Blbé otázky? Ne, pane Stanjuro. Okamura sdělil další info, nemlčí

27.03.2022 21:08 | Rozhovor

Vláda Petra Fialy má poněkud svéráznou představu o parlamentní demokracii. Tomio Okamura připomíná Stanjurovy vzkazy, že na blbé otázky nebude odpovídat, stejně jako výlet paní Pekarové Adamové s manželem do Dubaje. A Vít Rakušan a jeho vládnutí s kamarády v Kolíně, to je vůbec zvláštní příběh... Když ale mají něco udělat pro občany, najdou se vždy tisíce výmluv.

Blbé otázky? Ne, pane Stanjuro. Okamura sdělil další info, nemlčí
Foto: Screen: Facebook T. Okamura
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26654 lidí

Ze strany občanů čím dál častěji zaznívá nespokojenost, že vláda podceňuje sociální dopady současné situace kolem zdražování a uprchlíků. Ze strany vlády nejčastěji zaznívá vysvětlení „odmítáme populistická řešení“. Jak je situace podle vás vážná?

Situace je velmi vážná a bude jenom horší. Pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny je podle nás správné, ale pouze přiměřeně a na nezbytně nutnou dobu a po ukončení konfliktu na Ukrajině by se měli vrátit zpět budovat svoji rodnou zemi. V tomto se postoj SPD zásadně liší od vlády Petra Fialy a od hnutí ANO. Premiér Fiala (ODS) říká, že vláda počítá s tím, že tu drtivá většina Ukrajinců zůstane natrvalo.

Pokud ale nebudou v nejbližších dnech z úrovně vlády přijatá zásadní opatření ve způsobech přijímání, bude naše republika ekonomicky a sociálně v obrovských problémech, jelikož stát nemá kvůli dosavadním vládám peníze a je velmi zadlužený. Naši občané mají zcela oprávněné obavy o udržitelnost našeho zdravotního systému, sociálního systému, situaci na pracovním trhu, ve školství a trápí je zdražování, které vláda odmítá řešit. Opakovaně vyzýváme Fialovu vládu, aby představila, jaký má plán.

Vláda ale žádný plán nemá. Je správné pomáhat, ale nesmí docházet ke snížení úrovně kvality života našich občanů a také ke snížení úrovně poskytování zdravotní péče a dlouhodobě odkládaných výkonů. Hnutí SPD na to neustále poukazuje a navrhuje konkrétní pozitivní řešení. Vládní pětikoalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů je ale vůči našim občanům hluchá a slepá a ve Sněmovně nás válcuje.

Kvůli neschopnosti vlády řešit zdražování narostl počet nových exekucí o 40 % a 30 % domácností je existenčně ohroženo. Hnutí SPD bije na poplach, jelikož tato vláda je pro občany doslova hrozbou. Je potřeba přinutit vládu k demisi. Občané by se měli hlasitě ozvat. Přichází další a další negativní zprávy, že se má zdražovat i v dalších oblastech, ale vláda nic nedělá.

Jaké další zprávy máte na mysli?

Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové letos potraviny zdraží až o 30 procent! Vláda ale na požadavky Potravinářské komory podle ní nereaguje. Vláda Petra Fialy proti zdražování energií, potravin, pohonných hmot a vlastně úplně všeho vůbec nic nedělá! Problémy našich občanů vládu nezajímají. Když jsme prosazovali zákon podporující českou potravinovou soběstačnost v základních potravinách, které lze produkovat na našem území, tak se nám politici nynější vládní koalice jenom vysmívali!

Večeřová též řekla, že situace začíná být velmi kritická. Vyvážíme 50 % pšenice, libanonští obchodníci jsou schopní nabídnout za pšenici mnohonásobně víc. Do budoucna tak může vzniknout palčivý problém s nedostatkem pšenice i v Česku. Maďarsko i Bulharsko zakázaly vývoz obilí, ale naše vláda nic... Pečivo se zdražuje a vláda nic pro naše občany neřeší.

Potravinářství by podle Večeřové pomohlo snížení DPH na paliva a snížení spotřební daně na paliva. Silniční daň nebo zrušení biosložky jsou podle ní zanedbatelné položky. To hnutí SPD říká dávno! Vláda podle ní hodila zemědělství a potravinářství přes palubu. „Jestliže má pořád někdo dojem, že když si to nevyrobíme, tak si to dovezeme, nedovezeme. Viděli jsme to na covidu a jsme závislí na dovozech. Tomuto sektoru by se měla věnovat daleko větší pozornost, protože živí lidi,“ řekla Večeřová. Musím s ní naprosto souhlasit.

