Buzerace, šmírování, lidé jsou naštvaní. V Chorvatsku to třicet tisíc živnostníků radši zabalilo. Šéf Svobodných Mach není proti EET, ale v Babišově podobě opravdu ne

16.03.2016 20:42

ROZHOVOR Elektronická evidence tržeb by měla být dobrovolná. Bitvu o EET musíme vyhrát ve volbách. V Chorvatsku to zabalilo třicet tisíc živnostníků. Řekl PL předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Buzerace, šmírování, lidé jsou naštvaní. V Chorvatsku to třicet tisíc živnostníků radši zabalilo. Šéf Svobodných Mach není proti EET, ale v Babišově podobě opravdu ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach na galerii pro veřejnost

Senát prohlasoval evidenci tržeb ve znění sněmovny. Jak fatální zpráva je to pro drobné podnikatele a živnostníky?

Ten zákon je naprosto nespravedlivý a nepřiměřeně dopadá na ty nejdrobnější živnostníky. Samozřejmě ti velcí se s tím srovnají – mají takové systémy. Ten náklad rozloží do svých obřích tržeb, což vlastně je ta rána pro drobné podnikatele. Samozřejmě se to netýká velkoobchodu, takže nějaké transakce Agrofertu a nákupy Čapích hnízd tím nebudou ohroženy.   

Podle některých statistik jen sedm procent daňových úniků u nás souvisí s drobným podnikáním. Copak nemá stát jiné nástroje, jak se daňovým únikům bránit?  

Státní správa má samozřejmě i jiné nástroje. Já bych ale doporučil jednu věc. Samozřejmě žijeme v jednadvacátém století a řadu věcí lze dělat elektronicky bez papíru. Bylo by to tak skvělé pro řadu živnostníků. A proto bych řekl, aby elektronická evidence byla dobrovolná s tím, že tomu, kdo do toho vstoupí, stát automaticky vygeneruje daňové přiznání jako bonus. Viděl bych v tom výhodu pro stát, který tak na základě dobrovolnosti získá data o tom, kolik činí tržba, v jakém typu obchodu. A nebude tak muset šikanovat lidi, pro které je obtížné třeba připojení na internet a nové technologie.

Ve sněmovně při projednávání EET došlo k utnutí diskuse k zákonu. Toto „válcování“ ze strany vládní koalice se ocitlo až u Ústavního soudu. Jakou dáváte této stížnosti naději, že bude vyslyšena?   

Ta stížnost směřuje na proceduru, a ne na zákon. Myslím si, že bitvu o EET bude nutné vyhrát ve volbách. Nemůžeme spoléhat na nějaké soudy.

Vím o řadě případů, že drobní živnostníci od  roku 2016 ukončili kvůli EET podnikání. Kolik odhadujete takových krachů, až zákon začne skutečně platit?

Mám stejnou zkušenost. Znám případy některých barů, kteří to kvůli elektronické evidenci také zabalí. Nejde jenom o náklady navíc, ale štve je buzerace a šmírování každé jejich činnosti, kterou živnostník udělá. V Chorvatsku to podle odhadů zabalilo asi třicet tisíc živnostníků. A je velmi trestuhodné ze strany ministerstva financí, které přiznalo, že k tomu může i u nás dojít, ale ve svých odhadech vůbec neberou v potaz, kolik živnostníků může skončit u nás. Oni si vyčíslili, kolik mohou získat do státního rozpočtu, ale už vůbec nehovoří o tom, co ztratí. Až živnostníci přestanou platit zdravotní, sociální, daň z příjmu či DPH.

Jsou odhady, že MF může z elektronické evidence tržeb získat několik desítek miliard korun. Je to vůbec reálné?

Oni sami v tom návrhu mluví o deseti miliardách. Ale nezapomeňte, na kolik to přijde stát. Takže mně připadá, že takováto gigantická změna není vůbec ospravedlnitelná potenciálně možným výnosem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…