Češka ze Švédska: Za názor vás nahlásí a vyhodí z práce. Bílé děti si hrají na muslimy. Ten nárůst znásilnění, to se asi Švédové najednou zbláznili?

07.08.2017 4:40

ROZHOVOR „Ve Švédsku není demokracie, ale diktatura. Je tu demokracie pro menšiny. Pro migranty a pro sexuální menšiny. Lidi, kteří pracují a platí daně, jsou diskriminováni,“ stěžuje si v rozhovoru pro PL.cz Milena Lakosil, Češka žijící v této severské zemi od roku 1969. „Tady se to pomalu islamizuje. Švédsko dělá sebevraždu. Je to hrozný. Vláda zrazuje hlavně ženy a dívky, které jsou znásilňovány velmi často. Sedm a půl tisíc znásilnění minulý rok. Ani se to nevyšetřuje, nebo násilník řekne, že je mu čtrnáct. Soudy se zastaví, nemá žádné papíry, ale věří se jemu,“ popisuje.

Češka ze Švédska: Za názor vás nahlásí a vyhodí z práce. Bílé děti si hrají na muslimy. Ten nárůst znásilnění, to se asi Švédové najednou zbláznili?
Foto: Vít Hassan
Popisek: V jihošvédském městě Malmö

Ve Švédsku žijete řadu let. Jak hodně se tam změnila situace za tu dobu?

Změnila se strašně moc. Přišli jsme sem v roce 1969. Bylo to tady dobrý. Ale tak před zhruba před osmi lety začínalo přibývat migrantů. Nejvíce v roce 2015, ale už předtím byli migranti prioritou. V devadesátých letech přišli z Balkánu, předtím z Íránu, teď ze Sýrie. Situace je taková, že ve Švédsku není demokracie, ale diktatura. Je tu demokracie pro menšiny. Pro migranty a pro sexuální menšiny. Lidi, kteří pracují a platí daně, jsou diskriminování. Je to tu opravdu strašně nespravedlivé.

Vláda migraci nezvládá. Jsou problémy ve školách, ve zdravotnictví, v sociálnu. Vše je ovlivněno uprchlíky. Kdo proti tomu jen něco málo řekne, je označen za rasistu. Je to podle mě země strachu. Nikdo se to neodváží nahlas říci. Poprvé jsem si to více uvědomila před 4 lety, kdy jeden žurnalista napsal, že tu máme už dost uprchlíků a že islám není náboženství, ale ideologie. Za to byl propuštěn a nesměl pracovat jako žurnalista. To jsme si říkali, jaký je rozdíl mezi tím, před čím jsme utekli – tedy komunismem – anebo tady. Tohle je přesně stejné. Vláda a média spolupracují. Média, která mají být kritická vůči vládě, tak vůbec nejsou. Podle mě dělá Švédsko placenou sebevraždu.

Anketa

Myslíte, že dnešní děti v dospělosti prožijí lepší život, než dnes prožíváme my?

5%
95%
hlasovalo: 12001 lidí

Nabrali si Švédové se svojí vstřícností příliš velké sousto? Nebo, jak se říká, všeho moc škodí? Od roku 2015 přibrali 200 tisíc migrantů. Přitom je to dle počtu obyvatel malá země, v přepočtu na obyvatele je to myslím nejvíce... Jak jste říkala, že toho žurnalistu před čtyřmi lety propustili – ale nezměnila se od té doby nějak nálada a názorový vývoj ve společnosti?

Je pravda, že více lidem se otevřely oči. Ale v zásadě se nic neděje. Připadá mi, že si lidé už začali zvykat na „mnohokulturu“ a už to proniklo do života. V kalendáři už je třeba naznačený ramadán a když je, tak v televizi říkají – „oni jsou chudáci muslimové, když pracují a nemůžou jíst, musíme jim pomáhat a mít na ně ohledy“. Lidé se tak musí přizpůsobovat muslimům, kteří mají veškerá práva.

Pokud muslimové pracují – a to je tak třicet procent z nich – stačí, když šéf vyžaduje něco víc, tak mu řeknou „ty jsi rasista“. A to je kouzelné slovíčko. Jak ho černoch nebo muslim vysloví, tak normální Švéd nemá možnost se proti tomu ubránit. Je to skoro na všech pracovištích. Normální Švédi se bojí vyjadřovat. Byl tu jeden žurnalista z Ameriky – asi čtrnáct dní – a napsal, že Švédsko je země strašidelná. Viděl lidi, kteří se báli a nechtěli mluvit. Protože kdyby to viděli jejich známi a nadřízení, tak by se s nimi nebavili a nahlásili je, či je třeba vyhodili z práce. 

Jak se příchod většího počtu lidí z jiných kultur projevuje?

