Bývalý námořník vypráví o Rusku a Ukrajině. Tohle prý Putin jen tak nenechá

23.02.2014 8:16

ROZHOVOR Vrací se zpět praktiky studené války? Někteří tvrdí, že svět potřebuje toho „dobrého“ a „špatného“. Bude to Rusko? A jak se vůbec chováme k lidem z bývalého Společenství nezávislých států, kdy regulujeme pomocí víz údajně nebezpečí proniknutí mafií do našeho regionu. Nejsou však už „východní kmotři“ dávno tady a potažmo také v Evropě? Na aktuální otázky odpovídá pro ParlamentníListy.cz bývalý dlouholetý námořník, galerista a „rusofil“ Jožka Osoba.

Bývalý námořník vypráví o Rusku a Ukrajině. Tohle prý Putin jen tak nenechá
Foto: newsphila.blogspot.com
Popisek: Josef Osoba

Anketa

Na Ukrajině teče krev. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 13203 lidí

V ruském Soči právě probíhá zimní olympiáda, která se stala terčem mnoha kritik, jakých jsme byli svědky naposledy v osmdesátých letech. Jak tuto kritiku Ruska jako pořadatele her vnímáte?

Nepůsobí to na mne dobře, že politici vytahují to, co bylo takzvaně za studené války a míchají do toho olympiádu. Ať sport nechají sportem a o lidská práva se obávejme v Severní Koreji, se kterou stejně nic pořádně nenaděláme, nebo v centrální Africe, kde, jak víme, docházelo ke genocidám a světu to bylo šumafuk. Těch pár modrých přileb to tam nezachránilo…

Začínají zaznívat názory, že Rusko pro nás není nepřítel, a že je tato nenávist vyvolávána uměle. Jaký myslíte, že to může mít dopad na střední Evropu?

Některým lidem prostě vyhovuje, že se Putin vymezuje proti gayům a lesbám, v médiích se pomlouvá olympiáda - když nejde jeden kohoutek, už je to špatné, jako by u nás to všechno bylo naprosto v ažůru….

Vy jste byl v Rusku a Sovětském svazu mnohokrát, a leccos o něm víte...

Poprvé jsem tam byl v roce 1959 jako školák, to ty dnešní, co tak remcají, ještě nebyli na světě. Když jsem se vrátil, řekli mi ve škole, abych o tom napsal slohovou práci. A já popsal, jak v zemi, o které jsme se učili, „Sovětský svaz - náš vzor“, bydlí lidi v chalupách s udusanou zemí a že jsou velké rozdíly ve městech a na vesnicích. No to byl tedy průšvih! A už jsem byl osočován, ve svých 14 letech…. Ale pak jsem tam jezdil snad každé dva roky a viděl jsem, jak se to mění. Dnes je to úplně jiné. Tam je prosperující střední třída, kdežto u nás se na střední třídu kašle.

Nezapomeňte ale, že je to velký národ, a ten je hrdý. To ale není nic nového. Hrdí jsou i Američané. Francouzi. Taky Angličané a třeba Němci. Jen my jsme poseroutkové, i když máme tak bohaté dějiny a takové množství zajímavých osobností, na které mnohdy s chutí zapomínáme…

…taky jsme se Sovětským svazem hodně obchodovali, ale pak to padlo. V poslední době se ale vzájemný obchod zase zvedá.

To je dobře, ale zdá se mi nesmyslné, jak jsme dobrovolně opustili trhy, na které hned naskočili Francouzi, Angličané, Němci. My jsme se dobrovolně vzdali kšeftu a ještě jsme přitom mávali nadšením…neuvěřitelné! Honíme kočku za ocas. Teď, když se to zvedá, by zas někdo chtěl do toho rýpat a moralizovat? Obchod je obchod a do toho ať politici nestrkají nosy, a když, tak ať pomohou a nemoralizují. Ostatně, vždyť přece Václav Klaus říkal, že nezná špinavé peníze. Nakonec nevadily ani ty, co sem přišly z Ruska v devadesátých letech! I když existovalo vízum, tak se tu praly velké peníze a všem to bylo jedno. Myslíte si, že to byly peníze těch chudáků obyčejných střadatelů?

Vízová povinnost tedy podle vás moc nepomohla….

Určitě nepomohla! Ostatně, komu měla sloužit? Obyčejným lidem, aby se sem dostali hůře? Mafián a oligarcha si to prostě zaplatí. A Rusů je plná západní Evropa, plná Amerika, tak nebuďme papežštější než papež, že je nějak budeme selektovat do Schengenu. Kdo chtěl, už tu dávno je! Celá ta vízová mela je jen hra, aby se lidem zacpala ústa. Ruská mafie se sem v pohodě dostala a začala si tu zřizovat své kšefty. To jaksi pánové Rusobijci asi neviděli.

Teď jsme pro cizince, co žádají o pobyt, zavedli jazykové zkoušky. Po pětadvaceti letech. V Německu Turek, který se pořádně nenaučil německy, neměl šanci. To není žádná diskriminace. Že Putin nedávno prohlásil, kdo chce podnikat v Rusku, ať hovoří rusky, to přece není nic špatného. Normálním selským rozumem bych řekl, že je to docela normální. Pro některé politiky to tak ale nepřipadá….

