Chaos a bordel. Zoufalé, stírá vládu pirát. Má vážné informace

19.05.2020 13:07

ROZHOVOR „To, co předvedla vláda, nebyla improvizace, to byl chaos a bordel. Lidé se dovídali z různých zdrojů různé věci, ty pak třeba platily jen krátkou chvíli, před půlnocí se měnilo, co mělo platit od rána, proudily protichůdné informace. Bylo to zoufalé,“ hodnotí kroky vlády v čase pandemie Martin Šmída, člen republikového výboru České pirátské strany. „Bojím se, že se opět rozfofrují velké peníze, třeba do odkupu aerolinek. Už zase klasický postup těchhle oligarchů – privatizace zisků a socializace ztrát. Pod rouškou koronaviru se rozkutálejí velmi snadno. Jenomže to jsou peníze nás všech, které pak putují jen někomu. Jak říká jeden aktuální vtip: „Když vláda říká, že na něco najde peníze, tak úplně cítím, jak mi šmátrají v kapsách.“

Chaos a bordel. Zoufalé, stírá vládu pirát. Má vážné informace
Foto: Archiv Martina Šmídy
Popisek: Martin Šmída, člen Republikového výboru Pirátské strany

Jak velké dopady bude mít koronavirová krize na českou ekonomiku? Čeho se v příštích měsících nejvíce obáváte vy? Ztráty pracovních míst, inflace, slábnutí měny, zadlužení státu?

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí

Dopady je v současné chvíli ještě těžké odhadovat. Ekonomie je dobrá věda pro popsání toho, co se stalo, ale je mnohem slabší v předvídání. Hodně záleží, jak se budou chovat domácnosti, firmy, ale i stát. Každá vydaná koruna z veřejných peněz může být buď utopená v nějakých korporacích, anebo může naopak působit multiplikačně a může být pro ekonomiku velkou vzpruhou. Z toho ovšem plynou i mé obavy. Vláda se chvástá, kolik naslibovala finanční pomoci, ale zaprvé jsou to pořád jen sliby, a za druhé, ten efekt může být ve výsledku minimální.

Bojím se, že se opět rozfofrují velké peníze, třeba do odkupu aerolinek. Už zase klasický postup těchhle oligarchů – privatizace zisků a socializace ztrát. Pod rouškou koronaviru se rozkutálejí velmi snadno. Jenomže to jsou peníze nás všech, které pak putují jen někomu. Jak říká jeden aktuální vtip: „Když vláda říká, že na něco najde peníze, tak úplně cítím, jak mi šmátrají v kapsách.“

Takže pochopitelně kromě zadlužení státu hrozí i ty ostatní zmíněné věci, inflace i kolísání měny. Nezaměstnanost jistě stoupne, na druhou stranu, před příchodem koronové paniky jsme se potýkali spíše s nedostatkem pracovníků, takže s nezaměstnaností to snad nebude tak horké. Obavy mám hlavně o ty veřejné peníze.

Objevují se názory, že kroky vlády jsou příliš improvizované, neustále se mění a jsou poplatné tlaku veřejného mínění. Sdílíte tento pohled, nebo takovou improvizaci lze v takovéto krizi chápat?

Je velký rozdíl mezi improvizací a chaosem. Já se považuji za fanouška improvizace, především té divadelní, absolvoval jsem několik kurzů a snad jsem v tom získal i nějaký skill. I když improvizujete, tak musí vědět levá noha, co dělá pravá a když se něco řekne, tak to platí a dál se s tím pracuje, atd. Má to svá pravidla.

Anketa

Vadí vám, že ministryně Schillerová možná neumí dobře anglicky?

7%
93%
hlasovalo: 11700 lidí

To, co předvedla vláda, nebyla improvizace, to byl chaos a bordel. Lidé se dovídali z různých zdrojů různé věci, ty pak třeba platily jen krátkou chvíli, před půlnocí se měnilo, co mělo platit od rána, proudily protichůdné informace. Bylo to zoufalé. Ale byla výjimečná situace, a přestože by se vláda dala kritizovat za mnoho svých chyb, tak i Piráti v tu chvíli zachovali klid a příliš to vládě nekomplikovali a soustředili se spíš na pozitivní věci, jak pomoct. Ale dnes už to musíme říct, aby se tyto chyby neopakovaly v budoucnu.