Tady se to pomalu islamizuje. Je to hrozný. Vláda zrazuje hlavně ženy a dívky, které jsou znásilňovány velmi často. Ani se to nevyšetřuje, nebo násilník řekne, že je mu čtrnáct. Soudy se zastaví, nemá žádné papíry, ale věří se jemu. Dějí se tu opravdu obrovské nespravedlnosti.

Prý potíže začínají už i ve škole?

Můj vnuk chodí do školy a tam si děti hrají na muslimy. Běhají po školním hřišti a volají Allah Akbar a že chtějí být muslimy. Protože to mají lehčí, dostanou lepší známky. Přizpůsobují se nové společnosti. To je hrozný. Vyvěsit vlajku ven je pokládané za rasismus, skoro.

Jako švédskou vlajku myslíte?

Ano. Švédskou vlajku. Ty děti jak běhají po školách, to jsou švédské děti. A taky i ve školách jsou blonďaté holčičky znásilňované, vtáhnuté na záchod. O tom se moc nepíše. Kriminalita je tu hrozná. Zvlášť v Malmö, tam se střílí skoro každý den. Nesmí se rozlišovat, co udělali cizinci a co Švédi. U toho znásilňování se píše, že to dělají švédští muži, nikoliv muslimové. Přitom ta skupinová znásilnění – to by se Švédové museli zbláznit, aby je posledních pět let začali dělat v tak závratném množství.

Nyní se vracejí zpátky do Evropy bojovníci Islámského státu, i do Švédska. Dočetl jsem se, že jsou pro ně připraveny sociální programy k začlenění do společnosti, například sponzorované bydlení. Znamená to snad, že nejsou vůbec postihování a zavíráni do vězení, vždyť byli součásti zločinecké organizace?

Potrestán byl jenom jeden. Protože se sám nafilmoval, že někoho zabíjí. Jinak když přijdou, dostanou veškerou zdravotní péči, nabídnou jim byt a terapii. Dokonce ve Stockholmu byla traumaklinika pro znásilněné ženy. Teď říkají – vracejí se bojovníci z ISIS, znásilněné ženy sem už nebudou moci chodit, musíme to připravit pro ně. Tedy pro ty, kteří řezali hlavy. Pro ně je klinika místo traumatizovaných žen, kterých je opravdu moc. Za minulý rok sedm a půl tisíc znásilněných žen. A to jsou brutální znásilnění. Teď je to pro bojovníky z ISIS.

Švédové jsou strašně citliví na to, jak vypadají před světem, jaká je tu demokracie, jak všechno zvládají. Vůbec to ale není pravda. Normální lidi tu opravdu trpí. Není to vidět všude, ale když člověk potřebuje k lékaři nebo jak jsem už říkala ve školách. Učitelky mají úplně vymyté mozky. Dávají lepší známky muslimům, protože jinak oni křičí. Je také hodně Švédů, kteří jsou na straně muslimů. Jsou tak strašně hodní a chtějí pomáhat. Myslí si, že oni zachrání Švédsko, protože se tu rodí málo dětí. Švédi jsou vlídní jako národ. Jsou naivní, ale to je neomlouvá v dnešní situaci, když vidí jak to tady je.

Jako by jim chyběl pud sebezáchovy... Trošku mluvíte jako krajanka žijící v Německu. O Němcích se ale tvrdí, že jejich vstřícnost je způsobena komplexem viny za druhou světovou válku. Čím to je u Švédů? Je to naopak kvůli tomu, že tam války prakticky nebyly v moderních dějinách vůbec?

Válku tady už několik set let neměli. Jsou hrozně vlídní. Mysleli si, že jakmile sem migranti přijdou, najednou se z nich stanou Švédi a budou se tak chovat. Ale muslimové a černoši pokládají tu humanitu, vlídnost a slušnost za slabost. Oni Švédy pohrdají. Je to vidět na policistech. Každý druhý den nějaký policista skončí, protože to neunesou. Hlavně v těch 61 no-go zónách. Tam na ně házejí kameny. Nebo když přijede sanitka, tak ji rozbijou. Zapalujou auta skoro každou noc. Nevím jestli je nějaký den, kdy se to nestane někde ve Švédsku. Přitom podle televize je všechno perfektní. Ekonomika, nezaměstnanost se zlepšuje a všechno vypadá hrozně dobře. Ale není.

O těch problémech se prostě v televizi příliš nemluví...

Ne. Pokud je tu člověk na dovolené, tak to vypadá, že se nic neděje. Titanic syndrom. Pro lidi, kteří se jen dívají na televizi a bydlí v dobré čtvrti, tak prostě nahoře si popíjí vínko a k tomu jí dobré jídlo. Dole v kajutě jsou lidi, kteří už vidí co bude. Křičí – loď se potácí. Chtěla bych zburcovat spoustu lidí tady, ale Švédi jsou ohromně slušní. Potřebovali by se někdy vzbouřit.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…