Babišovský pekař: Bordel. Nám podnikatelům už dochází trpělivost. Na pana Babiše mají připravené kauzy, nejradši by ho viděli v teplácích

18.08.2017 14:23

ROZHOVOR „Nálada mezi námi podnikateli a všemi, kteří tady 27 let dřou od rána do večera, je, že nám dochází trpělivost. Nad tím bordelem, co kolem nás je. Chceme žít ve slušné zemi, kde se slušně spravujou naše peníze. Nejvíc nás trápí neuvěřitelná byrokracie, to, že peníze jdou neadresně někam, že tu jsou dotační pobídky, které znevýhodňují řadu subjektů a tak dále. Těch věcí je milion,“ uvádí v rozhovoru pro PL.cz pekař Jiří Bláha, volební lídr hnutí ANO v Libereckém kraji. K obviněním Andreje Babiše říká: „Tak je to v životě vždycky. Kdo je výjimečný, je podezřelý.“

Babišovský pekař: Bordel. Nám podnikatelům už dochází trpělivost. Na pana Babiše mají připravené kauzy, nejradši by ho viděli v teplácích
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš v Českých Budějovicích

Anketa

Půjde Babiš do kriminálu?

11%
89%
hlasovalo: 3736 lidí

V posledních hodinách se hodně rozebírá žádost policie Sněmovně o vydání předsedy a místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu. Jak se vám to jeví? Vaši kolegové mluví o snaze poškodit hnutí ANO dva měsíce před volbami...

Je jasné, že když někdo válcuje celou republiku a všichni to vidí, ostatní se všemi prostředky snaží, aby to neválcoval. Jestliže někdo chce, abychom hospodařili za lepší peníze, hromadě lidem se to nelíbí. Je to jednoduchý scénář, který tu už byl několikrát. Když se objeví někdo, kdo má zkušenosti, ví, jak by se mělo něco řídit, ví, jak bychom mohli žít, kdybychom fungovali tak, jak máme, nelíbí se to těm, kteří to neumí a hrabou si celou dobu pro sebe. Bohužel. Vezměte to tak, že když dneska půjdete na jakýkoliv úřad a řeknete jim, že vám to zítra ztenčím o dvacet úředníků, co budou dělat? Budou křičet, že ne. Když půjdete k podnikateli, který se o firmu dostatečně nestará, zanalyzujete mu ji a zjistíte, že tam má nadbytečné lidi a že musí jít pryč, co budou ti lidé dělat? Budou bojovat proti tomu. A takhle to je.

Také naznačují, že za tím mohla stát ČSSD, respektive ministr vnitra Milan Chovanec a upozorňují také na nedávnou policejní reorganizaci. Myslíte, že odtud konkrétně vane vítr?

Vítr vane ze všech stran. Je to úplně napříč celým spektrem. Je to signál všem slušným lidem: Vůbec sem nechoďte. Protože když se o to pokusíte, vždycky na vás něco najdeme. A pokud nenajdeme, tak vám zakážeme, abyste vůbec něco dělali. Teď vstoupil do politiky Dědek, zase jim to bude nevhodné. Nálada mezi námi podnikateli a všemi, kteří tady 27 let dřou od rána do večera, je, že většině z nich dochází trpělivost. Nad tím bordelem, co kolem nás je. Chceme žít ve slušné zemi, kde se slušně spravujou naše peníze, které jsme nějakým způsobem do státu dali a dáváme každý měsíc. Mnohé firmy to stojí neuvěřitelné množství peněz, které státu dají. A já nechci, aby se tyto peníze rozhazovaly, nebo šly na zbytečné věci. A ti lidé, kteří si vytvořili celý tento systém, se tomu budou vždycky bránit.

Myslíte, že vás tato záležitost jako hnutí ANO poškodí s ohledem na volby?

Jsem v politice hrozně krátce, de facto v ní ještě nejsem. Takže nemám představu, co to s lidmi může udělat. Jenom vnímám hlasy kolem sebe a to, že řadu lidí to ještě víc naštve. Říkají, že už je to do nebe volající. Samozřejmě se můžou někteří i odklonit a říci si, že na každém šprochu pravdy trochu.

