalo evidentně o kriminální čin nezodpovědných lidí a vnímám ze sociálních sítí, jak to naše občany rozhořčilo. Odsuzují takové jednání a já to naprosto chápu.

Jak smýšlíte o účasti prezidenta Miloše Zemana na sjezdu KSČM? Jde o první hlavu státu na jejich sjezdu od listopadu 1989. O čem to svědčí?

Napsal jsem k tomu komentář do Komárkových novin, kde se zamýšlím nad tím, proč byl prezident raději na zmrtvýchvstání Filipa než na pohřbu kardinála Berana. Odpovídám jednoduše: tam mohl něco udělat. Prezidentovi záleží na tom, aby vznikla koalice pod vedení Andreje Babiše, a je to jediná možnost po parlamentních volbách. Zeman pronesl projev, který byl velice důstojný. Komunistům řekl, že únor nebyl vítězný, ale byl porážkou. Odsoudil totalitu, takže si s nimi rozhodně nezadal.

Snaha hrát na to, že je KSČM nelegitimní strana, je dnes přežilá. Můžeme KSČM odsuzovat za to, co hlásá, můžeme s ní velice silně nesouhlasit jako já, ale dvacet pět let je součástí našeho parlamentního systému. Všechny parlamentní strany včetně těch, jež si říkají demokratické, s nimi uzavírají koalice, komploty, pakty a pak tvrdí: my si s nimi hrajeme. To je pokrytectví, které tradiční parlamentní strany mají rády a je to jejich styl. Zemanova účast na sjezdu a důstojný a dobrý projev svědčí o tom, že má odpovědnost za svou ústavní roli zejména v tom, aby pomohl sestavit funkční vládu.

Jak tedy hodnotíte jeho krok, kritizovaný z různých stran, že raději jel za komunisty, než by uctil památku kardinála Berana?

Tohle nehodnotím, jde o jeho rozhodnutí a myslím, že ani pro něj nemohlo být lehké. Pokud vím, tak má velice dobré osobní vztahy i k arcibiskupovi Dukovi, se kterým dokázali vyřešit řadu sporů okolo církevního majetku a Hradu. Určitě i věděl, že bude kritizován a možná, jak ho trošku znám, protože jsem ho studoval a napsal o něm knihu, ho taková provokace baví, kdy bude vláčen a odsuzován těmi moralisty, kterými on z celé duše pohrdá.

Dělá mu taková provokace dobře?

Jemu to do jisté míry dělá dobře. Rád provokuje lidi, které nemá rád, a řekl bych, že jeho pohrdání, nenávist vůči pražské kavárně i většině novinářské obce je přehnaná. On od nich zažil tolik ran, že je to pochopitelné a měl by se povznést. Ale Zeman je provokatér, hráč, který je rád vytočí. To mu zůstalo z mládí až dodneška.

Záleží ještě Čechům na tom, zda ve vládě jsou, nebo nejsou komunisté?

Jde o to, jak kterým Čechům. Jsou lidé, kteří je odsuzují, a já sám bych nebyl rád, kdyby komunisté byli ve vládě, byť bych chápal takový tah. François Mitterrand  také zničil komunistickou stranu tím, že jejich zástupce povolal do vlády. Tak by se mi to nelíbilo, ale co komunisté nabízejí, je tolerance v jediné možné vládě. Bylo by mi určitě milejší, kdyby například ODS nebo Piráti přijali vážně míněnou nabídku našeho hnutí, ale oni se zabejčili a řekli: nikdy, nikdy a nikdy jinak, takže premiérovi Andreji Babišovi nezbývá než hrát na hřišti, které mu zůstalo. Žádnou jinou možnost než tichou podporu komunistů nemá.

V čele komunistů zůstal Vojtěch Filip. Jejich volební výsledek byl nejhorší, přesto mají největší šanci na účast ve vládě od roku 1989. Je to onen důvod, proč obhájil post předsedy?

Jednak si při vší úctě dovoluji vás opravit – jejich šance na účast ve vládě je limitně blízko nule, protože mají možnost mluvit z pozice strany, která ji bude tolerovat. Nikdy nikde není dáno, že by měl být komunistický ministr ve vládě. Pro jeho vítězství jsou dva podstatně důvody. Jeden, že i přes strašlivý výsledek z hlediska komunistů a příjemný výsledek z hlediska lidí, co je nemají moc rádi včetně mě, je Filip relevantní vůdce, který může mnoho věcí domluvit.

Postavil komunistickou stranu do role strany, jež bude mluvit do věcí kolem vlády, byť se jí nebude účastnit. Což pro jeho přátele, poslance a známé znamená naději na peníze ze státního rozpočtu. A ta druhá věc je, že jeho soupeři byli nerelevantní. Zarytý stalinista, to opravdu není up-to-date, tedy nepatří do dnešní doby, a při vší úctě paní europoslankyně Konečná je zajímavá, vzdělaná žena, ale je všechno jiné než vůdcovský typ.

ČSSD snížila svůj požadavek a nyní chce v podmínkách pro koaliční spolupráci, aby Andrej Babiš odešel z vlády, pokud by byl i nepravomocně odsouzen. Babiš to odmítá. Je takový požadavek reálný?

Reálný je, a je dokonce podle mne rozumný, ale zároveň je rozumné, že ho Andrej Babiš odmítá. Samozřejmě vláda s pravomocně odsouzeným premiérem je vláda komická, která nepatří ani do banánové republiky. Na druhou stranu, kdyby Andrej Babiš sám za sebe přijal tento požadavek, tak jednak ustupuje brutálnímu vydírání, kterému už částečně ustoupil pod tlakem hnutí a zároveň by přiznal možnost, že by se tak mohlo stát.

On zásadně a pořád tvrdí, že je nevinen. Dodává, že se jedná o účelový komplot. Nejde jen obecně o to, zda může být ve vládě trestně obviněný premiér, ale útoky míří přímo na něj. Chápu, že to nemůže přijmout, ale těžko by si někdo mohl vážit vlády, v jejímž čele stojí byť nepravomocně odsouzený premiér.

Připomíná mi to trochu román Hlava 22…

Socialisté používají všech možností, jak zvýšit tlak na Andreje Babiše. Hrají se sedmi procenty neuvěřitelného betla, ve kterém mohou vyhrát pro každého poslance lukrativní funkci včetně příbuzenstva, poslanců a známých. Je to riskantní, ale jsou zkušenými politiky a vědí, že nemají jinou možnost než s nimi toho betla hrát.

Co říkáte na úvahy o předčasných volbách? Slýchám různorodé názory: jak si je Andrej Babiš přeje, i když tvrdí opak, že by se mu mohly nevyplatit, že předčasné volby jsou jedinou možností v současné situaci…

Všechny tyto úvahy, co si přeje Andrej Babiš, jsou vedle. Do reálného vyjednávání jako vždy vidí hlavně dva šéfové stran, kteří jednají, a pak možná tak další tři čtyři lidi, kteří doopravdy handlují o křeslech. Znám Sněmovnu jako bývalý poslanec a vím, že po pěti měsících, kdy si poslanci práci začínají užívat a poznávat, jak jim chutná život, by bylo nepřijatelné se rozpouštět. To by muselo být něco většího než Nečasova milenka, ani to by nestačilo.

Nevěřím, že předčasné volby jsou reálnou možností. Byly by teprve tehdy, kdyby ten druhý pokus zkrachoval, pak by se o nich začalo mluvit, ale to jsme o několik měsíců jinde, skoro až v podzimu a kdo ví, co bude na podzim. Možná vybuchne Yellowstonský vulkán.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…