Babišův muž: Republika je skoro rozkradená, všude je bída. To musí skončit

09.09.2013 15:21

ROZHOVOR Jakkoliv by se mohlo zdát, že lidé jsou politikou definitivně znechuceni a strany se potýkají s nedostatkem kandidátů, v některých případech je situace jiná. Hnutí Andreje Babiše si prý na nedostatek zájemců o spolupráci nemůže stěžovat. Parlamentním Listům.cz to prozradil lídr karlovarské kandidátky Roman Procházka, který ale promluvil také o rezignaci části členů

Babišův muž: Republika je skoro rozkradená, všude je bída. To musí skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na parkovišti na Senovážném náměstí byla zahájena předvolební kampaň hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše

ANO v pátek představilo kandidátky, prozradíte nám jak vypadají?

V rámci hnutí ANO probíhaly v poslední době velmi intenzivní jednání o podobě kandidátek ve všech krajích ČR. Náš kraj předložil svůj návrh schválený krajským předsednictvem Výboru našeho hnutí. V noci ze čtvrtka na pátek Výbor tuto kandidátku jednomyslně schválil. Naším lídrem jsem se stal já. Jako druhým kandidátem v pořadí je zakladatel firmy Hollandia Jan Ulrych a třetím   známý novinář Zdeněk Soukup.

Lídrem jste tedy Vy. Co Vás přimělo k rozhodnutí dát se k ANO? Řešil jste nějaké dilema? Neměl jste strach, že se  v politice ušpiníte?

Už poměrně dlouhou dobu ve mně vzrůstala naštvanost na politiky. Jsou jako děti, neshodnou se vůbec na ničem, jen se hádají, urážejí, podvádí. Obyčejní lidé pro ně nic neznamenají. Politika je přece o něčem jiném. Jde o to přesvědčit toho druhého o svém názoru, a ne o to toho druhého ponížit. Politika nemůže být sprosté slovo. Jsem asi idealista, ale dal jsem se k ANO proto, abych pomohl politiku zkusit očistit. Já bych chtěl, abychom se měli my a hlavně naše děti líp. Dosavadní politické garnitury se moc neukázaly. Zvyšuje se nezaměstnanost, roste chudoba a korupce. Republika je téměř rozkradená. To musí skončit. Dokážete si představit k prosazení změn v parlamentní demokracii jiný instrument, než je politika?

Podle jakého klíče jste  vybírali kandidáty do voleb?

Slušný pracovitý člověk, který v životě něčeho dosáhl a souhlasí s programovými principy ANO.

V případě dalších krajů jsou v čele kandidátek ANO velmi známé tváře, v našem kraji při vší úctě k vám nikoliv. A platí to i o jiných stranách, kde jsou lídry VIP persony. Jak si to vysvětlujete?

My jsme v našem regionu vsadili na místní osobnosti. Přesně podle výše zmíněného principu. Nemyslím si, že by naše kandidátka byla složena z úplně neznámých tváří. Jsou to lidé, za kterými je něco vidět. Nechtějte, abych hodnotil sám sebe. Já dostal v hlasování členů oblastních organizací ANO nejvíc nominací na lídra. Byla to demokratická volba a já ji přijal.

Jaký je vlastně  zájem o členství v ANO?

Obrovský zájem o členství zaznamenáváme od začátku srpna, kdy jsme spustili kampaň na billboardech a kdy jsme představili nové tváře ((Martin Komárek, Martin Stropnický, Jiří Zlatuška, Pavel Telička)  Do konce července jsme měli zhruba dva tisíce  sympatizantů a čekatelů na členství. Koncem srpna to bylo už deset tisíc, každý den přibývá cca 200 nových zájemců.

Nebojíte se kariéristů? Jak případné adepty prověřujete? Již nyní  vaši konkurenti upozorňují, že jsou na kandidátce ANO bývalí členové KSČ...

Anketa

Budete volit ANO 2011?

16%
66%
hlasovalo: 6842 lidí
Kariéristé se snaží dostat všude tam, kde cítí úspěch. My jsme v poslední době na čas  téměř zastavili nábor nových členů. Nikdy jsme neusilovali o vytvoření masové členské základny. V současné krajské organizaci i na kandidátce  máme vesměs osobnosti, které k nám vstupovaly v době, kdy značka ANO budila u mnoha lidí spíš shovívavý úsměv. Někteří tak trochu riskovali nelibost svých zaměstnavatelů.

A teď k bývalým komunistům: Já bych doporučoval, aby se naši kritičtí konkurenti podívali raději na své kandidátky. Věřte, že jsme si dali hodně záležet na výběru našich kandidátů. Museli předložit čestné prohlášení, že nikdy nebyli ve vysokých funkcích KSČ.  Stejně tak museli předložit výpis z trestního rejstříku a osvědčení o bezdlužnosti, aby si třeba někdo z nich nechtěl z politiky udělat byznys.

