Babiš nemůže demokracii ohrozit. Kardinál Duka ať si to zodpoví se svým svědomím… Mezi členy a příznivci SPD je jistě mnoho lidí s neonacistickými tendencemi. Poslanec KSČM hovoří

28.04.2018 4:44

ROZHOVOR „Neschopnost Evropy reagovat na aktuální výzvy má mnoho podob, a to je jedna z nich. V minulosti se soustředila hlavně na politickou expanzi na východ a zapomíná na každodenní starosti svých občanů. Doufám, že se brzo vzpamatuje, jinak nás čekají krušné chvíle… Zde pomůže pouze rychlý a razantní trest. Všichni, kteří mají tendence nerespektovat naše zákony, naši kulturní tradici a životní hodnoty, musí jasně a bez výjimek vědět, co bude následovat,“ říká k útoku cizinců v Praze místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Babiš nemůže demokracii ohrozit. Kardinál Duka ať si to zodpoví se svým svědomím… Mezi členy a příznivci SPD je jistě mnoho lidí s neonacistickými tendencemi. Poslanec KSČM hovoří
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Poslanec Leo Luzar (KSČM)

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí

Vypadá to, že složení vlády už se narýsovalo a budou ve hře ANO, ČSSD a KSČM. Co říkáte názoru předsedy ODS Petra Fialy, že jde o překročení červené čáry, která tu byla téměř 30 let? Lze předpokládat zásadní zlom v domácí politice nebo změnu kursu zahraniční politiky? Co bychom od nové vlády čekali a potřebovali?

Červenou čáru jsme překročili v roce 1989, nyní by se spíše jednalo o překročení modré čáry založené na klientelismu ekonomických zájmů bez ohledu na potřeby státu. Pokud předseda ODS pokládá za zlom nepromlčitelnost privatizačních zločinů, potom říkám ano. A pokud bude v zahraniční politice základem nepřekročitelnost mezinárodního práva a konzultace všech zásadních kroků napříč politickým spektrem, potom opět říkám ano. 

Lze čekat, že vláda bude stabilní? Zdeněk Ondráček z KSČM naznačil, že by vládu s ČSSD podpořit nemusel… Na všechny poslance ČSSD asi též nelze spoléhat, navíc bude vnitrostranické referendum ČSSD, senátoři mají s vládou problém... 

Stabilita vlády závisí na tom, jak bude vláda realizovat vládní prohlášení a program, ke kterému se zaváže, a samozřejmě, jak se bude chovat v každodenní práci. 

Je Andrej Babiš ohrožením demokracie?

Není, demokracii nemůže ohrozit. To by vyžadovalo všeobecnou účast většiny obyvatel; a to jistě uznáte ani hnutí ANO 2011 nemá. 

Nebude se Babiš dostávat strategicky do stále většího pnutí, když on sám chce s pravdoláskou vycházet (na začátku ho podporovala, chtěl tu mít Sorose, má u sebe lidi od Sorose), ale velká část jeho voličů pravdoláskaři nejsou a pravdoláskaře svým dočasným koketováním s SPD a KSČM a Zdeňkem Ondráčkem už ztratil, podporou USA a EU zase ztratí nepravdoláskaře…?

To je problém, dle mého názoru, širokého záběru hnutí ANO, které se původně profilovalo jako liberálně pravicové, ale kampaň dělalo levicovými tématy. Tento rozpor už vidí více lidí a je to dobře. 

Na sjezd KSČM přijel i prezident Miloš Zeman, který vyzval komunisty k pokání. Připomenul ne chyby, ale „zločiny“. Vyjádřil ale sympatie k demokratickému socialismu a rozloučil se takto: „Tomáš Masaryk kdysi napsal, že svět jde nalevo. Chtěl bych nám všem popřát, aby svět opravdu šel nalevo, ale dá to práci.“ Co vy na to?

S rostoucí mocí globálního kapitalismu půjde čím dál tím více neprivilegovaný svět doleva. Musíme si ale dát pozor na mesiáše jednoduchých řešení, protože globalizace má tendence řešit problémy vyvoláním chaosu a ani války se neštítí. 

Nejen politici velmi kritizovali skutečnost, že se prezident Miloš Zeman kvůli sjezdu KSČM neúčastnil piety za kardinála Berana...

Program prezidenta je záležitost prezidenta a bylo dlouho dopředu veřejně známo, že bude na našem sjezdu. Pietu oceňuji více upřímnou lidskou a osobní než manifestační a politicky zneužívanou. To ale ať si zodpoví každý sám se svým svědomím a kardinál Duka by to měl vědět dvojnásob. 

Jak hodnotíte výsledek sjezdu KSČM?

Sázka na jistotu zvítězila. Ale budoucnost je mládí, energie a nové myšlenky. 

Jste spokojen s tím, jak vyjednavači za KSČM vyjednávají o vládě?

Vyjednávání je o více lidech a možnostech shody více názorů. Takže potud ano, snad jen více informací pro naše členy o průběhu a problémech nebo úspěších by bylo třeba. 

Jak obecně hodnotíte roli Miloše Zemana při sestavování vlády a jak posoudit jeho působení od začátku jeho druhého mandátu?

Bez výhrad. Jedná, jak slíbil, se všemi, a to se mi líbí. 

Že SPD je stranou „až neonacistickou, nebo s neonacistickými prvky“ se domnívá senátor Jiří Dienstbier. Uvedl to v Událostech komentářích. Co tomu říkáte? A co říkáte tomu, že by měli být zbaveni členové SPD funkcí ve výborech a Okamura postu místopředsedy Sněmovny?

Mezi členy a příznivci  SPD bude jistě mnoho lidi s neonacistickými tendencemi. Bude hodně záležet, jak se s tím SPD vyrovná a jaké přijme opatření proti těmto tendencím. Vznikla jako zajímavý projekt jedné osobnosti a je mezi členy i mnoho lidí, kterých si vážím. Do budoucna bude hodně záviset, jakou cestou politiky se vydají. 

V poslední době se opět píše o řadě útoků, které mají na svědomí cizinci. Čteme o brutálním znásilnění turistky, napadení číšníka, kterému jde o život. V tomto konkrétním případě, kdy napadla sedmičlenná skupina zaměstnance restaurace, reagovala policie pomalu, když útočníky chytila až na letišti? Šlo o nizozemské občany prý tureckého původu. Jak je to s naší bezpečností? A co Schengen? Tito lidé se mohu volně pohybovat přes naše hranice – dostat se sem a páchat kriminalitu a pak utéct...

Neschopnost Evropy reagovat na aktuální výzvy má mnoho podob, a to je jedna z nich. V minulosti se soustředila hlavně na politickou expanzi na východ a zapomíná na každodenní starosti svých občanů. Doufám, že se brzo vzpamatuje, jinak nás čekají krušné chvíle. 

Mezi lidmi je povědomí, že tady cizinců máme stále více a s tím se zvyšují i bezpečností rizika. Existuje vůbec takový problém? Někdejší člen izraelských speciálních jednotek, bezpečnostní expert David Bohbot, když analyzoval video, které se týkalo už zmiňovaného případu napadení číšníka, uvedl: „Součástí jejich mentality je i pocit nadřazenosti, kterého byli schopni nabýt i za cenu brutálního útoku a bez ohledu na jeho možné následky.“ Co s tím?

Zde pomůže pouze rychlý a razantní trest. Všichni, kteří mají tendence nerespektoval naše zákony, naši kulturní tradici a životní hodnoty, musí jasně a bez výjimek vědět, co bude následovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…