Cenzuruje mě Facebook. Benjamin Kuras o svobodě slova, dění v Německu či Kalouskovi

05.09.2018 13:01

ROZHOVOR „Komu záleží na ‚mezinárodním respektu, hanbě a opovržení‘ víc než na bezpečnosti vlastního národa, který platí jeho mzdu, se nedostatkem studu sám vyřazuje z racionální politické debaty a nemůže být brán vážně,“ říká o Miroslavu Kalouskovi spisovatel Benjamin Kuras, který kandiduje do Senátu na Praze 4.

Cenzuruje mě Facebook. Benjamin Kuras o svobodě slova, dění v Německu či Kalouskovi
Foto: archiv B. Kurase
Popisek: Benjamin Kuras.

Facebook z vaší facebookové stránky smazal článek Pomalá sebevražda západní civilizace, který vyšel na Neviditelném psu… Co si o tom myslíte?

Původně geniální vynález, jak zmnohonásobit svobodu informací a zapojit do ní miliardu lidí globálně, se proměnil v nástroj cenzury. Buď na příkaz státu, jak je tomu v Německu, nebo na příkaz pokrokářských politicky korektních technokratických elit, které sociální sítě řídí z kalifornského Silicon Valley a cenzurují anglické jazykové verze. Na čí příkaz smazává vstupy v Česku nevím, ale napadnout stránku jednoho ze senátních kandidátů vypadá jako útok nějakých politických kruhů, jimž tento kandidát vadí. Čili útok na férovou volební soutěž. Tedy pravděpodobně protiústavní trestný čin. Jenže zjišťovat, na čí příkaz se tato cenzura kandidáta rozjela, by asi bylo jako hledat jehlu v kupce sena. U mě to začalo, zatím bylo jen vymazání jednoho článku. Horší je zrušení kompletního facebookového účtu, jako se to stalo Naštvaným matkám, ve stejném týdnu.

Anketa

Chcete, aby byl Miroslav Poche nakonec ministrem zahraničí?

2%
98%
hlasovalo: 18882 lidí

Facebook mně už teď ale nepřijímá žádný vstup do Post, takže tam nemůžu nic dál psát. Vše, co napíšu a kliknu na Post, okamžitě zmizí. Takže někdo vyřadil jednoho senátorského kandidáta z facebookového provozu. 

„Facebook je soukromá společnost. Není to veřejnoprávní činnost. Tím, že se na Facebook registrujete, souhlasíte s tím, že nebudete porušovat jejich podmínky. Jednou z podmínek je, že nebude šířit nepravdivé informace a šířit nenávist proti skupinám osob na základě jejich sexuální orientace, pohlaví, věku, rasové příslušnosti nebo náboženství. Facebook je soukromá společnost a může si udělat podmínky, jaké chce. Pokud se vám Facebook nelíbí, tak na něm nebuďte. Věřte mi, že Facebook bude rád, když těch pár stovek nebo tisíc lidí, co tam dělají bordel, šíří nenávist, tak ho nebudou používat. Takže mám vzkaz pro tyto uživatele. Opusťte Facebook a své nenávistné komentáře jděte šířit třeba na VK. Tam normální lidé nechodí a nebudete je tím obtěžovat. Facebook se bez vás obejde... Facebook neodstraňuje příspěvky za vyjádření protiislámských nebo protimuslimských názorů. Odstraňuje za šíření lží, manipulací a nenávisti,“ říká aktivista a šéfredaktor webu Hlídací pes Jan Cemper...

No, kromě práv soukromníků ještě taky existují různé ústavní povinnosti, jako zákaz diskriminace. S tím „odstraňováním za šíření lží, manipulací a nenávisti“ bych raději moc nemával. Jaký lidský mozek či mechanický algoritmus dokáže rozlišovat, co jsou nepříjemná fakta a co „lež, manipulace a nenávist“, dokud o tom nerozhodne nějaký soud, či přinejmenším vícestranná diskuse. Ten mechanismus přece běží na vyhledávání určitých slovíček, která mu někdo živý nadiktoval, podle nichž pak po statisících vymazává texty, které nikdo nestačil přečíst a posoudit, zda jsou pravdivé, nebo lživé.

