Babiš je v gigantickém střetu zájmů. Jednoznačně se vyjádřím již brzy, slíbil pro PL poslanec Fiedler

15.10.2015 17:32

ROZHOVOR „Ministr Babiš je permanentně doslova v gigantickém střetu zájmů. To říkají ostatně už sami někteří poslanci hnutí ANO. A myslím, že to chápou pozvolna i voliči...,“ nejen to pro ParlamentníListy.cz řekl poslanec Karel Fiedler.

Babiš je v gigantickém střetu zájmů. Jednoznačně se vyjádřím již brzy, slíbil pro PL poslanec Fiedler
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Karel Fiedler

Stát loni odpustil firmám Babišova holdingu Agrofert na daních 1,48 miliardy korun. Je to náhoda, že se to stalo právě v roce, kdy Babiš vstoupil do vlády a stal se ministrem financí?

Zaregistroval  jsem řadu článků na toto téma. Ve středu i na jejich základě rozpočtový výbor sněmovny přijal usnesení, kterým požaduje po Ministerstvu financí sdělení informací o tom, zda, v jaké výši a pokud možno komu byly takové úlevy skutečně poskytnuty. Jestliže se ukáže, že to, co je ve vašem dotazu, je reálná skutečnost, zcela logicky bych to za náhodu nepovažoval, ale byl by to další konflikt zájmů za strany Andreje Babiše. Jednoznačně se tedy k tomu vyjádřím, až v rozpočtovém výboru sněmovny k tomuto dostaneme požadované údaje z Ministerstva financí. Bez ohledu na to, co jsem právě řekl, však platí, že ministr Babiš je permanentně v doslova gigantickém střetu zájmů. To říkají ostatně už sami někteří poslanci hnutí ANO. A myslím, že to chápou pozvolna i voliči. 

V roce 2013 Agrofert žádnou výjimku nedostal. Samotná loňská daňová výjimka pro něj je jen o pouhých 600 milionů nižší než za patnáct předchozích let dohromady. I to lze pokládat za náhodu? Přitom se Andrej Babiš holedbá, že zvýší výběr daní.

Ano, současný nárůst daňových výjimek je pozoruhodný a časový překryv této skutečnosti s nástupem vlastníka Agrofertu na post ministra financí je neoddiskutovatelný. Je to další konflikt v politických záměrech Andreje Babiše. Na jedné straně enormně tlačí na zavedení EET, aby došlo ke zvýšení výběru daní (kde očekávaný výnos je navíc spíše v oblasti odhadů a přání než reálných propočtů) a na druhé straně akceptuje a připouští daňové úlevy (tedy nevýběry daní). Akceptuje je jistě a raději o to více, čím více směřují do jeho skupiny Agrofert. Ani to rozhodně nepovažuji za náhodu. Těžko lze pochopit koncept – na jedné straně tlačit na zvýšení výběrů daní malých částek od malých plátců a na druhé straně je velkým a ve velkém odpouštět. Navíc když tak činí sám sobě formou investičních pobídek. Mluvit zde znovu o gigantickém konfliktu zájmů je již jen opakováním obecně platného faktu.

Ve středu došlo také na RV ke střetu exministra  financí Kalouska a současného strážce pokladny Babiše. Jak jste coby člen RV tuto roztržku, kde jde o obvinění, že Kalousek dostal několik milionů od skupiny Penta ohledně hazardu, vnímal? Hádka skončila sázkou o deset milionů. To jste se asi dobře bavili...

Ani moc ne. Osobní averze a konflikty obou pánů už přesáhly únosnou mez. Myslím, že občany už dávno spíše obtěžují a mě rovněž. Oba tito pánové by se měli zaměřit pouze na věcnou argumentaci a zanechat už osobních invektiv a vzájemných urážek. Jeden i druhý.   

Andrej Babiš se zaklíná větším výběrem daní. Přesto loni finanční správa prominula firmám a podnikatelům daně v celkové výši 5,82 miliardy korun. To je meziroční nárůst o 192 %. Jak je to možné?

Jedno z možných vysvětlení může být třeba i takové, že objem nevybraných daní se opticky sníží, když těch nevybraných daní nebude prostě tolik. A pokud jich nebude tolik, bude to vypadat, že se lépe vybírají – což je modla a tolik potřebný, ale stále nepřicházející úspěch Andreje Babiše. Já v tom vidím spíše tzv. hru čísel mámivých... Snížit nevybrané daně se dá i tak, že se prostě umažou, když už ten slibovaný lepší výběr ne a ne přijít. Z pana Babiše už je prostě zkušený politik. Učí se opravdu velmi, velmi rychle.  

reklama

autor: Josef Petrů

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…