Chartistka Šustrová: Klaus a Zeman jsou si podobní. Uvidíme, co tahle souhra udělá

10.02.2013 7:00

ROZHOVOR Zeman nebyl můj kandidát a zklamání známých osobností jako jsou spisovatel Jiří Stránský či režisér Jan Hřebejk je pochopitelné. Kdyby se nastupující prezident snažil rozšířit své pravomoci, bylo by to dost neblahé. Tak uvažuje chartistka, publicistka a překladatelka Petruška Šustrová. Ostatně těch výtek má mnohem víc.

Chartistka Šustrová: Klaus a Zeman jsou si podobní. Uvidíme, co tahle souhra udělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petruška Šustrová

Jak jste přijala zvolení Miloše Zemana prezidentem?

S lítostí, Miloš Zeman nebyl „můj“ kandidát.

Proč podle Vás nedošla sluchu racionální témata, jako opoziční smlouva anebo Miroslav Kalousek v zádech, ale spíš ta iracionální jako špatná řeč, manželka Rakušanka anebo bonmoty?

Myslím, že mnozí voliči se nerozhodují racionálně, ale spíš citově, a platí na ně argumenty, kterým rozumějí a se kterými se mohou nějak ztotožnit. Opoziční smlouva je pro lidi, kteří se politikou nezabývají, příliš složité téma, je to dávno, a navíc mají pocit, že se jich to, co se děje v horních patrech politiky, moc netýká. Dopady politických rozhodnutí typu opoziční smlouvy na běžný život lidí jsou nepřímé a zpožděné, málokdo si dá tu práci hledat příčinu a následek v tak odlehlém časovém období.

Více rozhovorů ZDE

Co si myslíte o vlně odporu, které se zvedla proti Zemanovi a různých přestřelkách typu Jiří Stránský versus Martin Dejdar anebo Jan Hřebejk versus voliči Zemana?

Také přestřelky jsou běžný průvodní jev přímé prezidentské volby. Tím, že se volí jen jeden kandidát, vznikají ve druhém kole dvě „nesmiřitelné“ strany. Lidé se citově angažují podstatně víc, než když jde o volby, které nemají jednoho vítěze. To, čeho jsme byli svědky, nijak nevybočuje z běžných povolebních přestřelek v jiných zemích, prostě je to vypjatější situace, na kterou jsme v Česku nebyli zvyklí. Vášně za pár dnů pominou, nic to neznamená.

Do jaké míry podle Vás v tomto kontextu obstálo či neobstálo tuzemské voličstvo v prvních přímých volbách hlavy státu?

Tuzemské voličstvo podle mého názoru obstálo výborně, o hysterii se nedá mluvit, a to osočování, jak už jsem říkala, je opravdu celkem normální, zvlášť když jsme tento typ volby zažili poprvé.

Voliči Karla Schwarzenberga se bojí, že bude na sebe chtít Zeman soustředit přes ústavní soud všechnu moc. Souhlasíte?

Některé výroky Miloše Zemana skutečně naznačují, že si možnosti, které fakticky má prezident, poněkud nadsazuje. Zda se bude pokoušet prezidentské pravomoci tak či onak rozšířit, samozřejmě nevím, ale bylo by to dosti neblahé. Česká ústava sice možná není dokonalá, ale zachovává jistotu mocenské vyrovnanosti a zasahovat do ní v tomto smyslu by bylo na pováženou. Je to složitý mechanismus, zásahy by mohly nadělat víc škody než užitku.

SLEDOVALI JSME téma:  Přímá volba prezidenta

Jak mocné bude i nyní spojení Miloš Zeman a Václav Klaus?

To teprve uvidíme. Ti dva jsou si přes různé politické zaměření velmi podobní a společnou řeč našli už dávno. Uvidíme, co jejich souhra udělá s politickými stranami, z nichž vzešli. Já jsem byla rozhodně proti někdejší opoziční smlouvě. Podle mého názoru šlo o určitý typ mocenského kartelu, a vůbec by se mi nelíbilo, kdyby se na nějaké úrovni znovu ustavil.

Myslíte si, že by popularita Schwarzenberga mohla pomoci TOP 09, když se ještě strana posílí o některé proschwarzenbergovské známé osobnosti, ve volbách do Poslanecké sněmovny?

Hodně záleží na tom, jak bude TOP 09 pracovat s politickým kapitálem svého předsedy. Volilo ho dost přes dva miliony lidí, což je významné a pro příslušnou stranu by byla škoda takový kapitál promrhat. Záleží ovšem samozřejmě i na celkové konstelaci, a je otázka, jak a kam se bude dál vyvíjet ODS. Je ale těžké odhadovat, jak se situace bude vyvíjet. Je příliš záhy po volbách a Václav Klaus ani Miloš Zeman rozhodně ještě neřekli poslední slovo. Předpokládám, že oba budou chtít ještě dál posílit svou pozici. Samozřejmě ale nevím, jaké cesty a nástroje k tomu zvolí. Nechme se překvapit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…