Chcete, Sobotko, kampaň? Máte ji mít. Frajerům jako je Babiš lidé leccos odpustí, jiný radši uletí aeroplánem. Sotva premiér ohlásil demisi, mluvili jsme s Martinem Komárkem

02.05.2017 18:39

ROZHOVOR „Premiér Sobotka vystřelil ze startovní pistole volební kampaně. Dnes začala volební kampaň. Bude nemilosrdná, tvrdá a ukáže se, která strana dokáže líp přesvědčit voliče, že povede dál tuto zemi. Tato vláda nebyla špatná, Sobotka ji z politických důvodů položil. Chtěl začít kampaň, má ji mít,“ konstatuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec hnutí ANO a bývalý politický komentátor Martin Komárek a přidává důvody, proč i přes kulometnou palbu na svou osobu mají Andrej Babiš a hnutí ANO stále vysoké preference.

Chcete, Sobotko, kampaň? Máte ji mít. Frajerům jako je Babiš lidé leccos odpustí, jiný radši uletí aeroplánem. Sotva premiér ohlásil demisi, mluvili jsme s Martinem Komárkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Premiér Sobotka vicepremiéra Babiše neodvolal, jak se spekulovalo, ale podal demisi. Jaký je váš názor na premiérovo rozhodnutí? Asi nás všechny tímto překvapil?

Překvapilo mě to taky. V tomto smyslu jsem špatný bývalý komentátor a politolog. Je to ale svým způsobem logické. Když jste pod palbou, v beznadějné pozici, tak se můžete vzdát, nebo zvolit protiútok, nebo odletět aeroplánem. Odletět aeroplánem je nejlepší.

„Pan premiér vystřelil z Aurory a začala válka.“ To jsou vaše slova v interview s Danielou Drtinovou, které těsně předcházelo našemu rozhovoru. Proč tak premiér učinil? Je to kvůli nízkým preferencím ČSSD při porovnání s ANO? Že musí nutně něco udělat, třeba i zariskovat, aby odvrátil volební porážku?

Určitě je to ten důvod. Pan premiér sice působí jako šedivá úřednická myš, ale není jí. Je to zkušený politik, zná politické postupy. Už v době nepodařeného Haškova puče proti němu po minulých volbách si dokázal zorganizovat demonstraci na svoji podporu, která měla obrovskou televizní sledovanost. On dokáže zariskovat v pravou chvíli.

Tenhle jeho krok tedy nehodnotíte z jeho pohledu negativně?

Nejlepší řešení, když jste v úzkých, je udělat něco překvapivého. Nic lepšího mu nezbývalo.

Hnutí ANO má neustále vysoké preference přes třicet procent, i přestože je proti vašemu lídrovi setrvale vedena kulometná palba. Čím si to vysvětlujete?

Má to tři příčiny. První se dá vyjádřit tak, že budu citovat své oblíbené Rychlé šípy. Tam je ikonický díl, který se jmenuje Nevolej žertem o pomoc. Na koupališti volají tak dlouho o pomoc žertem, až se tam skutečně utopí dívenka, protože v tom žertovném volání o pomoc přeslechne plavčík skutečné volání. Andrej Babiš byl od samého počátku neustále urážen, tupen. Vzpomeňte si na Kalouska. Už ve chvíli, kdy jsme se blížili k pěti procentům. Zní to denně ve sněmovně. Lidi už tomu nemůžou věřit. Zvlášť když to říká Kalousek a opakuje to po něm Sobotka, kteří nemají tu nejlepší pověst.

Druhý důvod je patrně ten, že Andrej Babiš je osobnost. Že mezi běžnými politiky působí jako někdo, kdo má důvěru. Kdo dokáže věci zařídit.

Třetí důvod je, že takovým frajerům lidé rádi něco odpustí.

Třeba kauzu dluhopisů? Jak se na ni díváte? Je účelová, nebo natolik závažná, aby kvůli ní musela vláda podat demisi?

Nepovažuji ji vůbec za kauzu. Andrej Babiš přiznal, že nakupoval dluhopisy. Nakupoval je naprosto legálně podle zákona, který schválil parlament za ministra financí Kalouska. Andrej Babiš byl podnikatel, který chtěl zbohatnout a chtěl to nejlepší pro svou firmu. Legálně využil tehdejší příležitost. Podnikatel, který by to neudělal, by byl blbec.

Co se teď bude podle vás dít v nejbližších dnech a týdnech? Dovládne tato vláda v demisi, bude úřednická vláda? Obnoví se tato koaliční vláda s mírnými změnami? Co je nejpravděpodobnější?

Na tahu je pan prezident. On na tento tah velice čekal. Je to pro něj úžasná pozice. I proto, že za něj povedeme prezidentskou kampaň my, kteří se hádáme. On bude ten, kdo zmáčkne červený knoflík.

V případě úřednické vlády se mi zdá, že na ni není moc času. Nesestaví se ze dne na den...

Prezident Zeman je člověk, který uvažuje v šachách nejméně 27 tahů dopředu. Pokud chce úřednickou vládu, tak už ji má teď schovanou v klobouku a může ji vytáhnout.

Jaký tohle bude mít dopad na volby? Ohrozí to dosavadní dominanci hnutí ANO? Asi doufáte, že nikoliv, na rozdíl od premiéra Sobotky...

Když neřeknu, že premiér Sobotka vystřelil z Aurory – to už znovu říkat nebudu, protože to pak ti mužici vyhráli – tak řeknu, že vystřelil ze startovní pistole volební kampaně. Dnes začala volební kampaň. Bude nemilosrdná, tvrdá a ukáže se, která strana dokáže líp přesvědčit voliče, že povede dál tuto zemi. Tato vláda nebyla špatná, Sobotka ji z politických důvodů položil. Chtěl začít kampaň, má ji mít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…