Covid a umlčování. Z profesora udělají dezinformátora. V zimě bude zle. Když lidi donutíte se očkovat... Veselý varuje, toto nám hrozí

26.11.2021 11:45 | Rozhovor

Prominentní blogeři Hnízdil, Zwyrtek Hamplová a Tománek byli vyhozeni z blogovací platformy serveru Aktuálně.cz. Protiprávní to není, ale vypovídá to o jejich etice práce, říká zakladatel a ředitel Společnosti pro obranu svobody projevu Vlastimil Veselý. V současnosti prý potlačování jistých názorů, například co se týče pandemie covidu, vidí každý, kdo před tím sám nezavírá oči. „Je třeba trpělivě vysvětlovat, že podmínkou demokracie je svoboda projevu a pluralismus názorů,“ připomíná Veselý. Tlak na neočkované prý připomíná hon na čarodějnice. Napětí ve společnosti přitom roste a je možné, že někteří lidé se vlivem nátlaku a osobních problémů dostanou do bodu, ze kterého bude návrat jen těžký.

Covid a umlčování. Z profesora udělají dezinformátora. V zimě bude zle. Když lidi donutíte se očkovat... Veselý varuje, toto nám hrozí
Foto: Archiv VV
Popisek: Ing. Vlastimil Veselý, Ph.D., MBA, specialista na informační a komunikační technologie se zaměřením na internet a digitální obsah

Miliardář Karel Janeček projevil svůj názor na pandemii na jím vzkříšené akci Český slavík. Za svá slova, kritická k zavírání dětí doma a k jejich očkování, dostal co proto. Nejprve se od něj s bleskovou rychlostí distancovala televize Nova, na jejímž kanálu pořad běžel, později tak učinil třeba i Nadační fond Neuron, který Janeček sám založil. Jeho slova jsou podle zástupců NF Neuron v příkrém rozporu s poznáním nejlepších vědců. O čem to podle vás svědčí?

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí
Soukromé médium v konkurenčním prostředí (na rozdíl od quasi monopolních globálních platforem) má právo si nastavit pravidla, která zamezí pašování podobných projevů do kulturních přenosů. Kdo viděl v posledních letech předávání Oscarů a trapné politické agitky, pochopí, čemu se chce TV Nova vyhnout. Rozhodnutí NF Neuron je pro mě méně pochopitelné, protože Janečkův projev se ho nijak netýkal. Jako bychom všichni museli mít stejný názor na to, co se v těchto dnech děje. Myslím, že kádrování do dnešní doby nepatří. Když oddělíme pracovní vztahy od osobních postojů, bude se nám žít lépe.

Prominentním blogerům na platformě Aktuálně.cz Janu Hnízdilovi, Janě Zwyrtek Hamplové a Janu Tománkovi byly ze strany provozovatele ukončeny blogy. Šlo o tři hlasy výrazně kritické k současnému řešení pandemie covid-19. Myslíte, že takovýto zásah je ze strany soukromého majitele v pořádku?

Otázka je, co znamená „v pořádku“. Soukromé médium má právo si nastavit svou redakční politiku, takže protiprávní jejich krok není. Ale vypovídá to o etice jejich práce. Sami si blogery přizvali a poskytli jim svobodný publikační prostor a teď - místo, aby jejích názory konfrontovali v debatě s jinými a nechali posouzení na čtenářích - zbaběle se jich zbavili. Když uvážím opakované stížnosti na mazání nepohodlných názorů, které nám do SOSP na Aktuálně chodí, dezinformační text jejich autorky k případu Kyla Rittenhouse, a právě běžící kampaň na podporu ilegální migrace, připadá mi Aktuálně spíše jako vlivová agentura prosazující jim blízké postoje.

K čemu podle vás v aktuální situaci, tedy pandemii covidu-19, kdy se prakticky každý den mění jak přístup vlády, tak statistika nemocných, efektivnosti očkování, atd., může přispět ostrakizace kritických názorů?

Ke ztrátě důvěry ve stát a jeho instituce. A je to dost nebezpečná hra. Pamatuji si, jak Ministerstvo zdravotnictví loni zadalo firmě Semantic Visions Františka Vrábela zakázku na vyvracení tzv. dezinformací, přičemž se jich samo dopustilo a dopouští. Píšeme o tom v našem seriálu Hlídáme hlídače.

Dochází podle vás nyní v souvislosti s covidem k potlačování některých názorů ze strany oficiálních míst? Pokud ano, co tomu nasvědčuje?

