Bývalý vysoce postavený ODSák zakládá stranu a jde do voleb

28.06.2014 16:12

ROZHOVOR Někdejší šéf hospodářského výboru, exposlanec a podnikatel Oldřich Vojíř z Mostu (dříve ODS) se vrací do politiky v novém kabátě. Jeho ambice má naplnit nově vzniklý subjekt Toryů – tak si říkali i angličtí konzervativci, z nichž se etablovala dnešní britská Konzervativní strana premiéra Camerona.

Bývalý vysoce postavený ODSák zakládá stranu a jde do voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Anketa

Kdy v naší zemi bude lépe?

75%
hlasovalo: 6934 lidí

Proč jste se rozhodl založit novou stranu, zvláště když poslední dobou politických hnutí přibývá jako hub po dešti?

Některé věci se dějí v cyklech. Různá společenství se rozpadají, aby se po určité době opět spojila. Domnívám se, že tento proces nastává jak na levici, tak na pravici. Osobně se o politické dění stále zajímám a chceme nabídnout voličům moderní konzervativní pohled na život a dění kolem nás.

Očekáváte, že v Mostě vám může pomoci, že vládnoucí Sdružení Mostečané Mostu, které v předešlých komunálních volbách překonalo 50procentní hranici, je rozpolcené a odpojením multimilionáře Jiřího Zelenky, exprimátora a poslance Vlastimila Vozky a senátorky Aleny Dernerové bude do voleb oslabené?

Nemám ambici hodnotit jiné strany nebo sdružení. Podstatné je, že máme připravený realistický program, který by mohl zaujmout a nabídneme voličům pestrou paletu osob ucházejících se o jejich hlas. Je pravda, že jistá šance tu pro nový subjekt existuje i díky současnému rozkolísání politické scény, která reprezentuje dnešní radnici. Za úspěch bych považoval překročit 5procentní hranici stanovenou zákonem pro vstup do zastupitelstva a mít tak možnost pomoci rozvíjet naše město.

S kým byste zásadně nešli do koalice? Nehodláte do voleb úzce kooperovat právě třeba se Zelenkovým křídlem?

Co se týče koalice, je tato otázka velmi předčasná. Netajíme se tím, že odmítáme spolupráci s KSČM nebo s DSSS a jim podobným uskupením. Vše ostatní je otevřené.

Můžete odtajnit nějaká další jména těch, kteří za vaši stranu budou kandidovat? Kromě vás se dá oficiálně dohledat jen bývalý zastupitel za ODS, architekt Luboš Polanský… Půjde o bývalé ODSáky nebo i nějaké populární, zcela nové tváře, dosud politicky nečinné?

Kandidátku sestavujeme a mohu již nyní prozradit, že drtivou převahu budou mít nestraníci, kteří nebyli v žádných politických stranách, ani v ODS. Konkrétní jména do schválení celé kandidátky bych nerad nyní uveřejňoval.

Jaký obecně budete předkládat program? Co je pro vás politickou prioritou, ať na úrovni komunálu, tak celorepublikově?

Chceme, aby se naše město začalo více rozvíjet. To není možné bez nových investic, které by přinesly vice pracovních příležitostí, a tím i vyšší životní úroveň. To by následně znamenalo vyšší zhodnocení majetku, který naši spoluobčané vlastní. Zvýšil by se obrat v obchodech, restauracích a podobně. Cítíme rovněž potřebu zasáhnout proti nepřizpůsobivým občanům v rámci platných zákonů. Ten, kdo nebude dodržovat obecně platná pravidla, bude muset nést osobní odpovědnost. Z hlediska republikové úrovně prosazujeme princip, jehož základem je fungující harmonická rodina. Jako příklad jednoho projektu uvádím zavedení možnosti odečtu z daní vyšší částky na dítě, než je tomu doposud. Pokud by váš odečet znamenal, že se dostanete do záporných čísel, tak by vám bez ohledu na počet dětí byla státem vyplacena jen omezená částka. Jinak řečeno, pokud se o svou rodinu staráte a tvoříte hodnoty, tak si ponechte více než doposud a po státu nemusíte nic žádat. Pokud se nestaráte, tak není důvod, aby se stát staral za vás! Tento princip se netýká osob, které jsou nějak postižené, ani starobních a invalidních důchodců.

Někteří politologové tvrdí, že v ČR není poptávka po konzervatismu, kterým chcete vy směřovat. Co na to říkáte?

Troufnu si tvrdit, že není lepšího povolání než politolog nebo prognostik. Pokud se totiž ve svém úsudku spletete, tak se nic hrozného nestane. Ale vážněji: Dle mého názoru existují jen dva hlavní proudy. Konzervativní politika a socialistická politika. Vše ostatní jsou modifikace těchto politik anebo jednorázová uskupení, která opustí politickou scénu se svým zakladatelem. Konzervativní politika potřebuje rehabilitaci a my se o to chceme pokusit.

Co si myslíte o současné ODS?

Nezlobte se, ale nechci hodnotit současnou ODS, ani její kondici.

Oldřich Vojíř byl poslancem sněmovny od roku 1996 do roku 2010, z toho osm let byl zároveň zastupitelem a radním v Mostě. Stojí mimo jiné za legislativou, která přiřkla Polygonu v Mostě možnost opravných jízd pro chybující řidiče. Několik let o něm nebylo výrazně politicky ani vidu, ani slechu – do sněmovny se rozhodl již nekandidovat. Po loňském odchodu z ODS (v níž zastával v minulosti i roli místopředsedy) se nyní vrací s nově založeným politickým subjektem Toryové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…