Tak se potom dějí takové absurdity, jako že si najde a vyhodí třebas i americké vyhlášení nezávislosti, neboť obsahovalo některé z těch zakázaných slovíček. Je sice pravda, že v sociálních sítích funguje, alespoň teoreticky, určitá konkurence a nepřijímá-li vás jedna, můžete přeskočit na druhou. To by fungovalo, kdyby si opravdu konkurovaly. Jenže jak vidno z nedávné likvidace Alexe Jonese a jeho Infowars, jedou všechny podle stejné šablony a vypnuly ho zároveň Facebook, Google, Apple, YouTube a kdoví která ještě. Takže nebýt na sociální síti, která vás cenzuruje, by znamenalo ignorovat všechny sociální sítě a vrátit se do dob, kdy se komunikovalo kouřovou morseovkou nebo poštovními holuby. Vlastně by to civilizaci prospělo. Měli bychom zase čas si číst Shakespeara, Danta, Platona a Aristotela.   

„Představte si, že by vám někdo odposlouchával telefon. A odpojil hovor, jakmile by v něm zaznělo nedovolené slovo. A pokud by se to stávalo opakovaně, zabavili by vám na měsíc mobil. Případně z něj rovnou smazali všechny kontakty a data. Zcela nemyslitelné! A nikdo by si nedovolil tvrdit, že operátor je soukromá firma a má právo na takové zásahy. Přitom Facebook – a v menší míře i Twitter či YouTube – totéž praktikují více než rok a půl. Jen v textové obdobě. Zato masově. Za okázalého nezájmu médií. A kupodivu všech jindy tak hlasitých bojovníků za takzvaně liberálnědemokratické hodnoty. Svoboda projevu k nim asi už nově nepatří,“ říká oproti tomu  Pavel Cimbal, programátor a pedagog univerzity České vysoké učení technické v Praze.

To přirovnání sedí. Telefonní firmy jsou taky soukromé a taky si teoreticky mohou nastavovat pravidla, jaká chtějí. Akorát, že prakticky nemohou, a taky to nedělají. Teda zatím. Samozřejmě, že při dnešní sledovací technologii nás může někdo kdykoli odposlouchávat, a odpojit nás asi taky nebude technicky tak složité. Zažíváme všemožné útoky na svobodu, jaké podrobně popisuji  v knížce Pohřbívání svobody.

Vy kandidujete do Senátu na Praze 4. Jak hodnotíte to, kolim prostoru vám poskytují média?

Zatím nepozoruji, že bych si měl nač stěžovat. Některá média mi fandí, jiná mě ignorují, žádná mě zatím nenapadla s nějakým výmyslem, který bych musel pracně vyvracet. Jenže kampaň ještě pořádně nezačala, takže třeba ještě na mě někdo něco vyhrabe.

Jsou podle vás v ČR média nestranná, a existuje zde svoboda slova?

Zatím zde existuje větší svoboda slova než v západní Evropě. A nestranná média? To je mýtus. Ve svobodné společnosti je správné, že vedle sebe fungují média fandící různým politickým pohledům. Mezi nimi se pak čtenář může rozhodovat, kterým věřit míň a kterým víc. Omyl je, když se všechna média snaží být „nestranná“, čili nemít na nic žádný názor. To by nanejvýš mělo platit u veřejnoprávního rozhlasu a televize, kde naopak se dá pozorovat tíhnutí k pokrokářství a k politické korektnosti. Ani tak potom by nemělo být „nestranné“, nýbrž (jak se kdysi snažilo být zahraniční vysílání BBC, v dobách, kdy jsem tam pracoval) „vyvážené“. Čili podávající vyrovnaně výklady jedny i druhé a nechat na posluchači, „kterou propagandou se nechat oblbovat“, jak vtipálkové v BBC rádi říkávali.

Kam se, podle vás, od začátku migrační krize a požadavku kvót na migranty posunula debata o masové imigraci do Evropy? Jde to správným směrem? Vidíte nějaké pozitivní posuny na straně Evropské unie a Německa?

U EU a u Německa ne, ale důležité je Rakousko, a nejdůležitější je Itálie. Ale beztak za to vděčíme především Orbánovi, který to odstartoval, a ostatním vládám V4, které s ním od začátku drží partu, i přes nátlaky a výhrůžky Bruselu. 

