ČSSD vydírá. Tuneláři, lichváři a korupčníci, vzkazuje Tomio Okamura. A speciální vzkaz má pro neúspěšného sprosťáka jménem Jiří Dienstbier

27.04.2018 4:43

ROZHOVOR „Přestože ČSSD propadla ve volbách a voliči jí dali najevo, co si o její politice myslí, nyní se jala vydírat několik dalších stran svými požadavky,“ řekl ke snaze sociální demokracie odstranit poslance SPD z čela Sněmovny předseda hnutí Tomio Okamura. Ten ČSSD vyčetl notorické neplnění slibů, neustávající snahu o politická koryta a nulový přínos České republice. Současně upozornil, že pokud by hnutí ANO takové podmínky přijalo, přestane být pro SPD důvěryhodným partnerem.

ČSSD vydírá. Tuneláři, lichváři a korupčníci, vzkazuje Tomio Okamura. A speciální vzkaz má pro neúspěšného sprosťáka jménem Jiří Dienstbier
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí

Sociální demokracie žádá, aby zástupci SPD odešli z vedoucích pozic ve Sněmovně, protože chce mít jistotu, že ji Andrej Babiš s SPD nepřehlasuje. Co říkáte na takový požadavek ČSSD?

Považuji požadavek ČSSD na odvolání poslanců SPD z řídicích funkcí ve Sněmovně za nehorázné popření principu poměrného zastoupení v dolní komoře na základě výsledku voleb. Nahradit by nás měli poslanci ČSSD, která propadla ve volbách a má méně poslanců než my. Tyto požadavky ze strany ČSSD budou vůči hnutí SPD narůstat v závislosti na neochotě hnutí SPD ustupovat. Pouze politický trouba nevidí cíl těchto požadavků, a tím je faktické ovládnutí a vydíratelnost hnutí ANO jako vítěze voleb poraženou ČSSD. Ještě dodám, že v případě, že hnutí ANO bude s těmito požadavky souhlasit, logicky ztratí důvěru SPD a přestane být věrohodným partnerem. Je cílem sociální demokracie, aby hnutí ANO skočilo na požadavky a pak bylo závislé na pár poslancích ČSSD a lidech, jako jsou Zaorálek a Chovanec. To by byl čirý nerozum. Hnutí ANO by podporou takového návrhu přišlo o veškerou naši potenciální podporu pro návrhy a stalo by se vydíratelnou.

Když to shrnu a podtrhnu, přestože ČSSD propadla ve volbách a voliči jí dali najevo, co si o její politice myslí, nyní se jala vydírat několik dalších stran svými požadavky. Navíc zopakuji, že ČSSD je součástí politického bloku s ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráty. Blok plný stran, jež mají na svědomí tunelářské kauzy, ovládání země nadnárodními korporacemi, lichváři, podřízení diktátu Evropské unie, podporu vojenských akcí v rozporu s mezinárodním právem, rozsáhlou korupci. Členové ČSSD čelí vyšetřování v korupčních kauzách ROP Severozápad, kde svědek u soudu řekl, že více než sto milionů korun šlo směrem k lidem z ODS a ČSSD v rámci profesionální korupce. Co se týká nás, my se politického nátlaku nebojíme. Budeme dál realizovat program přímé demokracie, svobody, národních zájmů a důstojného života pro slušné lidi.

Sociální demokrat Jiří Dienstbier tvrdí, že účast SPD v čele Sněmovny je nepřijatelná. Doslova řekl, že „extremistická strana by neměla být zastoupena ve vedení Sněmovny“. Vzhledem k tomu, jak často bývá vaše hnutí označováno za extremistické, nacistické, fašistické a tak dále, předpokládám, že vás jeho vyjádření nepřekvapilo…

Neúspěšný politik Jiří Dienstbier, kterého odvolala – zdůrazňuji – vlastní strana z funkce ministra pro absolutní neschopnost, zoufale kope kolem sebe a jediné, co od svého odvolání z funkce předvádí, jsou jen nadávky, nadávky, sprostota a nezasluhuje to další komentář. SPD dělá jinou politiku, aby byla v České republice dobrá atmosféra a aby lidé měli tři věci: více peněz, bezpečí a spravedlnost. Aby se jim tady dobře žilo, a proti tomu vystupuje Dienstbier, jehož jediným politickým programem je nadávat a být sprostý vůči ostatním. Navíc vlastenectví a přímá demokracie je v přímém rozporu s fašismem. To znamená, že by neměl dělat z lidí hlupáky, protože každý soudný občan ví, že Dienstbier takovými nálepkami lže.

Hnutí SPD bude žádat písemné záruky, když bude chtít hnutí ANO znovu vyjednávat. Jaké?

V případě, že se hnutí ANO vrátí k rozhovorům s SPD, chtěli bychom, aby bylo písemně podepsáno programové prohlášení vlády včetně časového harmonogramu, kdy jednotlivé zákony z programu SPD odejdou ze Sněmovny. Tento časový harmonogram určit předem, podepsat prohlášení, jakýsi legislativní plán vlády, aby naši voliči a veřejnost věděla, že se SPD podařilo implementovat klíčové programové body. Když nebude dodržen, došlo by k vyjádření nedůvěry vládě. Domnívám se, že je to férová podmínka, pokud bude vše podepsáno společně, nemůže dojít k názorovým kotrmelcům. Z naší strany k nim nedojde. Víme, že po názorových kotrmelcích, které jsme zaznamenali, se k jednání rádi vrátíme, ale budeme žádat záruky.

ČSSD nejdříve tvrdila, že s trestně stíhaným premiérem nepůjde do vlády, nyní svůj požadavek zmírnila na odchod Andreje Babiše z funkce, pokud by byl i nepravomocně odsouzen. Je taková podmínka přijatelná?

Já u těch jednání nejsem, takže nejsem schopen říci nic. ČSSD je strana, která vždy naslibovala a notoricky nic nesplnila. Nevím, jaké mají jiné podmínky, ale stále mění názory. Vždy šli po korytech a ČSSD je partner, který nikdy nepřinesl nic dobrého České republice a jejím občanům. Proč najednou mění postoj, opravdu netuším. My od začátku říkáme, že nemůžeme být ve vládě s trestně obviněným premiérem a zároveň že naší hlavní prioritou je prosazování programu. Dodržíme to, proto Okamura nechce být účasten vlády a ani Babiš to nechce. Ale jsme ochotni plnit program a spolupracovat na společných bodech.

Jaký je váš názor na vystoupení prezidenta Miloše Zemana na sjezdu komunistů namísto uctění ostatků kardinála Berana?

Já bych nerad někomu křivdil a řeknu popravdě, že jsem rovněž dostal pozvání na mši a potvrdil jsem účast, ale bohužel jsem onemocněl a všechny bych jen rušil. Proč to říkám: když vzpomínám, kdy jsem pozvánku na slavnostní mši dostal, je to zhruba měsíc a půl zpátky. Pokud vím, datum sjezdu KSČM bylo stanoveno bezesporu dříve. Nechci křivdit žádné straně, ale musel bych se zeptat, kdy přišla pozvánka mně. Čekal bych tak, že prezident Zeman potvrdil účast KSČM a pak bylo rozhodnuto o datu mše – ve stejný termín. Možná se mýlím, ale je to má domněnka. Třeba nechtěl porušit slíbenou účast.

Post předsedy KSČM obhájil Vojtěch Filip, přestože výsledek komunistů byl nejhorší od revoluce v roce 1989. Proč?

Samozřejmě gratuluji Filipovi k úspěchu a zvolení a za sebe říkám, že Filip je partner, se kterým často hovořím. Oba jsme místopředsedové Sněmovny, probíráme pracovní věci a jde někoho, kdo drží slovo. Pokud jsme se na něčem domluvili, splnil, co slíbil, takže moje osobní zkušenosti při hledání podpory jsou kladné a musím říci, že je to člověk velice odborně erudovaný a znalý věci. S Josefem Skálou mám také kladný vztah. Naše pracovní vztahy jsou v kontrastu s jinými parlamentními stranami z takzvaného Kalouskova bloku, který neguje všechno. I z toho pohledu je moje zkušenost vysloveně kladná.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…