Až se bude hlasovat o členství ČR v Radě bezpečnosti OSN... Někdejší premiér očekává ránu

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
17.11.2023 17:40 | Rozhovor

Co označuje za „Fialův hysterický cirkus“? A jak on sám v době, kdy byl premiér, přistupoval k zahraniční politice? I o tom mluví v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz expremiér Jiří Paroubek. Dostal se i k nákupu premiéra Fialy v Německu a doporučil vládě, ať se inspiruje v Polsku. „Premiér jen ukazuje, že neví, co se v té společnosti děje, jaká je sociální situace…,“ říká a nešetří ani řetězce. Dostal se i k progresivnímu zdanění a k tomu, o čem mluví nová slovenská vláda.

Až se bude hlasovat o členství ČR v Radě bezpečnosti OSN... Někdejší premiér očekává ránu
Foto: Wikipedia
Popisek: Rada bezpečnosti OSN

Fialův hysterický cirkus. Tak se jmenuje jeden z vašich nedávných komentářů na webu Vasevec.cz. Pojďme si to pro naše čtenáře trochu rozebrat… Co označujete konkrétně za ten cirkus?

Jeho přístup k řešení problémů. Například v situaci, kdy jede na zahraniční cestu po Africe, do zemí, které jsou převážně muslimské, jako je největší africká ekonomika – Nigérie, s velkými zásobami nafty a zemního plynu, tak je asi velmi nepraktické, když se týden předtím zúčastní proizraelské demonstrace. Nebo když se jeho ministryně obrany zahalí do izraelské vlajky. To je jejich přesvědčení, což je v demokratickém státě nutné tolerovat, ale na druhé straně by měli nadřazovat vždy zájem státu nad svým zájmem, a nedávat tedy takovéto zjevné příklady svého přístupu ke Gaze. Protože prostě muslimské státy na to mají jiný názor. A také řada rozvojových států.

Zdá se, že oni prostě nejsou schopni, vláda Fialy jako celek a premiér Fiala zvlášť, vnímat realitu tohoto světa. Že prostě svět, jeho většina, jde úplně jinou cestou, nežli jde většina západních zemí. V některých otázkách to západní země v celku dokážou vystihnout, jako právě v palestinské otázce s tím, že se snaží alespoň humanitárně pomoci Palestincům. Ale jsou otázky, kde prostě ten svět je úplně někde jinde. A já myslím, že v plné nahotě se to projeví tehdy, až se bude hlasovat o členství ČR v Radě bezpečnosti OSN. Pomalu koriguji svůj názor, že dostaneme 40 hlasů při hlasování na valném shromáždění. Myslím si, že ten počet bude podstatně menší a že to bude další rána, která by měla ty naše proamerické a ultraproizraelské politiky přesvědčit o tom, že politika se má dělat trošku jinak. Umírněně, ne tak okázale.

Ta okázalost je to, co se v zemích třetího světa prostě nedělá. Takže první, co se zcela nepochybně stalo, bylo, že diplomaté, kteří jsou tady z Nigérie, poslali rešerše své vládě do Abuji. No a ta si to vyhodnotila, že s takovými lidmi se momentálně scházet nechce. Kromě toho ta nabídka ekonomické spolupráce není neodolatelná. Samozřejmě české a nigerijské firmy mohou spolupracovat dál a určitě i budou. Tam je docela slušná zahraničněobchodní výměna. No ale očekávat třeba od České republiky to, co od Číny nebo to, čeho jsme byli schopni za starého Československa, to znamená dovozu velkých investičních celků, jako jsou třeba rafinerie, cukrovary, pivovary… No tak to už je hudba dávné minulosti.



Jak si vysvětlit, že toto je, jak říkáte, hudba dávné minulosti?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…