Jak bude vypadat vaše kampaň? Bude kontaktní nebo sázíte na  velkoplošné billboardy, které jste jako první v KV kraji rozmístili?

Kampaň hnutí ANO bude představovat klasický komunikační mix plus nějaká překvapení. Neplánujeme masivní okázalou kampaň, budeme hlavně jezdit za lidmi a mluvit s nimi. Od srpna nám po celé republice visí 700 billboardů a 50 bigboardů, v září ANO chystá tour do všech krajských měst. Budeme  naslouchat občanům, co můžeme společně v této zemi změnit. Tour doprovodí standardní kampaň v tištěných a elektronických médiích. Samotná naše kampaň v kraji bude hodně kontaktní.

Upřímně, kampaň, jakou zmiňujete, se stovkami billboardů, nevypadá příliš skromně. Kdo ji financuje? Máte založen transparentní účet?

O transparentnosti účtu ANO jsem přesvědčený. My jako krajská organizace svůj vlastní účet nemáme. Všechny peníze které na kampaň získáme, nebo vydáváme, jdou přes centrální účetnictví.

Budete využívat  týdeník, vydávaný A. Babišem?

Hnutí ANO využívá všechna média bez ohledu na vlastníka a vydavatele. Týdeník 5+2 pochopitelně využívat budeme. Za stejných podmínek, jako ho mohou využívat ostatní politické subjekty. 

Co je podle vás největším problémem KV kraje?

Vysoká míra nezaměstnanosti, v kraji se nedaří udržet mladé lidi. Náš kraj je odříznutý od zbytku republiky - je nutné dostavět rychlostní silnici R6, abychom přilákali investory, kteří dají lidem práci. Jsou zde také velké sociální rozdíly, problémem jsou vyloučené lokality v příhraničí. Zemědělství, lázeňství… Problémů v kraji je obrovské množství.

Tyto problémy jsou notoricky známé a operují s nimi všichni. Výsledek je ale stále stejný, ne- li horší. Jak například hodláte řešit nezaměstnanost? A propad návštěvnosti v lázních?

Zčásti jsem už odpověděl. Chceme přilákat investory - bez dopravní infrastruktury to půjde těžko. My neříkáme jenom to, že je nutné postavit urychleně R6. Máme zpracovány návrhy, jak její stavbu podstatně zlevnit. Co se týče zemědělství, tak naši odborníci spočítali, že by se dalo v České republice vytvořit jenom návratem k potravinové soběstačnosti na třicet tisíc pracovních míst. To je recept třeba pro sociálně zdevastované Tepelsko, Žluticko…

A lázeňství? Propad návštěvnosti je dán omezováním plateb ze zdravotního pojištění. Zdravotnická veřejnost to přijímá jako objektivní trend. My bychom chtěli otevřít diskusi odborníků tam, kde se tento trend uplatňuje necitlivě. V případě dětských léčeben a indikací, kde je lázeňská léčba nezastupitelná.  Na druhé straně máme recepty jak zvýšit turistický potenciál našich lázní. Podrobnosti řekneme až ve volebním programu. 

O kterém  ze zdejších politických subjektů uvažujete pro případnou spolupráci?

Budeme spolupracovat se všemi, kteří budou chtít realizovat náš program a se všemi, kteří nebudou krást a budou pracovat ve prospěch občanů této země.

V posledních letech prokazatelně nejméně kradli komunisté a nejvíce hájili práva sociálně slabých občanů. Chcete spolupracovat i s nimi?

Pochybuji, že bychom se shodli na programových kompromisech. Vlastně to pokládám za vyloučené. Práva sociálně slabých občanů chceme hájit také. Ovšem diametrálně odlišným způsobem. Hlavně tím, že jim dáme práci. A potom také práva a povinnosti – rovné pro všechny.

Vaše strana má za sebou první velký skandál, v němž figuruje i bývalý předseda karlovarské krajské  organizace. Kde se podle vás stala chyba?

Máte na mysli pana Hammera. Já bych to nepovažoval za skandál.  Pan Hammer a někteří další zvolení členové tehdejšího Předsednictva se vzdali svých funkcí i členství v ANO krátce po svém zvolení na celorepublikovém sněmu. Udělali to potom, co se  neshodli na řešení některých interních problémů ANO se svými kolegy v Předsednictvu. Narazili na první problém, jakých se podle mne  musí řešit v kolektivu celá řada, a vzdali to. Z mého pohledu selhali. Osobně je mi to líto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…