Babišův poslanec, ostřílený voják: Šedesát let řešíme Romy, a nic jsme nevyřešili. Až se imigranti naštvou, že nedostali auto, tak teprve uvidíme...

08.09.2015 4:46

ROZHOVOR Poslanec ANO 2011 Bohuslav Chalupa je bývalý voják, v Parlamentu je členem například výboru pro obranu, výboru pro bezpečnost i podvýboru pro migraci a azylovou politiku. Situaci nevidí příliš optimisticky a stěžuje si na Německo. „Jsem zvědavý, až se k nám povalí tisíce uprchlíků z Východu, jestli se západní země budou chtít s námi o ně dělit. Už dnes jsme poskytli 250 tisícům lidí životní prostor a pomoc. Ty řeči, jak jsme xenofobní, vůbec neberu,“ uvedl také v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Babišův poslanec, ostřílený voják: Šedesát let řešíme Romy, a nic jsme nevyřešili. Až se imigranti naštvou, že nedostali auto, tak teprve uvidíme...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Bohuslav Chalupa

Anketa

Přesvědčila vás fotka utonulého syrského chlapečka, že máme přijímat uprchlíky?

0%
hlasovalo: 20172 lidí

Máte představu, jak řešit současnou imigrační krizi?

Domnívám, že Česká republika je tak malá svým významem v rámci Evropské unie, že imigrační vlnu, a to jak s Evropou zamává, nemáme příliš šancí ovlivnit. Moje představa je, jak prohlašuje i náš předseda, uzavřít hranici schengenského prostoru. Nikdo si to neuvědomuje, ale to uzavřít, znamená opravdu uzavřít. Udělat ji nepropustnou. Aby byla opravdu nepropustná, budou se tam muset umístit vojáci. A ti nejsou na to, aby se dívali, jak se porušují zákony.

Je to vůbec reálně možné? Někdo dává za příklad Austrálii, ale ta je v úplně jiné situaci ať už svojí vzdáleností či tím, že je obklopená mořem. Střežit hranici Evropy je o hodně složitější...

V Evropě je úplně jiná situace. Evropská unie měla pečlivě dbát na to, aby prostředky šly na ochranu vnější hranice schengenského prostoru. Místo toho peníze tekly do Itálie a do Řecka. Tyto peníze jsou v nenávratnu a v podstatě jsme bez ochrany. Je to vina bruselské reprezentace. Posílala peníze a nic nekontrolovala. Když vidím, co dělá Evropa, ať už se to týká Řecka nebo imigrační vlny a azylové politiky, mně to hlava nebere, co se děje. Česká republika, i kdyby uzavřela své hranice, sveze se s Evropou. Jestli to dopadne špatně, tak to dopadne špatně i pro nás, i kdybychom se na hlavu stavěli.

Z dlouhodobého hlediska by asi bylo vhodné, aby skončila válka v Sýrii. Což se lehko řekne, ale hůře vykoná. V této oblasti působí takzvaný Islámský stát. Jistě by bylo záhodno pro celé mezinárodní společenství, aby byl sprovozen ze světa. Nicméně dosud se jen bombarduje ze vzduchu, ale k pozemní operaci se nikdo nemá. Dá se někdo porazit jen ze vzduchu?
Pokud se tam nepošlou pozemní síly, tak se jenom utrácejí peníze na něco, co je polovičaté řešení. Víte, co to je „run“ na banku? Když se banka dostane do nějakých problémů a dozvědí se o nich její klienti. Pak si jdou vybírat své vklady. Čím více jich chodí, tím více jde banka ke dnu. Část těch uprchlíků je opravdu postižena válkou. Ale mnohem větší část jsou ekonomičtí migranti, kteří se nechali nalákat pašeráky nebo Německem, že každý k nim může. Německo a Francie otevřely svoji náruč. A dnes se lidé dali do pohybu a hledají lepší život. Nehledají záchranu života. Hledají snadnější život někde, kde poskytnou sociální dávky, aniž pro to budou muset něco udělat. Jistě, všude je život o dvou kůrkách, ale imigrantům tohle nikdo neřekl a oni se sem valí z důvodů, o kterých jsem hovořil. Porážka ISIS by znamenala pouze částečné vyřešení imigrační krize. Imigranti se k nám budou dál valit, protože tady čekají lepší život.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Ale tu vlnu, která jde konkrétně z Maďarska, tvoří, pokud vím, Syřané, kteří utíkají před válkou. A i těch je dost. Chtějí do Německa, to je přijímá. Německo je samozřejmě bohaté, ale všechny je přijmout nemůže. Respektive tuhle vlnu ještě možná ano, ale ty další už ne. A proto je chtějí rozdělit i mezi ostatní. Visegrádská čtyřka – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko – kvóty odmítá. Požadavek Německa ale úplně nelogický asi není...