Hned v té první fázi, kdy už bylo jasné, že se jedná o celosvětovou pandemii a opozice to chtěla řešit ve Sněmovně, tak vláda nedělala nic a ještě lhala o milionech roušek na skladě. Ty už byly pravděpodobně v tu chvíli někde v Číně. V té druhé fázi vláda udělala jednoduchou věc, že prakticky všechno zakázala a život v tomto státě prostě vypla. Najednou se mohli setkat maximálně dva lidi a byly povinné roušky, které si museli lidi obstarat sami. A tady Češi projevili velkou sounáležitost, akceschopnost a skutečnou improvizaci. Těm všem patří velký dík a mají hlavní zásluhu na tom, že jsme neměli více obětí. Pak nastala ta třetí fáze, která vlastně trvá dodnes, a to je právě ten chaos a divoké utrácení a nákupy od netransparentních dodavatelů odněkud ze zahraničí, nakupují nekvalitní respirátory bez certifikátů, apod. Zatímco s českými výrobci si vláda vytřela, posílá na ně kontroly a hází jim klacky pod nohy.

Je to smutný pohled, když vidíte tolik nakupených chyb, a nemůžete s tím nic dělat. Na druhou stranu, Piráti paralelně s vládou pracovali a přišli včas s jasným plánem „budoucnost řešíme teď“, čímž prakticky dokázali, že by tuhle krizi i pokrizový čas zvládali více promyšleně a celkově líp než současná chaotická vláda. Důkazy o tomto byly poslány i prezidentu Zemanovi, neboť ten když prohlásil, že opozice nic nedělá, tak je očividně špatně informován.

Co nyní, podle vašeho názoru, bude Andrej Babiš dělat, aby si zajistil další volební triumf? Pokusí se udržet životní úroveň svých příznivců i za cenu budoucích problémů, tedy například přílišným rozdáváním? Zatím v preferencích hnutí ANO stále vede...

V takových krizích je běžné, že autoritativní vůdci mají vyšší preference. Babiš má navíc perfektní marketingový tým, který má jistě dobrý přehled o tom, jak lidé průběh krize vnímají a co dalšího očekávají. Což je ostatně jedna ze slabin této vlády. Řídí se prakticky pouze náladami voličů, a tak může včas vypouštět sliby, co lidi chtějí slyšet. Z minulosti víme, že k realizaci dojde možná tak jeden ze sta. Místo kontroly, co bylo či nebylo splněno, je mediální prostor zaplaven dalšími sliby. Babiš má pod kontrolou velkou část mediálního trhu, kumuluje politickou, finanční a mediální nadvládu. Jeho preference pro mě nejsou překvapující. Málokomu se chce sledovat politickou scénu dostatečně podrobně, aby si ověřoval, kdo vytrvale lže, a kdo naopak férově pracuje.

Piráti si zvolili tu těžší cestu – cestu vytrvalé práce, pravdivých argumentů, promyšlených kroků a skutečné demokracie bez zákulisních hráčů. A prostě doufáme, že to bude časem oceňovat stále více lidí. Je to běh na dlouhou trať. Ale Emil Zátopek měl před sebou taky dlouhou trať, a nikdy to nevzdal. Takže do budoucna jsem optimistický. Mladí lidé a mladé rodiny s dětmi, obzvlášť ti vzdělaní, ti volí Piráty už dnes, a na tom se dá stavět.

Premiér slibuje osm tisíc miliard investic a říká, že se musíme zadlužit, abychom udrželi pracovní místa a podpořili sociální smír. Je to skutečně cesta, kterou máme jít?

Nejvíc mě zvedla ze židle ministryně Benešová, když se snažila vykroutit z toho, že vláda pomoc slibuje, ale doopravdy nijak nepomáhá. Řekla, že by měli mít lidi nějakou vatu naspořenou, přitom vláda v časech ekonomické prosperity čile rozhazovala. Teď v tom pokračuje a na budoucnost kašle. Je to vláda typu „po nás potopa“. Jak jsem zmínil dřív, není tolik důležitá částka, ale spíše to, jak se s ní bude zacházet.