Co říkáte nynějším událostem v Sasku, kdy se obyvatelé bouří poté, co jednoho z místních údajně zavraždil imigrant. Události v Saské Kamenici lakonicky okomentoval také Miroslav Macek: „Je to přece úplně jasné: nepokoje v Saské Kamenici mají na svědomí tisíce neonacistů a fotbalových chuligánů a vandalů, a nikoliv tamní naštvaní občané, dennodenně vidící, co způsobila imigrační politika Merkelové a dalších politiků. Jsem zvědav, kdy už Němcům, doposud stádně akceptujícím Führerprinzip, konečně dojde trpělivost a u voleb tu dnešní garnituru smetou.“ Co o tom míníte?

Děje se přesně to, co jsem předvídal už před nějakým desetiletím. Jestliže vlády a státní orgány nebudou důsledně a podle zákonů chránit svoje občany, z jejichž daní jsou placeny, občané svou obranu jednou budou muset vzít do vlastních rukou. A není náhodou, že se to děje víc v bývalé komunistické části Německa, které po nacismu zažilo ještě komunismus a má z něho, jako celá střední Evropa, vypěstovanou alergii na opětně přicházející totalitu.

Rok veřejných prací nebo vojenská služba mohou pomoci integrovat uprchlíky v Německu a zlepšit jejich přijímání veřejností. Řekla to generální sekretářka Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauerová, blízká spolupracovnice kancléřky Angely Merkelové. Takže vyzbrojit imigranty je správná cesta?

Sofoklovo „koho bohové chtějí zničit, toho nejprve zblázní“, platí na Němce víc, než je evropský průměr.

Díky odporu k imigraci v Itálli uspěla Liga a v Rakousku Svobodní a lidovci Sebastiana Kurze. Jak se díváte na tyto vlády? Je jejich politika racionální? Měli bychom s nimi spolupracovat?

My (konkrétněji Orbán) jsme je k tomu inspirovali, spolupracovat s nimi je tedy logické. Buďme vděční jejich voličům, že prozřeli a konečně berou na vědomí, že civilizační hrozba přicházela především zevnitř s pokrokářskými elitami, a dokud je nevyměníme nebo nezrušíme, nepomine ani hrozba zvenčí.

Miroslav Kalousek se vyjadřoval k tomu, že premiér Babiš nechce přijmout ani jednoho migranta. „Ano, Andrej Babiš má pravdu, je to symbol. Symbol sobectví, vyčůranosti a neschopnosti být věrohodným partnerem ve společenství Evropské unie. Ostatní země si bez nás jistě poradí. Nám zbyde nulový mezinárodní respekt, hanba a opovržení,“ nechal se slyšet Kalousek. Co míníte o postoji premiéra a o slovech Miroslava Kalouska?

Komu záleží na „mezinárodním respektu, hanbě a opovržení“ víc než na bezpečnosti vlastního národa, který platí jeho mzdu, se nedostatkem studu sám vyřazuje z racionální politické debaty a nemůže být brán vážně.  

„Základ je to, že jižní státy, jako jsou Itálie, Řecko, Malta, Španělsko, musí postupovat jednotně a musí přestat brát ilegální ekonomické migranty. To říkám zcela jasně a jednoznačně. Když říkám, že nevezmeme ani jednoho ilegálního migranta, je to symbolické vyjádření. Znamená to, že není možné řešit situaci tak, že loď posbírá migranty a jižní státy je postupně odmítají přijmout, až je do přístavu pustí Španělsko a do světa se tak vyšle signál, že cesta přes Španělsko je otevřená. Výsledkem je útok na hraniční plot v Ceutě,“ zdůraznil nutnost komplexního řešení premiér Babiš. Nebylo by třeba také řešením, že státy, které umožňují vstup ilegálních imigrantů do schengenského prostoru, by byly ze Schengenu vyloučeny? 

To řešení je mnohem jednodušší, a Itálie to měla udělat už dávno. Zabavit těm pašeráckým neziskovkám lodě, zablokovat je v evropských přístavech, aby už nikdy nemohly na lov migrantů vyjet, neziskovácké pašeráky vzít do vazby a držet je tam tak dlouho, jak potrvá je odsoudit za ilegální obchod s lidmi.