Byli jsme zvoleni, abychom chránili zájmy občanů České republiky. Nikoli Německa či jiných zemí. Máme se postarat o naše lidi. Pokud to Německo má dlouhodobě nastaveno tak, že imigranti u nich řeší demografickou krizi či nekvalifikovanou práci, kterou Němci dělat nebudou, tomu rozumím. Ale je to německý problém. Německo řeklo: „Přijďte k nám.“ A když teď chodí a už je jich moc, Německo říká: „Pozvali jsme si hosty, ale vy se nám o ně postarejte,“ což není v pořádku. S námi se nikdo neradil. Žádný německý politik se neradil s našimi politiky, jestli jejich imigrační politika je odpovědná a zda je to v zájmu všech států Evropské unie. Němci, Francouzi, Švýcaři, Švédové, Italové, všichni si to řešili po svém. Takže teď volat o pomoc mohou. Ale dnes nám vyhrožují, což mě nadzvihlo, že když nepřijmeme kvóty, že nám seberou dotace. Přitom nikdo nemluví o tom, že potrestá Řeky a Italy, že nezajistili to, co zajistit měli. Jak budou sankcionovat je? Mám pocit, že Němci si pletou svoje postavení v Evropě. Jsou nejsilnější, jasně, ale pokud něco způsobili, čekám, že vstane kancléřka Merkelová a řekne: „Bylo to neprozřetelné, neprozíravé. Prosím, pomozte nám,“ a ne, že nařídí kvóty.

Takže vám vadí direktivnost?

Vadí mi ten styl. Je to naprosto bezohledné vůči někomu, kdo se na tom nijak nepodílel. Jsem zvědavý, až se k nám povalí tisíce uprchlíků z Východu, jestli to tam ještě rupne, jestli se západní země budou chtít s námi o tyto uprchlíky dělit. Už dnes jsme poskytli 250 tisícům lidí životní prostor a pomoc. Ty řeči, jak jsme xenofobní, vůbec neberu.

Může to vést k nějakému rozkolu v Evropské unii?

Může.

Slovenský premiér Fico prohlásil, že kdyby Schengen skončil a jednotlivé státy si začaly střežit své hranice, byla by to prohra nás všech. Hrozí tato varianta?

Je to možná varianta. Není například úplně vyladěná Evropská unie, co se týče finančních problémů Řecka. Opět si to některé státy prosadily a vyřešily po svém. To znamená, že se Řecku znovu pomáhá. Přestože část států chtělo, aby Řecko odešlo z eurozóny a zavedlo si drachmu. Nerespektovalo se to. Do toho přišla imigrační krize, která je zacyklená. Bude přicházet lidí víc a víc. Začínají klimatické problémy, valí se to na Evropu ze všech stran. Nejsem evropský politik, pouze komunikuji s evropskými europoslanci z hnutí ANO na toto téma. A budu tlačit na vládu, aby přicházela s konkrétními návrhy. A pokud naše vláda drží lajnu, budu ji podporovat. Domnívám se, že činí dobře.

Takže vláda si v imigrační krizi vede dobře?

Dodržujeme evropské zákony, všechny smlouvy, které se týkají azylové politiky. A dodržujeme je přísně. Jak jinak by se zákony měly dodržovat. Říká se, že zákon, který nejste schopný vyžadovat a sankcionovat, nejenže ničemu neprospívá, ale škodí a je směšný.

Dokážou se imigranti většinově asimilovat?

Z toho obrovského počtu je určitě několik procent vzdělaných lidí, kteří umějí anglicky, ovládají informační technologie nebo to jsou lékaři a podobně. Ale 90 procent z nich je nepoužitelných pro kvalifikované profese. A nikdy se nedokvalifikují, nebudou k tomu mít prostor. Časem zapomenou, že jim byl zachráněn život, že dostávají minimální dávky. Oni nebudou chtít jen minimální dávky, ale také jezdit v autech, mít hezké byty, elektroniku. Pokud to nedostanou, budou naštvaní. Ale ne na svoje rozhodnutí opustit svoji zemi. Ale na ty, kteří jim to nedopřejí. A máme problém. Podívejte se, my tady řešíme 60 let romskou menšinu, jak ji budeme integrovat. A je integrována? Není. A jsou to lidé, kteří mluví česky, chodí do českých škol. A nejsme schopni si s tím poradit. A děláme si ambice poradit si s úplně jinak kulturně vybaveným obyvatelstvem. Budou se slučovat do ghett a bude to jako v části Marseille či Paříže. Podle mě budou nespokojení s tím, že budou v Evropě hrát roli takových nespokojených otroků.

Vy nejste zrovna moc optimista...

Berte to tak, že pracuji ve všech bezpečnostních orgánech sněmovny. Informací mám celkem hodně a občas z nich mám i deprese. Berte můj názor jako jeden z více názorů. Na věci se dívám „po vojensku“. Beru tu nejhorší možnou situaci, kterou se snažím vyřešit tím nejlepším možným způsobem. Nejsem z těch, kteří si nasazují růžové brýle a pak se diví, co se děje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…