Česká média už dávno nejsou česká. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, krčí rameny poslanec Zdeněk Podal

01.01.2021 18:27

ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ To dříve vyjedou blaničtí rytíři, než budou čeští politici vnímat těžký život občanů, obává se poslanec SPD Zdeněk Podal. Podobně se dívá i na česká média, která už především vůbec nejsou česká...

Česká média už dávno nejsou česká. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, krčí rameny poslanec Zdeněk Podal
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman přednesl svůj projev ve sněmovně

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí

Jak se, podle vás, bude vzpomínat na rok 2020?

Ani tak nebudeme vzpomínat na rok 2020, jako na množství těch, kteří nás tento rok opustili.

Jsme v pořádku, všechno funguje, nic se neděje, myslela si většina západního světa 31. 12. 2019. Pak přišel otřes v podobě covidu-19. Bude rok 2021 bližší tomu ,,normálnímu“ roku 2019, nebo se už do minulosti nevrátíme?

Příroda nám ukázala, že lidstvo je tu historicky krátkou dobu a nelze vyloučit ani konec jeho existence. Nic nového pod sluncem. Války, morové rány, španělská chřipka a nyní pandemie covidu-19. Kdyby nebylo covidu, o to více by se ve světě válčilo. Moje odpověď zní: Lidstvo se ze svých chyb nepoučilo a nikdy nepoučí. Asi v sobě máme geny, které toto ponaučení vylučují.

Hovoří se o zásadních změnách v ekonomice, někteří mluví o „deglobalizaci“, o větší orientaci na regionální vazby v ekonomice. Myslíte si, že je to prospěšné?

Větší orientace v ekonomice na regionální vazby by musela souviset s větším národním uvědoměním. Nedostatek uvědomění je relikt z minulosti daný nedostupností zahraničního zboží na trhu.

Souvisí s tím například i otázka „potravinové soběstačnosti“, ve které jste se jako poslanec angažoval. Jak se daří prosazovat návrhy k jejímu zajištění?

Potravinová soběstačnost má v dnešní době svou logiku. Spousta našich zemědělců by ji uvítalo, ale zatím nemá patřičnou odezvu ani u našich občanů, ani u politiků. Moje snaha byla motivována nadcházející hospodářskou krizí, ale zároveň jsem si uvědomoval vliv nadnárodních řetězců. A vývoj mi dává za pravdu. Politici uznale pokyvují, ale zákon o potravinách dále odsunují.

Infobox

Zdeněk Podal(se salátem)

Zdeněk Podal (SPD)

Zdeněk Podal je od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, od roku 2020 zastupitel Královéhradeckého kraje, člen SPD.

Vyučený elektrikář před svým vstupem do vysoké politiky naposledy pracoval jako správce areálu Stříbrný rybník. Žije ve městě Hradec Králové.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny 2017 byl lídrem kandidátky SPD v Královéhradeckém kraji a z této pozice byl zvolen poslancem.

Když to téma změn vezmeme šířeji – pozorujete kolem sebe a u sebe nějaké změny v přemýšlení o životě? Třeba v přístupu k životu, k práci, k penězům, k hodnotám, ke vztahům…

Změny v přemýšlení a v přístupu k životu bych zjednodušeně nazval „zachraň se, kdo můžeš“. Nehledal bych žádné ušlechtilé cíle, neboť silnější bez skrupulí zvítězí. I já bych byl rád svědkem semknutí společnosti pod praporem humanity, ale na to jsem moc realista. Krátká probuzení naší společnosti v letech 1918, 1945, 1968 a 1989 končila kocovinou společnosti.

Podle zveřejněného očkovacího plánu se má vakcína proti koronaviru dostat k široké veřejnosti v květnu a návrat k normálnímu životu se předpokládá snad v září. Myslíte, že to vážně nejde rychleji?

Co se týče očkování, tak včera bylo pozdě. Teprve se přibližujeme nejhorší fázi pandemie. I já jsem zažil úmrtí v rodině. A takových rodin budou tisíce.

Co v tuto chvíli mají, podle vás, pro občany dělat politici?

Politici jsou jen odrazem společnosti... a ve svém cynismu mají největší starosti s parlamentními volbami. Žijí v nemilosrdném světě loktů a vyceněných zubů. Stačilo by, aby žili život běžných občanů a aby nebyli odtrženi od reality.

V čem, podle vás, v roce 2020 česká vláda obstála, a v čem naopak selhala?

V čem vláda obstála, a kde selhala? Tak na tuto odpověď si dám odstup. Nyní bych nebyl objektivní.

V Královéhradeckém kraji, kde jste poslancem, postihla opatření proti pandemii zásadně i Krkonoše coby jedno z nejvýznamnějších turistických center. Co jste říkal na vládní zmatky kolem opatření na horách, zejména kolem lanovek a sjezdovek, kdy se opatření několikrát měnila?

Všichni vidíme zmatky provázející opatření vlády, což je dáno silou pandemie a snahou o centrální řízení z jedné židle, čemuž překáželi ministři zdravotnictví. Je mnoho odvětví, kde krize dopadá na lidi. Naši lidé zchudnou a slíbit se jim zatím dá jediné: více nezaměstnaných, nakažených a mrtvých.

A co česká média, formující veřejné mínění? Jak, podle vás, svou roli zvládla?

Česká média již dávno nejsou jen česká. Koho chleba jídáš, toho píseň zpíváš. Abych byl objektivní... také chtějí přežít a uživit své zaměstnance. Nejsou ani lepší, ani horší než ti, pro které své zpravodajství vytvářejí.

V tomto roce nás čekají sněmovní volby, v nichž si dělá šance na vítězství spojení Pirátů a STAN a rovněž kandidátka SPOLU, tj. ODS, TOP 09 a lidovci. Když tyto lidi pozorujete v Poslanecké sněmovně, myslíte si, že by zvládli řízení republiky?

Nechci posuzovat jiné politické strany, bylo by to laciné, to patří výlučně voličům. Jediné, co bych doporučil všem stranám, je pohádka Tři veteráni. Ale je to marné, je to marné, je to marné.

Co si přát do roku 2021 jako lidé a občané?

Všem našim občanům přeji politiky, kteří budou žít se svými občany a vnímat jejich těžký život, který nastává. Ale již teď vím, že dříve vyjedou blaničtí rytíři, a tak si uchovejme alespoň tuto báji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…