Babiš za Čapí hnízdo souzen nebude, tuší biolog Jírovec. Důvod? Podívejte se směrem k ČSSD a Milanu Chovancovi

02.04.2019 20:57

ROZHOVOR Andrej Babiš patrně nebude souzen, protože není v zájmu ČSSD, aby se probírala činnost policie v době, kdy byl ministrem vnitra Chovanec. Pravici to nepomůže, protože má sama minulé máslo na hlavě. Tak spekuluje o kauze premiéra přírodovědec a politický komentátor Jiří Jírovec. Vyjadřuje se i k volbám na východ od našich hranic.

Babiš za Čapí hnízdo souzen nebude, tuší biolog Jírovec. Důvod? Podívejte se směrem k ČSSD a Milanu Chovancovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Jírovec

V Poslanecké sněmovně zase hrají "škatulata, hejbejte se". Klaus mladší byl vyhozen z ODS, z SPD odešli někteří poslanci a tak dále. Tohle se často stává před určitou zlomovou situací. Máme se něčeho bát?

Politické strany dělají přesuny zhruba v polovině volebního období, aby se daly "přešlapy", tedy jejich dopad na veřejné mínění, zapomenout. Málokdy jde o změnu politického programu ve smyslu "tohle se nám nepovedlo a proto se zaměříme na …"

Daleko častější je snaha ukázat, že vedení je pevné a rozhodné. Ambiciózní jedinci nejsou žádoucí. V každé straně čekají na svou příležitost, ale začnou-li v nesprávný okamžik, strana je semele jako v ČSSD Tejce, Zimolu a Haška. Když zmeškají správný okamžik, někdo je přeskočí. To se asi stalo v KDU-ČSL Jurečkovi.

Do případu poslanců SPD je těžké vidět. Jejich zájmy se zjevně dostaly do rozporu s oficiální Okamurovou linií. Klaus mladší šel svými projevy proti Fialovu akademismu. Nedá se zapomenout na to, že jeho otec ODS založil. Možná, že mstivost není jen vlastností prezidentů. Čekalo se na záminku a Klaus mladší ji poskytl.

Klaus junior přirovnal přijímání bruselského zákonodárství v českém parlamentu k práci židovských výborů za nacismu. Přestože ho někteří omlouvají, tohle už přepískl, nebo ne?

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí
Horníček se v jedné předscéně zamotal do vysvětlování, proč Einstein hrál v Chebu na housle: "Kromě toho von moh mít víc za fyziku a míň za muziku jo, ale jestli radši dělal tu muziku než tu fyziku, tak vzal radši míň za to co radši …" Zarazil se a zděšeně vyrazil: "co jsem to řek?" A Werich na to: "No řek jste pravdu, ale zní to blbě."

To je případ Klausova výroku. Řekl pravdu, ale těm, kteří čekali na záminku, zazněl dostatečně blbě. V Terezíně byla židovská rada, která měla asi takové slovo k transportům, jako mají naši poslanci k legislativě přicházející z EU. To byla podstata Klausova výroku, ta nemožnost něco opravdu ovlivnit.

Jeho výrok patrně vyvolal vzpomínku na to, jak dopadl Mirek Topolánek, když určitou vlastnost Jana Fischera spojil s jeho původem. Postřeh utrousil jen tak mezi dveřmi, již mimo rozhovor. No, nedivme se, že se Fiala podělal strachy a stáhl kalhoty dávno před brodem. Lze ale předpokládat, že většina přítomných stejně nevěděla, o čem Klaus mluví.

Některá slova jsou nebezpečná. To pochopila jistá divačka v pořadu Máte slovo, když se vyhýbala Zemanovu jménu, aby se jeho vyslovením neušpinila.

Vytvoří stranu dohromady s tátou?

Zde platí známý Plachtův výrok: "Já neříkám tak ani tak, kdo se ve mně vyzná". Klaus syn naznačil, že nechce být obyčejným poslancem. To znamená, že může z politiky odejít anebo nějakou stranu založit. Tím se dostáváme zpátky k Plachtovi.

EU teď řeší Velkou Británii. S brexitem to zatím nijak nedopadlo. Britská dolní sněmovna odmítla brexitovou dohodu už potřetí. Jak se může tahle situace vyvinout?

Pokud si pamatuji, bývalý ministerský předseda Cameron slíbil referendum v naději, že neprojde, a že se ti, kteří brexit žádali, politicky znemožní do té míry, že konzervativní strana výrazně vyhraje další volby.

Theresa Mayová se postavila za brexit s tím, že vlastně chrání přání lidu. Cameron je zapomenut. Jeremy Corbyn kritizuje Mayovou za to, že nechce zvážit, jaké následky brexit bude mít. Je to zapeklitá situace, do které není vidět. Jisté je, že EU nemůže vyjít Británii příliš vstříc. Kdyby brexit neměl podstatný dopad, mohly by se další státy odtrhnout s tím, že si podrží všechny výhody a jako bonus zmizí "diktát" EU. Příliš tvrdé podmínky pak mohou vést k závěru, že EU je skutečně nemožná a je lépe zmizet po anglicku.

