Celé jinak. Jiří Holík k válce i hokeji, bez cenzury a jmenovitě

11.05.2022 4:45 | Rozhovor

Legendární hokejista Jiří Holík odsuzuje válku, ale situace na Ukrajině není černobílá, Rusko je zapotřebí brát jako velmoc, kterou zůstane i po skončení války. Česká vláda se musí primárně starat o vlastní lidi. Zastává se také kritizovaných hokejistů hrajících v KHL.

Celé jinak. Jiří Holík k válce i hokeji, bez cenzury a jmenovitě
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Jiří Holík

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

„Rusko je velmoc a s velmocí se musí jednat,“ říká legendární hokejový trenér Vladimír Vůjtek. Souhlasíte s ním?

Naprosto souhlasím. Ničeho a nikoho se nezastávám, jsem proti válce, ale ať už dopadne jakkoliv, Rusko tu bude dál a stále to bude velmoc, protože disponuje jadernými hlavicemi v obrovském počtu a zároveň má nedozírné zásoby klíčových nerostných surovin, především ropy a plynu.

Pokud si někdo myslí, že válka s Ukrajinou způsobí zánik Ruska nebo jeho rozštěpení, je podle mě na omylu.

Proč podle vás válka vůbec začala? Jaké jsou ty příčiny?

Na Ukrajině probíhá válka už osm let a my jsme se osm let tvářili, že se nás to netýká. A teď jsou všichni vyděšení, že se tam válčí.

Válčí se tam více než předtím, ale to nespadlo z nebe. Vztah Rusů a Ukrajinců je komplikovaný už po desetiletí. Podle mého laického názoru jde Putinovi pouze a jenom o Ukrajinu, nebude se pouštět do žádné třetí světové války. Takový blázen zase není, ale mohu se pochopitelně mýlit. Ale víte, kdo na tom nejvíc vydělá? Samozřejmě Amerika (USA).

Co nebo kdo vás v české politice momentálně nejvíce štve?

No, já jsem na větvi z našeho chlapce v Černínském paláci, z pana ministra zahraničních věcí Jana Lipavského. On přesně ví, co dělat, on toho má přece tolik za sebou, má toho tolik odžito a má tolik zkušeností, že ty jeho výroky jsou... no, řekněme fakt unikátní... ale svou blbostí!

Já, když ho slyším, tak to je teda něco, to mi jde tlak rychle nahoru.

Máte obavy z hrozícího poklesu životní úrovně, vrátíme se zpět do 90. let?

Musíme skutečně uvažovat, i když chápu všechny ty ušlechtilé argumenty, které teď znějí ze všech stran, o ekonomických důsledcích pro naši zem, které budou a už jsou prostě strašné.

Spousta lidí nebude mít ani na střechu nad hlavou a spadne pod hranici bídy! A to potom už není sobectví, když se také a hlavně začneme zajímat o to, co se děje u nás a kolik našich lidí potřebuje nutně pomoct.

Schvaluji pomoc válečným uprchlíkům, ale všechno má své meze.

Co jste říkal na hokejisty, kteří se stali terčem kritiky, protože se rozhodli zůstat v Rusku a hrát hokej i během invaze na Ukrajinu? Švédové a Finové dokonce vyhlásili, že ten, kdo bude hrát dále KHL, nebude zván do švédské a finské reprezentace. Považujete to za správné...

Tady budu mít určitě jiný názor než většina národa, ale já prostě respektuji, že ti hráči jsou zkrátka zaměstnanci, že si je jako zaměstnance drží a hlavně platí (a to nemálo) ruské kluby, které tak od nich mají logicky plné právo požadovat, aby své smlouvy dodrželi! A že se válčí? Ale ono se válčí už od roku 2014! Tak proč nikdo nekritizoval tyto hráče už před osmi lety, proč až teď? Protože válka eskalovala? Proto nemají dodržet smlouvy a nebudou zváni za trest do reprezentace? To je podle mě nesmysl.

Co říkáte na novou bojovou hru EU – všichni budeme bojkotovat ruskou ropu?

Připadá mi neskutečně hloupá a naivní. I kdyby se země EU dohodly, tak co se tím vyřeší? Rusko stejně dováží obrovské množství fosilních paliv na východ do Číny a do Indie. Spíš se divím, že Rusy ještě nenapadlo udělat tomu rázný konec. Divím se, že už ty kohoutky nezavřeli sami. Myslím, že jim to musí přijít legrační, jak se tady dohadujeme o různých odkladech a snažíme se shodnout na nemožném.

A vidíte Rusko jako hrozbu, stejně jako Čínu?

Leda obchodní hrozbu ze strany Číny, obavy tu jsou, protože jak vidíme, všechno se dá vždycky zneužít. A teď i obyčejní Rusové. Konflikt s Ukrajinou je po celá ta léta od roku 2014 hlavně bojem o veřejné mínění. Větší hrozbu než ze strany Ruska vidím výhledově v masové imigraci do Evropy.

V Rusku prý stále převládá nostalgie po Sovětském svazu, čehož prezident Putin šikovně využívá. Někdo říká, že chce obnovit někdejší SSSR. Chápete některé Rusy, že se jim stýská po totalitní éře?

Víte, Rusko je prostě velmoc. V první řadě se cítí jako velmoc, Rusové uvažují o sobě jako obyvatelích velmoci, a chtějí si proto žít podle svých vlastních pravidel. Nenechají si nic diktovat, oni se cítí jako ochránci světa a nárokují si to, že musejí svět řídit a diktovat mu, podobně jako USA. A toho využívají politici, kteří je ještě utvrzují v tom, že Rusko je a bude světovou supervelmocí. Ale takoví Rusové prostě jsou a vždycky takoví byli.

Ruští a běloruští hokejisté se podle rozhodnutí IIHF nezúčastní nadcházejícího hokejového mistrovství světa ve Finsku. Považujete to za správné rozhodnutí?

Politika a sport dohromady nepatří, ale nechci to rozhodnutí nějak podrobněji komentovat. Podle mě je to špatné rozhodnutí.

Česká reprezentace má finského trenéra, v moderní éře je to vlastně první zahraniční kouč národního týmu – co říkáte zatím na Kariho Jalonena a jeho výsledky, které vypadají velmi nadějně?

Tak je to trend moderní doby nasazovat zahraniční trenéry. Finsko je momentálně nejlepší v Evropě a Jalonen je rozhodně dobrý trenér, který má už za sebou celou řadu úspěchů, takže proč ne. Zatím mu to vychází, zdá se, že má svou jasnou představu, za kterou jde. Asi bych u národního týmu viděl jako hlavního kouče raději Čecha, ale pokud Jalonen dokáže udělat konečně výsledek a zlomit naše medailové prokletí, nemám s tím žádný problém.

Věříte našim, že konečně uspějí na mistrovství světa v Helsinkách a v Tampere, které začíná za necelý týden?

Na to se těžko odpovídá. V té přípravě můžete maximálně dát dohromady třetí a čtvrtou pětku a pak přijedou kluci ze zámoří, čeká se, kdo vypadne a kdo další ještě dorazí, a všechno je to najednou jinak. A pak jde o tu pohotovost a schopnost všechno v rychlosti správně poskládat a namíchat. Snad se to tentokrát podaří. Máme o stupínek vyšší šance kvůli neúčasti Rusů. Rozhodně to klukům moc přeju, ale tipovat skutečně nechci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…