Čunek si hraje se slovíčky. Změny v nemocnicích na Zlínsku probíhají bez jasné koncepce, říká krajský předseda Soukromníků Dvouletý

07.02.2018 12:45

ROZHOVOR „Změny v nemocnicích na Zlínsku, do kterých se pustilo vedení kraje, probíhají bez jasné písemné koncepce a za značné nervozity lékařského i nelékařského nemocničního personálu“, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zastupitel Zlínského kraje a krajský předseda strany Soukromníků Michal Dvouletý. Podle Dvouletého provázejí změny rovněž „varovné signály ze strany špičkových odborníků“.

Čunek si hraje se slovíčky. Změny v nemocnicích na Zlínsku probíhají bez jasné koncepce, říká krajský předseda Soukromníků Dvouletý
Foto: Archiv MD
Popisek: Ing. Michal Dvouletý, krajský předseda strany Soukromníků a zastupitel Zlínského kraje

Zlínskem hýbe téma možných změn v koncepci krajských nemocnic. Týká se i sporu kolem možného přemístění krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně za město, o kterém nedávno jako o jedné z možných variant hovořil hejtman kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). S přesunem nemocnice nesouhlasí primátor města Miroslav Adámek (STAN).

Nejasnosti ohledně dalšího směřování nemocnic na Zlínsku měla vyjasnit koncepce rozvoje krajských nemocnic, jejíž odevzdání si zastupitelé od hejtmana podmínili v usnesení během minulé schůze. Zlínský hejtman Čunek 5. února koncepci zastupitelům skutečně předložil. Právě na ni a na okolnosti, které odevzdání provázely, se ParlamentníListy.cz ptaly krajského předsedy Soukromníků Michala Dvouletého.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek podle informací naší redakce předložil koncepci rozvoje krajských nemocnic až těsně před jednáním zastupitelstva. Zastupitelům ji zaslal elektronickou poštou minutu před zahájením jednání, a koncepce tak nemohla být projednána například na zdravotním výboru. Zastupitelé se o tom, že koncepce byla odevzdána, de facto dozvěděli až po zahájení zastupitelstva.  

Ano, máte správné informace. Pan hejtman si hraje se slovíčky v přijatém usnesení, kterým si zastupitelstvo vynutilo předložení dokumentu. Nicméně nějak zapomíná, že první termín odevzdání koncepce rozvoje krajských nemocnic byl již na konci října. Následně slíbil odevzdat do konce roku, a až neměl zbytí, tak koncepci zaslal zastupitelům minutu před termínem, který mu zastupitelstvo svým usnesením uložilo. Trochu úsměvné, ale dobře…

Co na dokument říkáte? Z řad zastupitelů zaznívají kritické hlasy. Ozývají se ale...

Osobně materiál, který hejtman předložil jako „koncepci rozvoje krajských nemocnic“, za koncepci vůbec nepovažuji. Pouhých 23 stran bohužel nenese žádné náznaky standardních běžných náležitostí jakékoliv koncepce. V dokumentu chybějí analýzy, návrhy, doporučení, ekonomické souvislosti, a to ani nemluvím o odborné oponentuře.

Ukažte mi jakéhokoliv studenta vysoké školy, kterému by prošla taková seminární nebo diplomová práce. Pan hejtman má pravdu, že nejde o počet stran a nikdo z nás nechce vědecké dílo, ale nazývat něco koncepcí, když v textu najdeme jen popis výhod a nevýhod několika řešení, považuji za velmi neprofesionální přístup.

Každopádně je ale dobře, že jsme se po roce konečně dočkali alespoň nějakého písemného materiálu, o kterém můžeme seriózně diskutovat. Zastupitelstvo by totiž mělo určit jasný koridor a jasnou vizi, kam se má zdravotnictví v kraji ubírat. Je pak na radě v roli valné hromady krajských nemocnic a managementu nemocnice, aby takovou koncepci realizovaly.

Hejtman Čunek měl na radě být ve skupině zastupitelů, která hlasovala proti tomu, aby bylo projednání koncepce řazeno na další jednání zastupitelstva. Jeho straničtí kolegové jej nicméně hájí. Podle Pavla Karhana například Čunek hlasoval proti kvůli tomu, aby se ke koncepci stihli před jejím projednáním vyjádřit kompetentní strany a nechat si případně vypracovat oponentury…   

Já ale nerozumím tomu, proč hejtman hlasoval proti pevnému zařazení tohoto bodu na příští zasedání zastupitelstva, když předtím sám hovořil o tom, že „koncepce“ je teď na stole, že projde zdravotním výborem, dozorčí radou nemocnice a že o ní budeme jednat také na zastupitelstvu. Zřejmě to pan hejtman udělal jen proto, že návrh takového usnesení předložila opozice. Nevidím v tom totiž racionální, ale politické hlasování.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Co se to aktuálně na Zlínsku v souvislosti s nemocnicemi děje?

Vedení Zlínského kraje se pustilo do změn v nemocnicích. Kromě dalšího například změnilo management, vytvořilo pozici společného předsedy představenstva, „vyčistilo“ hospodaření Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Zároveň ale vedení kraje podrobuje i některé primáře nedůvodnému výběrovému řízení, slučuje oddělení, centralizuje některé oddělení jen do některých nemocnic v kraji.

To vše se ale děje bez jasné a písemné koncepce a za značné nervozity lékařského i nelékařského personálu. Provázejí to rovněž jasné varovné signály ze strany špičkových odborníků.

Nemocnice zlepšily své ekonomické výsledky, ale přece zdravotnictví není jen o penězích. Kde je kritérium sledování úrovně poskytované zdravotní péče? Proč se nebavíme o tom, jestli máme dostatečnou lůžkovou kapacitu? Proč se nebavíme o tom, proč pacienti čekají dlouhé týdny na důležitá specializovaná lékařská vyšetření? Proč se nebavíme o tom, že v nemocnicích máme některé špičkové vybavení, ale potřebujeme mít k nim špičkové specialisty a také servis pro pacienty? A takových otázek by bylo daleko více. A odpovědi? Stále na ně čekáme.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…