Srovnání to není úplně přesné, ale kandidujete jako lídr v Libereckém kraji. Tady už dvoje krajské volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj. Podruhé ještě výrazněji než poprvé, přičemž hejtman Martin Půta byl už dva roky obviněn. Voliči tím dali najevo, že toto obvinění policie neberou v potaz, zvláště když se pak po něm roky nic neděje. Bude to v tomto podobné?

Hodně věcí je účelových. Nevím samozřejmě, co se stalo kolem Starostů, a ani se v tom nepitvám. Spíš mě mrzí některé regionální věci, jako je polovičaté řešení kolem liberecké nemocnice, nebo, jak je teď totálně rozkopaný Liberec. V jeden rok se musel rozkopat celý. Co dělali ty roky předtím? Ale nechci nikoho obviňovat. Je to v systému, který je. Dotačním. Teď se musí peníze vyčerpat, když je nevyčerpáte teď, už pak žádné mít nebudete. Je potřeba všechno od základů změnit. Pokud to neuděláme, tak na to jednou naše děti doplatí. Což bych hrozně nerad.

Už jste zmínil jabloneckého podnikatele Dalibora Dědka, který se rozhodl vstoupit do politiky a kandidovat právě za Starosty. Jak se vám jeví?

Osobně jsem se s ním potkal dost málo, abych mohl říci, jestli je opravdu takový, jak říká. Je za ním ale neuvěřitelná práce. Jaký je opravdu, to budu moci říci, až si sedneme a řekneme si svoje názory. Když jsem teď objížděl Liberecký kraj, tak opravdu názory, které sdílím já, sdíleli veškeří šéfové firem. Když někdo křičí, že my vykořisťujeme lidi, že jim nechceme dát peníze, že nejsme ti, kdo podpoří pracující, tak vůbec neví, co je podnikání. Nejvíc nás trápí neuvěřitelná byrokracie, to, že peníze jdou neadresně někam, že tu jsou dotační pobídky, které znevýhodňují řadu subjektů a tak dále. Těch věcí je milion. Většina slušných podnikatelů má stejné názory a chtěli by něco změnit.

Čekáte, že se do voleb ještě „něco“ stane?

Nevím, jak to mají ty strany naplánované. Hrozně mě mrzí, že místo toho, aby šli do voleb s tím, co chtějí udělat v následujících 4 letech, tak všichni kopou do každého s tím, co vy jste udělali blbě. Můžeme si říci, co jsme udělali všichni blbě, ale je potřeba předložit, jak by to mělo být a co proto uděláme. A pak to dělat. Ve světě je takováto kampaň populární, takže můžeme ještě něco očekávat. Dostávají se ke mně takové zprávy – a berte to v uvozovkách – že na Babiše je připravená řada kauz.

Chystají si to nakonec, aby ho co nejvíc potopili a de facto, že by ho nejradši svlékli do tepláků a poslali do vězení. Což je obrovsky smutné. Místo toho, abychom využili neuvěřitelný potenciál jeho podnikatelských schopností a vysáli z něho energii a nápady, které má, a vrhli je do České republiky, a pokud mu někdo nevěří, tak na druhé straně ohlídali, aby vše bylo čisté – ale protože oni nemají takové schopnosti, tak kolem sebe kopou a nechtějí to. Ještě řada věcí může přijít a i přijde. Díky bohu pan Babiš je ostřílený, protože ten podnikatelský chleba je neuvěřitelně tvrdej. To si někdo, kdo doteď dělal politiku nebo je někde na úřadě, nedovede představit. A vůbec v jeho rozměrech.

Když mu píšu, je schopen v pět ráno komunikovat, někdy i ve čtyři. Ale taky komunikuje ve dvanáct v noci. Ukažte mi člověka, který by tohle vydržel. Když se zeptáte jeho okolí, tak se dozvíte, že se k tomu všemu dostal neuvěřitelnou pracovitostí, elánem, schopnostmi, zkušenostmi. Vidíte při každém kontaktu, že ten člověk je trošku dál. Pak je samozřejmě trnem v oku. Jako ty čarodějnice, které měly určité schopnosti, a pak na ně byly hony. Tak to v životě vždycky je. Ten, kdo je výjimečný, je podezřelý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…