„Vzpomeňte si na rok 2008, 2009, když byla krize. Stát nedal nikomu nic,“ hájil Babiš současná opatření, jako jsou dávky pro OSVČ, tzv. kurzarbeit, podpora firem atp. Zmínil také to, že za minulé krize tehdejší vláda dala důchodcům jen almužnu. Souhlasí, podle vás, tento popis?

Je to nefér argument, protože ty dvě krize se zcela liší. V roce 2008 to bylo zapříčiněno nestabilitou bankovního sektoru. Dnes jsou čeští živnostníci a podnikatelé v problémech, protože jim vláda svým nařízením prakticky dočasně zakázala podnikat. A to si jistě pamatujeme, že ještě zkoušela udělat právní kličku, aby jim nemusela nic platit. Naštěstí na to soud upozornil a donutil vládu svoje chyby napravit. Diletantismus, nebo možná zlý úmysl, téhle vlády se projevuje snad ve všech ohledech její činnosti. Je to žalostný pohled.

„Já chci, abychom investovali hlavně do vody, vodárenských soustav, můžeme začít stavět konečně přehrady, vždyť jsme žádnou od revoluce ani nepostavili,“ uvedl také premiér. Stavět v Česku přehrady, to trochu připomíná programy amerických prezidentů ve 30. letech 20. století, kdy řádila velká hospodářská krize. Může v Česku skutečně vyrůst „Babišova přehrada“ či jiné velké dílo, o které se výrazně zaslouží svou činností vláda? A je tohle správná cesta v boji proti suchu?

No vidíte, a to je další příklad totální neschopnosti. Zase se jen vymýšlí, kde utopit miliardy, a to ideálně takovým způsobem, aby si z nich mohli něco uloupnout kamarádíčci. Na sucho to bude mít pramalý vliv a miliardy se rozkutálejí. Zase se nedomýšlí, co to může způsobit. Vždyť třeba u plánované přehrady Skalička existují reálné obavy, že její výstavba může ohrozit spodní vody i lázeňské prameny v Teplicích nad Bečvou. Neví se, co to udělá s nejhlubší zatopenou hranickou propastí apod.

Je to opravdu myšlení jak z minulého století. Přitom by stačilo naslouchat odborníkům a vědcům, tak jak to dělají Piráti. Jsem přímo u toho, když vidím, jak se u Pirátů setkávají krajské expertní týmy, radí se a hledají ta nejlepší řešení pro české kraje, potažmo pro celou Českou republiku. Vodu musíme především udržet v půdě a v krajině. Lidé potřebují mít vodu ve svých studních a svých kohoutcích. Na to vláda kašle a dál utrácí peníze za blbosti typu přípravy koridoru Dunaj-Odra-Labe známého jako „kanál Zeman“ nebo megalomanských přehrad.

Tahle vláda kupí jedno špatné rozhodnutí za druhým, jenže nějaké zpackané nákupy, chaotické zavádění opatření, zaříznutí českých výrobců a vítání čínských letadel, to jsou malé věci oproti tomu, co provádí v životním prostředí. Devastace přírody a krajiny bude mít dlouhodobé důsledky pro příští generace. Eroze půdy, zdevastované lesy, otrávené spodní vody, to je výsledek dlouhotrvajícího diletantismu dosavadních vlád. Bude trvat roky, než se to podaří napravit, ale musíme začít co nejdřív. Nejbližší šance jsou krajské volby, tam se může ukázat šance na změnu.

„Očekávám, že Brusel konečně zapomene na ty své ‚green dealy‘, které ničily náš automobilový průmysl nebo ekonomiku, ty emisní povolenky,“ je jiný premiérův výrok. Opravdu je to tak? Ničí tzv. „zelený úděl“ náš automobilový průmysl?