Lidé v ČR ale i tak kvůli nečinnosti současné vlády Petra Fialy musejí nadále platit spekulativně předražené ceny energií, pohonných hmot a potravin, zatímco vlády ostatních evropských zemí občanům účinně pomáhají a zlevňují.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy růst inflace zdaleka nekončí, na konci roku by prý mohla dosáhnout až 15 procent. To víceméně říká i guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Nečinnost vlády Petra Fialy přichází občany doslova pěkně draho.

Poslanci vládní koalice ve čtvrtek odmítli zákon SPD na ukončení zneužívání sociálních dávek tzv. nepřizpůsobivými. To se vám určitě nelíbilo, že?

Ano, poslanci vládní koalice Petra Fialy hlasováním odmítli zákon SPD na ukončení zneužívání dávek tzv. nepřizpůsobivými. Náš zákon by přitom přinesl úsporu půl miliardy korun, které SPD navrhuje přesunout na podporu a pomoc slušných lidí v souvislosti se zdražováním. Vládní koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů kašle na naše slušné občany. A za SPD říkám, že budeme dál ze všech sil bojovat za to, abychom ukončili zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Je otřesné, že pro nepřizpůsobivé vláda peníze má, ale pro slušné občany ne.

Ve Sněmovně se také začal projednávat zákon SPD o referendu. Ještě nedošlo na hlasování, ale je smutné, že jak poslanci vládní koalice, tak i hnutí ANO již řekli, že zavedení referenda nepodpoří. Přitom je Česká republika poslední ze dvou zemí v Evropské unii, kde občané nemají možnost hlasovat v referendu. Potvrzuje se, že SPD je jedinou skutečnou opozicí v Parlamentu a jako jediní bojujeme za svobodu a demokracii pro občany. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Co říkáte na kauzu „osm milionů pro Polčáka za zákon“?

Europoslanec a místopředseda vládního STAN Stanislav Polčák žádal osmimilionovou provizi z veřejných peněz za to, že pomohl prosadit zákon odškodňující obce okolo Vrbětic kvůli výbuchům! Navíc si účtoval 47 tisíc korun za hodinu za jednání s poslanci ve Sněmovně! Fakturoval si obcím i za setkání s poslanci SPD. Takže STAN kšeftuje se zákony? Pro hnutí STAN Víta Rakušana, které se jeví ve světle těchto informací jako politicko-podnikatelský projekt, je to další kšeftařská kauza. Připomeňme kauzu netransparentních sponzorů hnutí STAN z Kypru, spojenou s Rakušanovým spolupracovníkem a místopředsedou STAN Věslavem Michalikem, či to, jak se tehdejší poslanec STAN Jan Farský vykašlal na své voliče a šel raději pracovat do USA…

Šokující je, že Polčák si řekl o miliony korun za to, že pomohl prosadit zákon! Takže to vypadá, že pro politiky STAN je politika jen věcí byznysu a kšeftu! Polčák by měl okamžitě rezignovat na mandát europoslance! Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan ho k tomu ale nechce vyzvat! Premiér Petr Fiala také mlčí...

De facto provizi více než milion korun má v této souvislosti dostat i starosta Vlachovic na Zlínsku Zdeněk Hověžák ze STAN. Starostovi Vlachovic navrhli tuto odměnu další politici STAN. A nedostává pan starosta za to, že má hájit zájmy občanů své obce, plat? To musí dostávat ještě de facto provize?

Pro úplnost dodám, že pro tento zákon odškodňující obce okolo Vrbětic kvůli výbuchům hlasovali všichni poslanci SPD, protože chceme pomáhat občanům postiženým výbuchy. Poslanec Polčák nám všem ale neřekl, že z toho má milionové provize... Podle mého názoru vidíme, že STAN si z veřejných peněz udělalo via facti soukromé podnikání a soukromé zisky. Kvůli této kauze provizí politiků STAN budeme svolávat mimořádnou schůzi Sněmovny. Také připomeňme, že Rakušanův kamarád, právník Tomáš Kasal, bral bez výběrového řízení od kolínské radnice miliony, když byl Rakušan starostou Kolína. O Kasalovi se navíc psalo, že je usvědčený plagiátor!