Myslím, že to vidí každý, kdo před tím nezavírá oči. Použil bych slova Michala Klímy, rektora Metropolitní univerzity v Praze: „Ukončit neoficiální cenzuru a vrátit se k pluralismu a svobodnému dialogu jako efektivnímu způsobu hledání řešení. Upustit od praxe, kdy většinová média zaručují úzké skupině vyvolených odborníků dominantní postavení ve veřejném prostoru. Odmítnout ducha maoismu, kdy nevystudovaní či nedostudovaní odhalují takzvané manipulátory z řad profesorů vysokých škol, přičemž se sami dopouštějí primitivních manipulací, jež poté s plnou vážností citují rádoby seriózní média."

Jak se obecně vypořádat s myšlenkou či přesvědčením, že některé názory jsou „škodlivé“, a proto je potřeba je aktivně potlačovat?

Je třeba trpělivě vysvětlovat, že podmínkou demokracie je svoboda projevu a pluralismus názorů. Že žádná partička s extra přístupem do médií nemá právo rozhodovat o tom, co je pravda a kdo je dezinformátor. Pokud přijmeme tezi, že existuje absolutní pravda, rozdělíme společnost na ty, kteří ji uznávají a kteří ji popírají, a budeme muset odmítnout náboženskou svobodu, principy myšlenkové kreativity a nakonec i pluralitní demokracii.

Webové stránky Společnosti pro obranu svobody projevu můžete navštívit ZDE:

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40769 lidí

Panuje podle vás nyní v českém mediálním mainstreamu atmosféra, že lidé kritičtí k oficiálním postupům v boji s covidem-19 jsou škůdci společnosti?

Začíná mi to tak připadat. Kampaň Tečka a segregační tlak na povinné očkování připomíná novodobý hon na čarodějnice, který může vést k podněcování nenávisti vůči skupině občanů. Profesoři a docenti medicíny, kteří si dovolí oponovat vládním opatřením, jsou označovaní za dezinformátory, přitom kdyby byl opravdu zájem na vyvracení závažných lží, féroví factcheckeři by měli v mainstreamových médiích žně.

18. března ministr Blatný tvrdil, že „kdo už je očkován, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí“ a 28. června psalo iDnes, že „vakcíny mRNA ochrání před covidem léta, možná i doživotně, míní vědci“. Dá se na to říct, že vědecké poznání se mění a vyvíjí, jenže bez ohledu na to sociální sítě i média (jako např. Aktuálně) umlčují názory a autory, kteří se nepodřizují doktríně hlavního proudu. Mizí tak svobodná debata a soutěž myšlenek - základ západní vědy - což nás v důsledku oslabuje a vytváří prostředí pro dogmata a totalitní vládnutí.

Kam to podle vás může tuto zimu zajít?

Začnu citátem Milana Kundery z Nesnesitelné lehkosti bytí: „Zločinné režimy nevytvořili zločinci, ale nadšenci přesvědčení, že objevili jedinou cestu do ráje. Hájili ji udatně, a popravili proto mnoho lidí. Později vyšlo najevo, že žádný ráj neexistuje, a nadšenci byli tedy vrahové."

Lidé, kteří v minulosti vymáhali jediné a správné náboženství, nejčastěji propagandou, ale někdy i násilím, měli jistotu, že tak činí ve jménu dobra. A to i těch, kteří ho odpírali. Máme jistotu, že naše přesvědčení o tom, co nás má spasit, není také založeno na víře? Na víře ve vědu, která se ovšem vyvíjí a časem mění své postuláty. Vzpomeňme na Giordana Bruna.

V zimě nás čeká těžké období, kdy zvýšená inflace a možná energetická krize spojená s vynucováním unijní zelené politiky dopadne hlavně na nižší a střední vrstvy. Pokud ještě k tomu získají lidé pocit, že je jim odpírána svobodu projevu a jsou nuceni se podrobovat lékařským zákrokům, které by dobrovolně nepodstoupili, napětí ve společnosti se může přiblížit bodu, ze kterého bude návrat jen obtížný.

Vlastimil Veselý působil přes 10 let jako předseda Brno Expat Centre, které podporuje vysoce kvalifikované cizince (expaty). Autor blogu Za oponou migrace, kde píše o realitě imigrace bez černých i růžových brýlí. Co se děje v Evropě a v ČR, jak se věci na rovinu mají. Pohledy do zákulisí, o čem média běžně nereferují. Trendy, přehledy, statistiky. Přihlaste si do e-mailu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…