Před časem byl v Českém rozhlasu rozhovor s bývalým velvyslancem v Rakousku. Vysvětlil, že problém EU je v tom, že se nedokáže dohodnout na velkých věcech a proto se obrací k těm malým. Zmínil kdysi odmítanou snahu EU sledovat emise motorových sekaček na trávu a vysvětlil, že ve skutečnosti jde o významnou věc, protože benzinové se vyrábějí v Číně, kdežto "čisté" elektrické ve Francii a Německu.

V Česku vlastně o EU nikdo nic neví. Jde o selhání médií. Proč nemá Česká televize jednou týdně hodinový pořad, který by vysvětlil, co se v EU děje a jak naši poslanci hájí české zájmy? Vždyť by to bylo v zájmu všech.

Na druhou stranu se teď Česko dostalo do exkluzivního klubu, když premiér Babiš navštívil prezidenta Trumpa a dokonce i ústředí CIA. Jakou váhu tomu můžeme přikládat?

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí
Babišově návštěvě nelze připisovat přílišnou důležitost, protože víme, že Trump má svázané ruce. Není mu dovoleno, aby vystupoval jako státník. Možná by chtěl vstoupit do historie jako velikán, který ukončil korejskou válku. Po jednání s Kimem se nemohl vrátit do USA s tím, že přináší mír a vyjevit, že to bude stát několik miliard dolarů, které Jižní Korea již neutratí za zbraně.

Trump se nemůže smiřovat s Ruskem ani s Evropou, protože zase jde o miliardy na zbrojení. Nahazuje tedy špek s varováním, že USA mohou vystoupit z NATO, když Evropa nebude dostatečně zbrojit. Čeští poslanci na něj okamžitě skočí a budou létat desítky miliard korun za zbraně, které nemáme, a které nepotřebujeme. Babiš možná Trumpa pochválil, že dává přednost Slovankám. O zbytku rozhovorů se můžeme jen dohadovat. Řeči o tom, že jsme pro USA výborný spojenec a máme skvělou armádu, ty opravdu nic nestojí.

Kauza Babiš je prý z policejního hlediska u konce. Myslíte si, že bude odsouzen?

Čapí hnízdo je podle mého názoru čistě politická záležitost. Svůj účel nesplnila a teď se hledá způsob, jak ji zahrát do autu. Policie se zabývala podnikatelským záměrem, který se nelišil od toho, co je v kapitalismu běžné. Podniky se spojují, kupují i likvidují, jak je zapotřebí. To vše je ošetřeno právníky. Zapomínáme na to, že se zákon nebo pravidlo nedá zneužít. Lze využít mezery - loopholes, které v nich jsou.

EU zavedla ochranný mechanismus, který žádost o dotace posuzuje, a buď pošle dál nebo zamítne. Žádost byla odsouhlasena, dotace poskytnuta a Čapí hnízdo postaveno. Teprve po splnění podmínky pětiletého provozu přišla původně anonymní žaloba. To bylo v roce 2015, kdy mělo ANO 2011 vyšší volební preference než ČSSD. Tím se dostáváme do sféry politických zájmů. Přišla žádost o vydání špiček ANO 2011 k trestnímu stíhání. Vypadá to na velmi dobrý pokus o likvidaci vedení protivné politické strany.

Zní to jako pohádka. Kdosi čestný a spravedlivý objevil v médiích informace o tom, že Babiš asi okradl EU o 50 miliónů. I spěchal přes doly a hory - nebo dveře úřadoven, aby policii sdělil to, co by měla sama vědět, kdyby její příslušníci četli noviny. Tak nějak lidsky se mu příčilo žít ve společnosti, kde se v novinách píše, jak se krade, ale nic se se zlořádem nedělá. Úřad jeho upřímnosti uvěří a pustí se do díla. Aby té komedie nebylo dost, nabízí se otázka, zda nemají novináři povinnost oznámit podezření, že byl spáchán trestný čin.

Zopakuji, co jsem napsal o diskusi ve sněmovně. Po námitce, že akce Čapí hnízdo byla účelová, se ozvala pravice: "Chcete snad tvrdit, že se u nás dá trestní stíhání objednat?" Profesorka Válková z toho vycouvala, že ne, protože máme nezávislé orgány. Možnost objednat naznačuje existenci systému, ve kterém vedle poptávky existuje i nabídka, tedy smluvní vztah. Paní Válková opominula, že čeština je bohatý jazyk a trestní stíhání lze zařídit nebo vyvolat.

Teď si zaspekuluji. Babiš patrně nebude souzen, protože není v zájmu ČSSD, aby se probírala činnost policie v době, kdy byl ministrem vnitra Chovanec. Pravici to nepomůže, protože má sama minulé máslo na hlavě. Zbývají Piráti, kteří horlivě udávají, kde mohou. Samotné souzení Babiše z politiky nedostane, protože existuje Listina lidských práv a svobod. Ta určuje, že i obviněný je považován za nevinného až do vynesení pravomocného rozsudku.