Babiš tady jede klasickou dvojí rétoriku, takový český double-think. V Bruselu poslušně podepisuje a přikyvuje, a doma si hraje na hrdinu. Bohužel i přesto na tom není nic hrdinského. Péči o planetu musíme vzít jako příležitost a něco, co nás posune dopředu. Babiš je skutečně muž minulosti. Někdy mám pocit, že by byl ochoten bojovat proti knihtisku, aby zachránil „písařský průmysl", bojovat proti automatickým pračkám, aby zachránil „pradlenský průmysl", a vrátil by se k parním strojům, aby podpořil naši těžbu uhlí. Babiš jde vždy proti pokroku, s jedinou výjimkou, a to, že by na něm mohl něco vydělat. Proto se mu tak líbí biopaliva první generace, i když už dnes víme, že nám takové masivní pěstování řepky ničí půdu, tráví spodní vody pesticidy, oslabuje naši potravinovou soběstačnost a ještě vyvádí peníze z peněženek nás všech, které pak putují do holdingu.

Piráti tuto praxi zkoušeli několikrát zastavit, ale Babišovi jde od začátku o jeho byznys. S každým rozhodnutím je to vidět víc a víc. Ten systém je tak propracovaný, že už nemusí politiky pást, jako to dělal před založením hnutí ANO. Plíživě obsadil důležité instituce manažery Agrofertu nebo jeho kolegy z StB a oni už vědí, co mají dělat, už jim to ani nemusí říkat. Takže například ministr Brabec pak odpouští Babišovým chemičkám pokuty od inspekce životního prostředí a celkově se nasměrovávají penězovody do těch správných odvětví a firem. Takové zneužití státu pro vlastní obohacení jsme v naší historii ještě nezažili. Pro další vládu bude velmi těžké ucpat všechny ty díry, ale s pomocí transparentního hospodaření, zveřejňování smluv a skutečných koncových vlastníků a příjemců výhod, to snad zvládne. Všichni nekradou.

Mnoho lidí si nyní pokládá otázku, zda pojede v létě na dovolenou do zahraničí. Máme tlačit na okolní státy, ať otevřou hranice, a vyjednat si speciální dohodu s Chorvaty nebo třeba s Bulhary? Nebo bude lepší zůstat v Česku a podpořit místní turistický průmysl?

Každý ať si jede, kam chce. Já se nikam do zahraničí nechystám a rozhodně taky doporučuju nejdřív objevovat krásy naší země, ale nikomu bych nic nezakazoval ani ho k ničemu nenutil. Loni jsme byli s rodinou na dovolené pod stanem v Jihočeském kraji, letos se chystáme navštívit Ústecký kraj. U nás je krásně a je tu toho spousta k vidění, ležet týden někde pod slunečníkem by mě nebavilo. Ale uznávám, že každý to má jinak. S občany by se nemělo manipulovat jako s nesvéprávným davem.

Každý má snad hlavu a dokáže zvážit, co je pro něj nejlepší. A jestli se vláda chystá nalívat nějaké další miliardy do nějaké další podpory, tak se obávám, že to budou opět neefektivně využité peníze. Nejdřív je vezme lidem z peněženek a pak je chce někomu nalít zpátky, jenže cestou se jich půlka ztratí a polepší si zas jen pár jednotlivců. A logika říká, že to budou pravděpodobně zase nějací kamarádíčkové těch našich vládnoucích potentátů. Tuzemský cestovní ruch má velký potenciál, a je to jedna z věcí, kterou chtějí Piráti řešit v krajích po podzimních volbách.

Přinesla koronavirová krize alespoň něco pozitivního?

Já myslím, že ano. Znovu se potvrdilo Andrejovo sebenaplňující se heslo „Jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla“. Taky je pozitivní, že je zastavené EET. Čímž se zase jen potvrdilo, jak je to obtěžující a negativní opatření.

Všeobecně je těžké hledat na virové pandemii cokoli pozitivního. Když někomu onemocní někdo blízký, někdo přijde o práci, nebo o velkou část příjmů kvůli tomu, že musí zůstat doma, nebo když na člověka dolehnou deprese, může se propadnout do alkoholismu, může vzrůst domácí násilí apod. Všechny ty negativní dopady vládních opatření se projeví až s nějakým časovým zpožděním.