Také jste mi vyprávěl o Bělogvardějcích, kteří se před druhou světovou válkou usadili na Plzeňsku. Tyto věci rozhodně nejsou moc známé.

No to je stará historie. Už Masaryk jim ve dvacátých letech slíbil, aby se tu usadili. Na Plzeňsku jich bylo na dva tisíce. Šli pracovat do Škodovky, kde velmi uspěli a postavili si tady v dnešní části Slovany řadu domků, které jim pak po válce sebrali, protože před Němci, a dále pak komunisty, utekli většinou za oceán, do emigrace, nebo šli budovat Izrael. Mě děsí ta česká neznalost dějin, svého místa, to je prostě katastrofální! Hned po válce vlály na plzeňské věži čtyři vlajky - československá, belgická, protože ti jako první vstoupili do Plzně, Americká a Sovětská. Dnes jen USA.

Vloni se v Kyjevě slavilo sedmdesáté výročí osvobození města.  Byli to Češi a Stalin tehdy zuřil, chtěl, aby to bylo na výročí VŘSR. Pak se ale uklidnil a vyznamenal čtyři příslušníky  Zlatou hvězdou Hrdina SSSR - to byli první cizinci s takovým oceněním! Svobodova armáda osvobodila ukrajinskou metropoli a tady po tom pomalu ani neštěkl pes. Osobnost  jako Buršík, který přitom odešel do Anglie, měl vysoká sovětská vyznamenání a v osmašedesátém to tam na ambasádě odevzdal. A také Richard Tesařík... O těch lidských příbězích se ve škole neučí, to je trestuhodné. Dnes tady není politická vůle tyhle lidi ocenit, učit o nich děti, vzpomenout si na ně. Co jsme to za národ?

A dostali jsme se k Ukrajině. V Kyjevě máte příbuzné, spoustu známých…jak vidíte situaci?  Nedoutná velmi blízko nás, na samé hranici Evropské unie velký konflikt?

Obávám se, že ano. Občanská válka asi tuto zemi opravdu stihne, tak jako už ve třicátých letech. Dnes k tomu hodně pomáhá západní Evropa, která si neuvědomuje nacionalistické tendence, které tu vždycky byly. Navíc naprosto odlišný západ Ukrajiny, který je poměrně chudý, zato bohatý na kvalitní zemědělskou půdu - vždyť se dříve říkalo - obilnice Evropy. A východ a jih, kterým je průmyslový a více tíhne k Rusku. Nezapomínejme, že v Oděse je pronajatý prostor pro ruskou válečnou flotilu, je tady velká námořní základna! A až se dělníci třeba z Dněpropetrovska naštvou a pojedou do Kyjeva nebo lvova rozbít hubu těm protestujícím, tak bude opravdu  zle…

O Banderovi se ještě před pár lety na Ukrajině nesmělo mluvit, teď je to národní hrdina a staví se mu pomníky. Pár šílenců a hodně nezodpovědných lidí si tu bere jako rukojmí obyčejné lidi, kteří mají svých starostí fůru. Ty děti vůbec neví, kdo tahá za nitky. Vitalij Kličko je jen jedním z více lídrů, on je prozápadní, ale ne všichni chtějí do Unie. Bojím se, že to Rusko tak nenechá. Jen co skončí olympiáda, budou stát jeho vojska na hranicích a stačí slovo prezidenta Janukovyče a jsou tam. Na rozdíl od jiných částí Ukrajiny se západní oblast vždycky chtěla odtrhnout. Bylo jim dobře za Československa, a pak už žádná sláva - za Maďarů, Poláků, Němců, Rusů. Takže chtějí do Evropy. Ale to neznamená, že rovnou do Unie. Tak trochu mi to připadá jako sametová revoluce…jenže tady teče krev, a to jak ukrajinská armáda, tak Rusko nenechá být. Nezapomeňte, že na venkově je velká bída, je tam strašná nezaměstnanost, ve městech všechno řídí mafie, korupcí je prolezlý celý stát. Je to krvavá revoluce, nikoliv oranžová!

…takže toto je další eskalace vnitřních problémů? Po Řecku nebo Bosně a Hercegovině, nejnověji v Černé Hoře..

Ano, přesně tak. A chraň nás Pán Bůh před politiky a studentíky, kteří tam začnou jezdit a podporovat ty protesty. Myslíte si, že Molotovovy koktejly se tam objevily jen tak? Vždyť jich tam hází na policisty stovky za den! To není oranžová revoluce! To je totální rozvrat státu a anarchie.

Jožka Osoba (70 let) - 31 let pracoval u dnes již neexistující Československé námořní akciové společnosti Praha. Navštívil 98 zemí celého světa. Dnes jednatel plzeňské Galerie U Andělíčka, neziskové organizace. Člen svazu bojovníků za svobodu. Jeho předkové odešli v roce 1867 do carského Ruska a vrátili se až s armádou Ludvíka Svobody. Od roku 2011 je předsedou plzeňských filatelistů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …