Buď v tom jeli také, nebo... Dozimetr, IT větev, finance na Kartouse a další. Nerušil odklápí magistrátní pokličku

07.11.2022 16:38 | Rozhovor

„Odcházející Rada se bojí jako čert kříže kauzy Dozimetr, zvláště pak paní Marvanové,“ říká lídr pražské SPD, Josef Nerušil po prvním zastupitelstvu. A dodává, že jsou zde i IT zakázky, u kterých mají máslo na hlavě Piráti. A odmítá, že by skrytě podporoval koalici ANO a SPOLU. „Nejsme parta koňských handlířů,“ vzkázal na adresu Petra Hlaváčka ze STAN.

Buď v tom jeli také, nebo... Dozimetr, IT větev, finance na Kartouse a další. Nerušil odklápí magistrátní pokličku
Foto: screen ČT24
Popisek: Josef Nerušil v polemice s Jakubem Železným

Vaši tři zástupci z hnutí SPD se historicky poprvé účastnili zasedání pražského zastupitelstva v pozici volených zastupitelů. Jaký máte z jednání pocit?

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
Vstup našeho hnutí na pražský magistrát považujeme za historický úspěch, který posouvá celé naše hnutí do nové kvalitativní roviny. Chceme naší pozice na pražském magistrátu využít především k ujištění voličů, že umíme jejich zájmy hájit kvalifikovaně i v Praze. Ani jeden z nás nemáme politiku jako obživu, tedy nemusíme se ztrapňovat škemráním o placené funkce jako jiné politické subjekty, což je vlastní zvláště lidovcům a dnes i Pirátům.

Na ustavujícím zastupitelstvu se nakonec novou koalici pro pražský magistrát nepodařilo sestavit. Kdo tedy Praze povládne?

Jednání bylo nakonec do 24. listopadu odloženo. Do té doby bude svou funkci vykonávat současná Rada v čele se Zdeňkem Hřibem. Nadále se pak bude pokračovat v hledání většiny pro novou koalici. Uvidíme, jestli se primátor Hřib bude držet své sesle tak sveřepě jako doteď a jestli koalice SPOLU bude trvat na vládním půdorysu nové Rady. Na tom se musí vládní strany domluvit především mezi sebou.

Současný zastupitel za hnutí STAN Petr Hlaváček na svém facebookovém profilu naznačil, že je ve hře většina koalice SPOLU a hnutí ANO, za skryté podpory třech hlasů hnutí SPD. Jednáte v tomto ohledu s někým?

Uvedené prohlášení je spíše výplodem bujné fantazie pana Hlaváčka, my jsme o ničem takovém ani náznakem nejednali a ani jednat nebudeme. Jestli se v zastupitelstvu objeví většina, která bude stát o naše hlasy, pak jsme ochotni jen k otevřenému a oficiálnímu jednání. Nejsme parta koňských handlířů, která by s důvěrou svých voličů kšeftovala kdesi v magistrátním zákoutí. Pan Hlaváček je možná na podobné praktiky ze svého hnutí zvyklý – nakonec ty jejich věčné korupční skandály jsou pouze výsledkem těchto kšeftařských praktik.

Vy jste současného primátora Zdeňka Hřiba v rozhovoru pro XTV kritizoval za jeho aroganci a přirovnal ho k tragické postavě z antického dramatu.

To ano, pan primátor se totiž chová, jako kdyby před šesti týdny neproběhly volby, ve kterých Pražané rozhodli, že už ho jako primátora v čele aktivistické koalice na magistrátu nechtějí. Přesto na pondělním jednání stávající Rada schválila rekordní počet tisků s až miliardovým dopadem na pražský rozpočet. Zároveň se na dnešním zastupitelstvu tuze bránila zřízení tří ze zákona povinných výborů – kontrolního, finančního a školského. To už není nic jiného, než arogance moci. Vždyť tři ze současných členů Rady už nemají mandát ani od svých voličů! Proto jsme podpořili bod jednání, který omezil možnosti současné Rady jednat bez nově ustanovených kontrolních výborů a také bod na podporu prošetření kauzy Dozimetr.

Velká část ustavujícího zastupitelstva se točila kolem této kauzy, resp. ohledně zadaného forenzního auditu a pověření člena Zastupitelstva Hlavního města Prahy k zastupování Prahy v kauzách v souvislosti s Dozimetrem a prodejem pozemků v Lysolajích. O co přesně šlo?

Odcházející Rada se bojí jako čert kříže kauzy Dozimetr, zvláště pak paní Marvanové, která na kauzu upozorňovala dávno před tím, než byl Petr Hlubuček odveden v poutech. Podle jejího vyjádření dochází ze strany dotčených subjektů k obstrukcím a neposkytování potřebné součinnosti, konkrétně pak byl zmíněn Dopravní podnik a jeho vedení. Zastupitelstvo ji proto pověřilo dohledem nad zadáním a průběhem auditu kauzy. Důsledné vyšetření kauzy je jednou z programových priorit hnutí SPD na magistrátu, v nás mají voliči jistotu, že kauzu nikdo nezamete.

Co by ještě podle vás v kauze Dozimetr mělo být prověřeno?

Jsou to IT zakázky. Tady mají máslo na hlavě především Piráti. Například Pražský inovační institut evidentně sloužil jako politická neziskovka k financování aktivistů jako Bohumil Kartous, jinak vrchní elfský cenzor, který byl naštěstí po finančních nesrovnalostech odejit. Ale tím by to skončit nemělo! Jeho aktivity, zacházení s veřejnými prostředky i účelnost vydaných prostředků je potřeba řádně prověřit. A to je to, čeho se odcházející Rada tolik bojí.

A Praha sobě?

V tomto ohledu funguje hnutí STAN, Piráti a Praha sobě jako jedna trojhlavá saň, s obdobným podnikatelským krytím a s obdobnými zájmy. Hnutí STAN bylo při machinacích se stavebními zakázkami chyceno, nezapomínejme však, že je tu stále ještě „softwarová větev" kauzy, ve které je ještě příliš mnoho otazníků okolo působení pana Dovhomilji a tzv. zakázek „proof of concept", tedy konceptu, který provozoval obviněný Hlubuček jako starosta Lysolají. V zásadě se jedná o mechanismus, kdy po první úspěšně provedené zakázce pokračují další. Nebo účelové dělení zakázek na tvz. podměrečné tak, aby nemuselo být vyhlašováno výběrové řízení. Dozorčí funkci pak mělo často na starosti právě hnutí Praha sobě. Možnosti jsou tedy jen dvě: buď v tom jeli také, nebo jsou tak nekompetentní, že si ničeho nevšimli. Nechť si čtenáři sami vyberou, co je v takovém případě horší varianta.

Máte nějaký příklad?

Na jednu takovou zakázku upozornili naši partneři ze strany Manifest.cz. Jednalo se o zakázku na spisovou službu, která směřovala do firmy Information Systems Factory Group s.r.o., kde je jednatelem (majitel jde těžko zjistit, forma je SE) obviněný Dovhomilja. Přestože primátor Hřib tvrdil, že firma byla vybrána na základě výběrového řízení, z dostupných informací vyplývá, že zakázku objednali dva úředníci z řad Pirátů, Ondřej Krcha a Matěj Šándor. Důležité přitom je, že dodavatelská firma podle všeho slouží jen jako krytí. V oboru se jedná o téměř neznámé jméno, s prakticky jen spornými zakázkami pro veřejný sektor.

Vsadil byste si, že jednání 24. listopadu už povede ke jmenování nové Rady na pražském magistrátu?

Dosavadní koalice Pirátů, Prahy sobě a část Spojených sil pro Prahu, konkrétně hnutí STAN, tak intenzivně pracovala na vyhloubení příkopů, že z nich už dnes není schopná vylézt. Naopak je každým svým krokem ještě prohlubuje. Animozity mezi pražskými Piráty a Janem Čižinský na jedné straně a pražskou ODS a částí hnutí ANO jsou tak velké, že bych se hodně divil, kdyby dokázali navázat nějakou dlouhodobou a efektivní spolupráci. Zároveň jsem ale v médiích zaregistroval zprávu, že snad ministr zahraničí za Piráty Lipavský už chystá primátoru Hřibovi diplomatický post v Mexiku. Z toho je možné vyvodit, kam jednání na magistrátě směřují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…