Bobošíková: První debatu Zeman vyhrál

25.01.2018 9:02

ROZHOVOR „Druhé kolo volby prezidenta je ring bez provazů, s boxerskými rukavicemi vyztuženými teflonem, a to z obou stran. Někdo útočí agresivními billboardy, někdo manželkou, která prohlašuje, že jejímu muži fandí veřejnoprávní televize, jen to nesmí dát najevo,“ komentuje současný prezidentský duel bývalá europoslankyně a publicistka Jana Bobošíková, která se před pěti lety také zúčastnila prezidentských voleb. Na to, kdo nakonec usedne na Pražském hradě, má už jednoznačný názor: „Bude to Miloš Zeman. Má znalosti, zkušenosti, odvahu a nebojí se změnit názor, pokud je to výhodné pro Českou republiku. Jasným příkladem je jeho postoj k euru, když říká, že naši občané nebudou prostřednictvím eura platit řecké dluhy.“

Bobošíková: První debatu Zeman vyhrál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Jak na vás zapůsobila první debata mezi prezidentskými kandidáty Zemanem a Drahošem? Kdo z nich se stal podle vás vítězem televizního duelu?

Jednoznačným vítězem debaty na Primě byl Miloš Zeman. Ať se to kdokoliv snaží jakkoliv rozmělnit, zamlžit a skrýt.

Koho vlastně tipujete jako absolutního vítěze voleb a proč? Média se zatím v názorech dost rozcházejí. U mnoha redaktorů je vidět, že přání je otcem myšlenky. Tedy srozumitelně řečeno, ti pravicově orientovaní tvrdí, že pokud jen většina příznivců pánů Horáčka a Fischera či Hilšera dá nyní hlas Jiřímu Drahošovi, tak musí akademik suverénně vyhrát. Naopak levicově smýšlející žurnalisté říkají, že k prvnímu kolu nepřišla řada Zemanových příznivců (účast byla asi 62 procent), takže nyní opět bude s přehledem triumfovat současný prezident. Ke kterému z těchto názorů se kloníte vy sama? Nebo máte zcela jinou verzi, proč zvítězí jeden ze dvou výše jmenovaných kandidátů?

Nevím, kdo zvítězí. Hlasování může být velmi těsné. Každý hlas bude rozhodovat. Věřím, že lidé zapojí jasný rozum, potlačí rozjitřené emoce, zváží pro a proti, podívají se na kandidáty ne jako na adepty soutěže aktivní senior a slušnák, ale jako na osobnosti, které budou klidně, rozhodně a odvážně hájit zájmy naší země a nebudou si stěžovat na tvrdou jednací židli. 

První kolo prezidentských voleb nepřineslo podle mnoha politických komentátorů žádné velké překvapení, postoupili papíroví favorité – Zeman s Drahošem. Snad jen od Mirka Topolánka se očekával větší zisk preferencí. Jak to ale bude v kole druhém? Přízeň voličů je stále rovnoměrně rozdělena mezi oba dva finalisty, a to prý i po prvním televizním duelu. Co si myslíte, že bude právě tím nejvíce rozhodujícím faktorem pro veřejnost, aby dala některému z kandidátů většinu hlasů? Může to být dojem z posledního utkání obou soupeřů na ČT? 

Věřím, že rozhodujícím faktorem pro občany při volbě hlavy státu bude jejich vlastní rozum. Že se zamyslí nad tím, v jakém kandidátovi bude mít Česká republika oporu ve složité mezinárodní situaci, který z kandidátů má jasné a předvídatelné názory, který z kandidátů bude jasně zastávat zájmy a názory občanů naší země jednoznačně, konzistentně a nahlas. V televizních duelech Jiří Drahoš proti Miloši Zemanovi šanci nemá. To ale ještě neznamená, že má prezident Miloš Zeman vyhráno. Výsledek debat je mnohdy podivuhodně interpretován médii, politology i politiky; a ne každý se dívá na duely na vlastní oči, aby si udělal vlastní obraz.