Na východ od nás probíhaly volby prezidentů. Je Zuzana Čaputová výhrou pro Slovensko? A jak vnímáte volby na Ukrajině, kde může vyhrát komik?

O Čaputové nic nevím a nemohu posoudit, co na Slovensku provede. Pokud jde o ženy ve vysoké politice, mám jistou pochybnost, jestli nejde o úchylku, tedy o odklon od sexuálního života a rodiny. Když v Českém nebi potřebovali ženu do komise, zvolili babičku Boženy Němcové s tím, že se denně modlí a erotických zájmů již nemá. Představa, že ženy v politice budou protiváhou mačoidním chlapům a vnesou do rozhodování něco rozumu a citu, je mylná. Nevybavuji si, že by kterákoli česká poslankyně kdy vystoupila proti válce.

Pokud jde o Ukrajinu, tragédii této země má na svědomí Západ, který ji postavil proti Rusku. Majdan, údajně protest lidu proti korupci, vedl ke změně režimu. Snaha posunout NATO přímo na hranice Ruska byla zjevná. Mezi Ruskou federací a Ukrajinou dlouho existovaly normální ekonomické vztahy. Napětí vyvolalo potlačování ruštiny a představa americké vojenské základny na Krymu. Anexe Krymu bude zapomenuta, jakmile Trump mezinárodně prosadí právo Izraele na Golanské výšiny.

Máme NATO, máme EU, máme Visegrádskou čtyřku (V4). Do jaké míry je Česko v dobrých rukou?

Z vyjmenovaných možností je EU nesporně nejdůležitější. Vedoucí úloha Německa, Francie a Itálie je dána velikostí těchto zemí a jejich ekonomikou. S tím nemůžeme nic dělat. Velké země svoje investice stáhnou, kdykoli budou potřebovat. S rostoucí robotizací se dá jakákoli výroba začít na jakékoli zelené louce. Pokud zůstaneme v EU, budeme určitým způsobem chráněni před ekonomickými i sociálními výkyvy.

NATO je zrušitelná organizace. To přece věděl již Havel. Na každé jeho lavičce by měl být nápis: „Zde přišel pacifista Václav Havel na myšlenku odmítnout vojenské pakty.“ NATO vyvolává napětí potřebné pro existenci zbrojního průmyslu. Zaštiťuje se abstraktním pojmem bezpečnost.

NATO nepotřebuje velkou válku, ale tu a tam nějaký cíl, aby generálové mohli zdůvodnit svou existenci, prásknout si a doplnit arsenály. Při posledním klepnutí Asada přes prsty bylo na Sýrii vypáleno sto dvacet raket s plochou dráhou letu. Stálo to asi půl miliardy dolarů, takže zabití jednoho teroristy přišlo - údajně jich bylo 15 - na 33 miliónů dolarů. Kdo na to má?

Kdo ví, že za necelé čtyři dny bitvy u Lipska a půlden u Slavkova zahynulo 100 000 vojáků? To byly jiné války, kde se loupilo a drancovalo. Teď se vylupují státní pokladny. Náklady na zbrojení jsou enormní a nedávají žádný smysl. Profesor Oskar Krejčí nedávno napsal, že kdyby Německo opravdu dávalo 2 % HDP na zbrojení, rozvrátí to mocenskou rovnováhu v Evropě.

V4 je stmelována přístupem k uprchlíkům. Polsko a Maďarsko jsou na některých cestách první svobodnou zemí. Kdyby nechaly uprchlíky na své území vstoupit, musely by se spolehnout na to, že se najdou cílové země, které by je přijaly. Česko ani Slovensko uprchlíky nechtějí, takže dochází ke vzájemné podpoře. Česko a Slovensko brání rozhodnutí stavět ploty na hranicích. Je to jednoduchá aritmetika - budou-li ploty, nebudou uprchlíci a přestane tlak na nás, abychom některé vzali. Otevřeně řečeno, je to politika, která se negativně odrazí i ve vztahu k našim sociálně slabým. Nechceme je - ani vidět - a tak na ně vymýšlíme omezení podobná těm protektorátním pro židy.

Pokud to někdo neví, ti nesměli do kin, restaurací a kaváren, divadel, předního vozu v tramvaji. Byla jim zakazována cibule, aby nesmrděli arijským nosům, nesměli do lesů kolem Prahy, nesměli do parků a třeba ani na náplavku. Nakonec nesměli nikam, leda do Terezína anebo rovnou do koncentráku. Byli, jak se teď říká, nepřizpůsobiví.

V Letech pozemek máme a na něm můžeme postavit repliku toho úvodního a cvičit tam ostrahu, aby byla připravena, až se začne koncentrovat a odvádět na vlakový výlet za teplem. Zatím to je všem jedno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…