Takže je důležité, jak kdo se s nastalou situací vyrovná. Znám i pozitivní příklady, kteří karanténní volno využili pro vlastní seberozvoj, přečtení dlouho odkládaných knih nebo třeba hraní her a vůbec věci, které si člověk v rychlé době musel odpírat. Já osobně jsem si moc volna neužil, protože jsem chodil, stejně jako spousta dalších, dál normálně do práce, žena rovněž, no a s péčí o děti jsme se museli nějak prostřídat, v domácnosti si vzájemně pomoct. A beru pozitivně, že jsme se mohli víc věnovat vzdělávání dětí. Mohlo být pozitivní, že i kvůli té samotné panice si mohl leckdo uvědomit, co je v životě důležité, trochu si srovnat hodnoty a priority. Taková přestávka na zastavení a zamyšlení. Ta by nakonec mohla být dobrá. Taky je pozitivní, že jsme se naučili ledacos vyřešit online, nebo že se zlepšilo životní prostředí. Znovu se zvedlo téma nepodmíněného základního příjmu a vůbec vyvstaly nové otázky pro budoucnost.

Náš stát, ale vlastně i celý svět, dostává novou šanci se nadechnout a znovu vykročit nějakým směrem, který snad bude lepší než doteď. Takže snad se časem ukáže, že těch pozitivních věcí bude povícero. Záleží jen na nás, jak se k tomu postavíme. Zda se bude vláda chovat k této zemi jako ke kořisti, nebo se ten náš stát pokusí dostat o level výš, aby z toho prosperovali všichni.

Piráti jsou v předvolebních preferencích se 17 procenty druzí. Hezký výsledek, ale na hnutí ANO s 35 procenty to nestačí, a to patrně ani na vládní koalici bez ANO. Co s tím?

Jak jsem řekl výše, Babiš má v ruce všechny trumfy, sice nemá program, ale má marketing, nemá osobnosti, ale loajální poskoky, jeho motivace je jen moc a peníze, ač se to snaží skrývat za fasádu dobrého strejdy, co všechno slíbí. Na tomhle jeho hřišti ho neporazíme. My se snažme hrát úplně jinou hru, my prostě nadále odvádíme spoustu dobré práce ve Sněmovně, v obcích a městech a věříme, že si inteligentní a svobodomyslní voliči všimnou. Náš program sestavujeme na základě odbornosti, nikoli průzkumů aktuální nálady největších voličských skupin. Babišovo ANO je parodie na politickou stranu. My jsme autentická síla, která vzešla zespoda od dobrovolníků. Naši voliči jsou lidi, kterým záleží na budoucnosti.

Navíc budou na podzim krajské volby, a myslím, že Piráti mnohde uspějí, a stejně jako v komunále dokážou, že jsou kompetentní převzít odpovědnost. Ostatně vidím to v Olomouckém kraji, kde Piráti kandidují společně se Starosty a nezávislými. Účastním se porad expertních týmů a jsem optimista. Jsme světlou výjimkou ve světě, kde vládnou chaoti a diletanti. Počínaje Donaldem Trumpem a konče Andrejem Babišem a Alenou Schillerovou. Jako náměty na politický humor a meme jsou perfektní, ale každý vtip se jednou omrzí, a já věřím, že lidi budou už brzo většinově požadovat vládu čestných lidí, kteří dodržují volební program, kteří provádějí rozhodnutí založená na datech, kteří neslouží zájmům oligarchů, korporací a kmotrů v pozadí.

Lidi budou chtít digitalizaci, transparenci, pokrok ve vzdělání, přechod z levné montovny na vyspělou ekonomiku založenou na vědě, výzkumu a inovacích. Jak budou růst další generace, tak bude tenhle tlak sílit. A nikdo tyhle ideje a ideály nenaplňuje líp než Česká pirátská strana. Milujeme tuhle zemi a chceme ji udělat lepší! A bude to chtít čím dál víc lidí, a ti jsou naším hnacím motorem. Nepolevujeme. Jde o budoucnost této země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…