Bývalý Rathův "velvyslanec" se komunistů nebojí. V kraji to s nimi funguje výborně

26.05.2013 7:29

ROZHOVOR Vlády komunistů a sociálních demokratů se lidé nemusí obávat, řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz náměstek středočeského hejtmana Marek Semerád (ČSSD). Muži, kterého David Rath vyslal jako krajského "velvyslance" do Bruselu, se nelíbí důchodová reforma ani sKarty, na něž není podle něj spravná doba. Sám prosazuje obnovu starých vinic v kraji, do kterých mají putovat miliony korun na podporu cestovního ruchu.

Bývalý Rathův "velvyslanec" se komunistů nebojí. V kraji to s nimi funguje výborně
Foto: Archiv
Popisek: Marek Semerád

Ptám se teď často pravicových politických stran, zda se neobávají společné vlády sociálních demokratů a komunistů po příštích parlamentních volbách. Většinou tvrdí, že ano. Vy sám jste sociální demokrat, mají se tedy lidé čeho obávat?

Já myslím, že ne, osobně by mi vláda za účasti KSČM nevadila, protože v kraji fungujeme velmi dobře, nemáme žádné potíže a respektují demokratická pravidla. Je to karta pravice, která chce deset minut po dvanácté znejistit voliče aby nedali svůj hlas ČSSD. Komunistů se dnes už nebojím, to je dávno pryč.

Jak funguje spolupráce ČSSD a KSČM ve Středočeském kraji?

Výborně, do funkcí usedli kompetentní, zodpovědní a kvalifikovaní lidé a mám s nimi dobrou zkušenost. Chtějí převzít zodpovědnost a nemám s tím problém.

Mám tomu rozumět tak, že už jste komunistům odpustil?

Neměl jsem co odpouštěl, naše rodina za minulého režimu nijak netrpěla. Vadí mi například, že řada sociálních demokratů byla stíhána, ale od roku 1990, kdy se za vše omluvili, to beru jako odpoutání od minulosti. Já sám jim nemám co odpouštět. 

Neustávající debaty kolem sKaret také zmiňují, že na ně není ještě vhodný čas a nejstarší generace má problém s moderními systémy. Přišla podle vás v pravou chvíli?

Určitě ne. Mám babičku, která má osmdesát let a když potřebuje naladit televizi, musím tam jít já nebo sestra pomoci. Nemají zkušenosti a je nehoráznost nutit je. Holý nesmysl, nemají cit pro informační technologie a byli by tak odkázáni na pomoc dětí nebo někoho jiného, to není správné.

Takže se s jejím nástupem mělo ještě nějakou dobu počkat?

Určitě ještě chvíli počkat, mám pocit, že šlo spíše než o sKarty o ekonomický zájem ministerstva a podobné zájmy.

A co důchodová reforma a její podoba?

Důchocová reforma je určitě potřeba, nicméně se s ní neztotožňuji. Není dost promyšlená a není ani dostatečně vykomunikovaná. Po vítězných volbách za rok, pokud se tak stane, ji bude muset sociální demokracie předělat.

Jak hodnotíte současné vystupování prezidenta Miloše Zemana?

Hodnotím ho kladně, přesvědčil, že je výrazná osobnost a převyšuje všechny politiky o několi hlav, naší stranu nevyjímaje. Nic mě nepřekvapilo, jeho působení je standratní tak , jak ho očekávám a doufám, že vysokou laťku udrží a bude dobrým prezidentem.

Momentálně připravujete projekt na obnovu starých vinic v kraji, o co jde?

Na červnovou radu připravuji materiál, takzvaný Vinařský fond, ze kterého bude možné čerpat jeden nebo dva miliony korun na nastartování a obnovu starých viničních tratí. Je třeba si uvědomit, že v osmnáctém století bylo v Čechách na tři a půl tisíce hektarů vinic a dnes je to jen pět set. Vinařství má u nás tradici, a to nejen na Moravě, ale také na Mělnicku, Kutnohrosku nebo Čáslavsku a Nymbursku.

Chceme to spojit s propagací kraje a definitivně představit v červnu. Výkladní skříní projektu by měla být obec Dřísy u Všetat, kde vznikla první vinice v Čechách. Když sem přijela kněžna Ludmila s knížetem Bořivojem po křtu na Moravě, nechala zde vysázet přivezené víno. Mešní víno zde pěstoval údajně i její vnuk, svatý Václav a domluvil jsem, že tu starou vinici obnoví vinař Rudolfský za vlastní peníze ji zmodernizuje, bude provozovat a kraj se stane pouze marketingovým parnerem. Podpoříme tak historii a tradici. 

Kdy by k tomu mělo dojít?

Začneme letos a uvidíme kolik zemědělců nebo vinařů se přihlásí.

Kde má dojít k obnově vinic?

Prakticky to může být po celém Polabí, tradiceje na Mělnicku, Kutnohrosku, ale málokdo ví, že byl třeba i na Kolínsku nebo Nymbursku, kde jsou z historie ještě Viničné ulice a podobně. 

Říkáte jeden, dva miliony korun na obnovu, ale odkud budete čerpat peníze? Středočeský kraj na tom není finančně zrovna dobře.

Peníze máme v rozpočtové kapitole životního prostředí a my je uvolníme. Zkusíme prosadit u středočeské rady i další fondy a přesvědčit je, že podpora obcí je potřeba. My ale nemůžeme rezignovat na enviromentální rozvoj a vývoj. Kraj má tuto funkci plnit a my chceme podpořit zemědělce a životní prostředí.
Jde o postupný vývoj a impuls, vinařství a pití vína je dnes velice módní, ale mělo by také být módní ho pěstovat.

Myslíte, že se ta investice kraji vrátí?

Určitě v jeho dobré pověsti, chceme projekt propojit s dalšími aktivitami, cykloturistikou, cestovním ruchem a tak dále. Samozřejmě se to kraji vrátí, nepřímo, ale vrátí. Vzorem je Znojemský kraj, kde mají vinice zmapované, nebo třeba na Litoměřicku. Nevymýšlíme nic nového, ale inspirujeme se u kolegů.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …