ČT má plnit poslání dané zákonem, a nikoli míněním řadového občana, říká exšéf televizní rady Milan Uhde

10.03.2015 6:42

ROZHOVOR Je záměr zrušit koncesionářské poplatky České televizi a rozhlasu další snahou některých politiků získat moc nad médii, mstou za „nespravedlivou“ kritiku jejich jednání, nebo jen upřímnou snahou o vyváženost a objektivitu zpravodajství? Bývalý předseda Poslanecké sněmovny a někdejší dlouholetý předseda Rady České televize Milan Uhde je přesvědčen, že zpravodajství České televize je věcné a nefandí nikomu. „ Nefandí. Ale kritikové České televize by rádi viděli, aby zpravodajství někomu fandilo,“ řekl ParlamentnímListům.cz uznávaný český exministr kultury a významný dramatik na adresu politiků i občanů, kteří obviňují veřejnoprávní televizi z neobjektivnosti a jednostrannosti informování o konfliktu na Ukrajině.

ČT má plnit poslání dané zákonem, a nikoli míněním řadového občana, říká exšéf televizní rady Milan Uhde
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milan Uhde

Nikdo  nikdy nemůže být spokojen s vysíláním České televize, a už vůbec ne politici. „Téměř každý člověk má o sobě vysoké mínění, a teď si představte, že televize jeho vysoké mínění nepotvrdí.  Bylo by podezřelé, kdyby se zpravodajství politikům líbilo,“ prohlásil Milan Uhde.  Má brát Česká televize ohled na mínění politiků nebo řadového občana? „To jsou otázky, které visí ve vzduchu velmi dlouho.  Jenže Česká televize má plnit poslání dané zákonem, a nikoli míněním řadových občanů, tedy svých koncesionářů,“ upozornil.

Prezident prohlásil, že lidé, kterým se vysílání  České televize nelíbí, by mohli peníze místo veřejnoprávní televizi posílat na veřejně prospěšné účely, ať už v oblasti zdravotnictví, školství, sociální péče apod. Návrh senátorů v čele s Janem Velebou, podle kterého by poplatky nemuseli pět let platit ti, o nichž by Česká televize či rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci, označil Miloš Zeman za návrh na zrušení koncesionářských poplatků. Podle generálního ředitele České  televize Petra Dvořáka by  se v případě zrušení poplatků musela stát ČT televizí komerční.

Anketa

Jste pro znovuzavedení prezenční vojenské služby?

61%
39%
hlasovalo: 8814 lidí

Kdo chce státní dohled nad veřejnoprávní televizí?

A kdo by financoval Českou televizi, kdyby byly koncesionářské poplatky zrušeny? ptá se Milan Uhde. To je podle něj zásadní otázka, kterou by si měli klást všichni, kdo chtějí zrušit poplatky, v první řadě.  Protože veřejnoprávní televize, která má podle zákona plnit řadu úkolů, nemůže žít z reklamy jako komerční televize. Má ji tedy financovat stát? „To by znamenalo, že se obnoví státní televize, kterou bude mít pod dozorem vláda nebo nějaký ministr, třeba ministr kultury,“ uvedl bývalý šéf Rady České televize. Kdyby politici schvalovali rozpočet České televize, tedy výši částky, kterou získá ze státního rozpočtu, byla by podle něj tato částka přímo úměrná spokojenosti politiků s televizním  vysíláním. „To si nedovedu dost dobře představit, protože hlavní výsada dosavadní tzv. veřejnoprávní televize je, že je do jisté míry nezávislá,“ konstatoval Uhde. Samozřejmě je podle něj možné dlouho diskutovat, do jaké míry je to absolutní nezávislost, nebo v čem je omezena, kdo ji omezuje, ale aspirace na nezávislost nelze dnešní České televizi upřít. „A učinit ji závislou na státním rozpočtu je podle mne velmi na pováženou,“ varuje před takovými snahami významný představitel předlistopadového disentu, který má s omezováním svobody slova vlastní zkušenosti z totalitního režimu.

Objevily by se jiné problémy, a velké

Milan Uhde si nedovede představit, kdo by zajišťoval plnění zákona, kdyby byly v České republice jen komerční televize. „Znamenalo by to, že by u komerčních televizí někdo musel objednávat a platit vznik pořadů, které by aspirovaly na nezávislost, aby se plnilo to, co dnes ukládá zákon o České televizi. Například že má být nezávislé zpravodajství, což komerční televize nemůže zabezpečit, že má být věnována pozornost dobré zábavě, komerční televize nemusí dělat dobrou zábavu, ta dělá zábavu, která se musí líbit a přiláká reklamu.  A kdo bude připravovat a vysílat vzdělávací pořady,  vědecké, poznávací, jak požaduje zákon?“  klade otázky, na které prezident ani další kritici veřejnoprávní televize nemyslí. „Komplikací, které by z toho vznikly,  by bylo  nejméně tolik, kolik jich je dnes s tzv. nezávislostí České televize. Objevily by se jiné problémy, ale velké,“ předpovídá Milan Uhde.

Zpravodajství o ukrajinském konfliktu není zkreslené

Kritika zpravodajství České televize a snaha omezit jí přísun finančních prostředků vyznívá podle bývalého politika jako snaha o potrestání České televize. „To podle mne není dobrá cesta, je to cesta kvapná a zbrklá,“ konstatoval Uhde. Je podle něj o těchto věcech třeba důkladně a dlouze diskutovat a zvážit všechny možnosti.  „Já patřím ke kritikům České televize, ale obávám se, že bychom se neshodli s panem senátorem Velebou a panem prezidentem na tom, co jí vytýkají oni a co jí vytýkám já,“ připustil bývalý šéf Rady České televize. Odmítá například obvinění televizního zpravodajství za nevyváženost a neobjektivnost informování o rusko-ukrajinském konfliktu. „Nemám jediný zdroj poznání v ČT, sleduji rakouské, německé, občas i francouzské zprávy, takže mohou potvrdit, že zpravodajství ČT o ukrajinském problému je věcné a nezkreslené,“ uvedl.

Komentáře ve veřejnoprávní televizi jsou moc opatrné a zdrženlivé

Na rozdíl od kritiků ČT se Uhde nedomnívá, že problém zpravodajství veřejnoprávní televize tkví v tom, že drží palce někomu nebo něčemu. „Česká televize podle mne nedrží palce jedné nebo dvěma politickým stranám proti jiným stranám. Já jí vytýkám to, že je zejména v komentářích opatrnější, než by bylo žádoucí,“ vysvětlil své výhrady, protože vysílané informace nemohou být zaujaté, ale komentáře ano. Bývalý předseda Rady ČT se vrátil ke sporu, který řešil krátce před svým odchodem z Rady, a to byla stížnost některých redaktorů kvůli ovlivňování jejich práce ze strany vedení zpravodajství. Milan Uhde zdůraznil, že nepovažuje věc dodnes za dořešenou, že stále existuje obava nebo podezření, že zpravodajství je redigováno zevnitř ve snaze zabránit nějakým konfliktním informacím. „Nejde o zadržování konfliktních informací proti jedné straně, ale proti všem,“ vysvětlil.  I když přiznává, že to nemůže dokázat, protože většina redaktorů ČT se tehdy nechtěla veřejně hlásit ke kritice, kterou podepsali. „Takže se to nedovedlo ke zdárnému konci, otazník trvá, jestli určitá opatrnost a zdrženlivost zpravodajství není diktována vedením zpravodajství,“ vysvětluje si jistou opatrnost, kterou vidí v komentářích České televize. „Ale jakékoli moje výhrady neústí v přání zrušit Českou televizi nebo ji omezit, to rozhodně ne, to odmítám,“ prohlásil rezolutně Milan Uhde.

Důvod, že nás televize nahněvala a teď jí to chceme oplatit, není dobrý 

Za legitimní považuje bývalý politik diskusi o změnách, například o tom, jak koncipovat Radu ČT, jak vykonávat dohled nad televizí, do jaké míry by tento dohled měl být odborný a do jaké míry by měl vyjadřovat mínění diváků, koncesionářských poplatníků. „Je třeba se zamyslet nad tím, kdo zváží plnění zákona, zatím to dělá Rada České televize. Těch otázek, na které je třeba hledat odpověď, je spousta, je třeba si je klást, ale ne proto, že nás Česká televize nahněvala a teď jí to chceme oplatit. To nepovede k dobrým závěrům a řešení kritických připomínek,“ míní uznávaný spisovatel a dramatik.

Česká televize je jedinou bariérou vůči komerčním televizím

Milan Uhde varuje před ukvapenou reakcí na momentální nespokojenost s nějakým počinem České televize. „ Přes všechny výhrady, které k ní mám, je jedinou bariérou vůči komerčním televizím, které plní účely úplně jiné, ty ČT plnit nemůže a ani je plnit nemá. Má zcela jiné úkoly. Její existenci bych si nedovolil zpochybňovat a dost bych se proti tomu ohrazoval,“ uvedl na závěr někdejší předseda Rady České televize.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…