Několikrát jste se pokusili téma dostat na jednání Poslanecké sněmovny, koalice ale vždy projednávání zablokovala. Ministr financí Zbyněk Stanjura označil váš zájem za „blbé otázky“ a uvedl, že si máte zvykat, že premiér vám na takové otázky odpovídat nebude…

Vládní koalice má poněkud svérázný přístup k parlamentní demokracii… Vidíme, že ruka ruku myje. Premiér Petr Fiala, když jsem se ho na to přímo zeptal, mi srabácky odmítl odpovědět a odmítl odsoudit jednání politiků STAN. To si pamatujeme i v případě kyperských sponzorů STAN. Premiér Fiala kryje průšvihy svých koaličních partnerů. Když se ptám na veřejné peníze, které patří občanům, tak to jsou „blbé otázky“? Každý ať si udělá obrázek o politicích demobloku sám.

Místopředseda STAN Petr Gazdík navíc Polčáka omlouval s tím, že prý to byla smlouva, že prý měl na to smlouvu, že to je prý normální. Tak proč nám tu smlouvu tady neukázal předem, před tím, než jsme o tom zákonu hlasovali? Proč nám tedy poslanci hnutí STAN neoznámili střet zájmů a neoznámili nám tady předem, že místopředseda hnutí STAN Polčák, když se tento zákon prosadí, tak za to má dostat osm milionů z veřejných peněz?

Politici dostávají přece plat za to, aby hájili program a zájmy voličů, kteří je zvolili a je šílené, aby dostávali navíc provize za to, že prosadí nějaký zákon. Snaha takové jednání legitimizovat vede k politické korupci.

Také jste kritizoval cestu předsedkyně Sněmovny Pekarové Adamové a dalších politiků do Dubaje...

Udělala si tam výlet za peníze daňových poplatníků. Navíc na konci ledna už byla v Dubaji jiná početná delegace vedená ministrem průmyslu Jozefem Síkelou. Takže proč v tak krátké době další cesta? Ona vyzývá občany k úsporám, ale sama si za veřejné peníze užívá každý den luxusu plnými doušky v novém státním BMW sedmičkové řady za miliony. Já když jsem byl ve vedení Sněmovny, tak jsem jako jediný jezdil na základě svého rozhodnutí ve škodovce, a také jsem měl možnost jezdit v BMW. Pekarová Adamová vysává veřejné peníze úplně na drť, nechává si ve Sněmovně nosit od číšníka jídlo k sobě do kanceláře se stříbrným poklopem. Ani neobědvá v jídelně s poslanci dole. Strašné pokrytectví. Vládní představitelé kážou vodu, ale pijí víno plnými doušky a jsou hluboce ponořeni v korytech.

Vláda chce v souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny požádat o prodloužení nouzového stavu až do konce května, ačkoliv doposud se vždy respektovalo, že je prodlužován maximálně o měsíc. Je podle vás správné dát vládě na mimořádná opatření bianko šek na dva měsíce?

Hnutí SPD odmítá nouzový stav a odmítáme vládou navržené prodloužení nouzového stavu, jelikož veškerá opatření lze řešit prostřednictvím současné krizové legislativy bez nouzového stavu, např. vyhlášením stavu nebezpečí. Nouzový stav umožňuje vládě nařídit lidem ubytování ukrajinských uprchlíků a dělat veřejné zakázky bez výběrového řízení. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) lhal, když říkal, že se nouzový stav nebude našich občanů týkat. Opak je pravdou.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že vznikne zákon, který umožní vypnutí „dezinformačních serverů“…

Pojem dezinformace není nikde definován a umožňuje snadné zneužití na umlčení kritiky. Zásadně odmítáme protiústavní potlačování občanských práv, tak jak je provádí současná vláda pětikoalice Petra Fialy, aby tak znemožnila kritiku vlastní neschopnosti řešit skutečné problémy českých občanů a udržela monopolní postavení svých lží. Odmítáme cenzuru pod falešnou záminkou, že „Česká republika je ve válce“. Je to lež, válečný stav u nás vyhlášen nebyl a argumentace o hybridní válce se dá zneužít kdykoliv.

Předmětem vládních sankcí nejsou prokazatelné lži, ale jiné názory a publikování faktů, která jsou potlačována. Současná vláda navíc vyhrožuje sankcemi za slovní projevy pod falešnými záminkami, zatímco vládní lživá propaganda pokračuje. Nechceme politické procesy a politické vězně v České republice. Nesmíříme se s potlačováním demokracie a plíživým nástupem totality v České republice. Hnutí SPD bude nadále bojovat za svobodu a demokracii v ČR.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…