Země Evropské unie se neumějí zbavit imigrantů, kteří jsou u nich protiprávně. Stále jich víc přibývá, než se jich daří vracet zpátky, upozornil ve čtvrtek šéf unijní agentury pro kontrolu vnějších hranic Frontex Fabrice Leggeri. Pokud evropské státy nezačnou vyhošťovat přistěhovalce intenzivněji, hrozí podle něho, že nikdy se migrační problém vyřešit nepodaří... Například za loňský rok se sice podařilo vyhostit 151.000 lidí, ale skoro 205.000 se jich do EU dostalo. „Pokud budeme takto pokračovat, posíláme všem potenciálním migrantům vzkaz, z něhož vyplývá: snažte se za každou cenu dostat do Evropy, protože i když vás chytí, máte obrovskou naději , že ta m zůstanete,” prohlásil Leggeri při setkání se skupinou francouzských novinářů. Má pravdu?

 Sděluje jasná fakta a číslice. Proč o tom ještě někdo pochybuje?

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani naopak opět kritizoval země visegrádské skupiny, kam patří i Česká republika, za jejich neochotu přijímat migranty z jiných zemí EU. Tyto země by podle Tajaniho měly také převzít zodpovědnost za tento unijní problém, jinak budou potrestány...

Stojí za to počkat, jaké „tresty“ si pan Tajani vymyslí a zda budou proveditelné, a pak zvážit nejen jak jim čelit, ale jak podávat žaloby na pana Tajaniho a jemu podobné za napomáhání obchodu s lidmi a ohrožování občanů EU.

Téma migrace ovládne příští evropské volby, rozhodne tichá většina, řekl Andrej Babiš pro Reuters. Myslíte si, že uskupení, která se stavějí kriticky k imigraci a k EU, uspějí?

Na to je odpověď velmi jednoduchá: Jestliže neuspějí, třítisícileté dějiny evropské civilizace během jedné generace skončí.

Premiér si chce posvítit na neziskovky. Je to racionání politika, nebo omezování demokracie?

Především u těch, které jsou cele nebo částečně financované z českého státního rozpočtu, má vláda nejen právo, ale i povinnost kontrolovat jejich činnost a podle toho je případně od státního rozpočtu odpojit. Jestli si je pak budou chtít převzít nějací Sorosové a budou moci dál zákulisně podrývat demokracii, bude záležet na tom, zda nebudou porušovat nějaký český zákon. A jestli takový zákon nebude, tak si ho odhlasujeme, jako to udělali Maďaři.

Skoro 30 procent dětí, které loni přišly na svět v Británii, se narodilo matkám nepocházejícím ze Spojeného království. To je nejvíc od roku 1969, odkdy se tyto statistiky vedou...

A každé z těchto dětí bude za pětadvacet let mít další 3 či 5, a do další generace bude těch procent 50, a pak 60 a do tří generací nastane výměna populace. Zda tato nová populace bude ze setrvačnosti pěstovat evropskou kulturu a demokratický systém, bude zajímavé sledovat.

Kurasovy knihy jsou k dostání ZDE

* * *

Benjamin Kuras. Narozen 4.4.1944 Zlín. Od roku 1947 Olomoučák. Absolvent olomoucké anglistiky. Od podzimu 1968 Londýňan. Řadu let v české redakci BBC. Autor 19 rozhlasových a divadelních her. Řadový člen britské Konzervativní strany do zvolení Camerona předsedou (kdy strana přestala být konzervativní), od té doby volič UKIP. Spoluzakladatel Strany svobodných občanů. Od roku 1990 pravidelný přispěvatel do českých médií, autor 37 knih (z nichž téměř polovina se stále dotiskuje) a přes 2500 článků. Evropan jako poleno, s plynnou angličtinou, francouzštinou a italštinou, chatrnou němčinou a španělštinou. Bydlí částečně v Praze, částečně v Londýně. Politické vzory: Churchill, Thatcherová, Reagan, Farage, Wilders, Orbán, Salvini. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…