Bude mít volba prezidenta zásadní vliv i na ustanovení nové vlády? Některá média totiž dříve poukazovala na fakt, že ani Jiřímu Drahošovi příliš nevadí Andrej Babiš či hnutí ANO, i když je nyní pravdou, že Drahoš v duelu na Primě prohlásil, že trestně stíhaného premiéra by prý nechtěl v čele kabinetu. Nicméně Mirek Topolánek se nechal slyšet po prvním kole, že výsledek volby s finalisty Drahošem a Zemanem jednoznačně nahrál Babišovi. Může to tak být?

Podle posledního vývoje, kdy prezident Miloš Zeman veřejně slíbil jmenovat vládu, ať už on sám uspěje, nebo ne, dává jasnou odpověď – volba prezidenta ustanovení nové vlády neovlivní.

Babišova vláda nedostala podle očekávání důvěru ve Sněmovně. Jak si myslíte, že se celá tato situace se sestavováním nové vlády vůbec vyvine?  S kým se hnutí ANO nakonec domluví na koalici, když už i Andrej Babiš v médiích prohlásil, že je smířen s tím, že nutně nemusí být premiérem?

Nevím. Jen mě udivuje, že si řada politických stran myslí, že je voliči zvolili proto, aby byly v opozici. Domnívala jsem se, že se strany volí proto, aby prosazovaly svůj program, což se ve vládě dělá o dost snadněji než v opozici.

Jiří Drahoš odmítl jít do 4 debat s Milošem Zemanem, za což se stal terčem útoků skalních Zemanových příznivců – prý se bojí. Nicméně akademika za to kritizuje například i renomovaný politolog z Univerzity Karlovy Jan Kubáček, který mu vyčítá, že tak zbytečně vyklidil pole. Domníváte se, že tomu tak může skutečně být?

Výsledek první debaty s Milošem Zemanem jasně vysvětluje, proč Jiří Drahoš odmítl navrhované čtyři debaty.

Podle vyjádření několika českých europoslanců (K. Konečná, J. Zahradil, T. Zdechovský, J. Keller atd.) budou určitě vytvořena v EU nová pravidla pro azylové řízení tzv. Dublin IV, a ať se to zemím Visegrádské čtyřky líbí, či ne bude tam ustanovena klauzule k povinnému přijímání migrantů. V dalších měsících se bude jednat jen o tom, jakou formou se to bude dít, návrhů je totiž více. I když Tomáš Zdechovský například tvrdí, že prezident bude mít na tuto záležitost jen minimální vliv, (bude moci určitý postoj vlády jen diplomaticky podpořit či zavrhnout), kdo si myslíte, že bude pro tyto složité časy, kdy se bude zřejmě rozhodovat i o přijetí eura pro Českou republiku, lepším prezidentem a proč?    

Jednoznačně Miloš Zeman. Má znalosti, zkušenosti, důraznost, odvahu a nebojí se změnit názor, pokud to dává smysl a je to výhodné pro Českou republiku. Jasným příkladem je jeho postoj k euru, kdy prezident Zeman zřetelně říká, že naši občané nebudou prostřednictvím eura  platit řecké dluhy.

Miloš Zeman ve svých vystoupeních před prezidentskými volbami uváděl, že nebude vést žádnou kampaň a nebude útočit na své protivníky, ale nyní je například republika posetá billboardy, a to i takovými, kde je uvedený text „Stop migraci, stop Drahošovi“. Myslíte si, že Miloš Zeman se nyní zalekl Drahošových preferencí a „vytáhl do boje“?

Miloš Zeman a jeho příznivci dělají všechno proto, aby byl zvolen, stejně jako Jiří Drahoš a jeho tým. Druhé kolo volby prezidenta je ring bez provazů, s boxerskými rukavicemi vyztuženými teflonem, a to z obou stran. Útočí oba. Někdo agresivními billboardy, někdo manželkou, která prohlašuje, že jejímu muži fandí veřejnoprávní televize, jen to nesmí dát najevo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…