Zlínskem hýbe spor kvůli špitálu: Čunek odevzdal dokument na poslední chvíli. Výbor ho nemohl projednat

06.02.2018 20:59

Z KRAJŮ Zlínským krajem hýbe spor o budoucí podobu krajské nemocnice. Zatímco na tom, že kapacity nemocnice ve Zlíně nevyhovují současným potřebám, panuje shoda, jablkem sváru mezi zastupiteli zůstává konkrétní podoba modernizace. Mediální přestřelku mezi zlínským primátorem Miroslavem Adámkem (STAN) a hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) vyprovokovala slova z Čunkovy strany o tom, že by se nemocnice mohla přesunout za město.

Zlínskem hýbe spor kvůli špitálu: Čunek odevzdal dokument na poslední chvíli. Výbor ho nemohl projednat
Foto: zlin.cz
Popisek: Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín

Myšlenku přesunout krajskou nemocnici ve Zlíně mimo město naznačil loni koncem listopadu na zasedání krajského zastupitelstva hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) s tím, že ji označil za jednu z možných variant.

V reakci na to se přes média ozval primátor Zlína Miroslav Adámek, podle kterého má krajská nemocnice smysl, pouze pokud bude ve městě.

Podle informací ParlamentníchListů.cz byla nemocnice probíraným tématem i na únorovém krajském zastupitelstvu. Již dříve se totiž zastupitelé usnesením domluvili na tom, že budou od Čunka, který má zdravotnictví v gesci, požadovat jasnou koncepci krajských nemocnic.

Tu jim Čunek na posledním zasedání zastupitelstva v pondělí 5. února skutečně předložil. Stalo se tak ovšem jen velmi krátce před zahájením jednání.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Této skutečnosti se na svém profilu na ParlamentníchListech.cz věnuje například slovácký senátor a rovněž zastupitel Zlínského kraje Ivo Valenta. Podle něj Čunek koncepci předložil doslova „přesně minutu před zahájením“ zastupitelstva.

„Koncepce byla předložena až těsně před jednáním zastupitelstva,“ potvrdil informaci naší redakce i primátor města Zlína a zastupitel Miroslav Adámek (STAN). Ve stejném duchu hovořil i zastupitel Zlínského kraje a křesťanský demokrat Pavel Krhan, podle kterého Čunek splnil úkol tak, jak mu uložilo minulé zastupitelstvo. Podle zastupitele za KSČM Ivana Mařáka byla dokonce koncepce odeslána minutu před zahájením jednání a to prostřednictvím elektronické pošty. De facto se tak o jejím doručení ze strany Čunka dozvěděli až po zahájení zastupitelstva. 

„Hejtman Čunek byl vázán usnesením minulého zastupitelstva, že musí na příštím jednání předložit koncepci rozvoje krajských nemocnic, tzv. nikoli před jeho jednáním, ale na jeho jednání,“ hájil hejtmana jeho stranický kolega a zlínský zastupitel Aleš Dufek.

„Hejtman byl vázán usnesením z minulého zastupitelstva koncepci předložit do data konání včerejší schůze. Nebyl tedy vázán povinností předložit ji s dostatečným předstihem,“ sdělila ParlamentnímListům.cz zastupitelka Zlínského kraje za Stranu svobodných občanů Helena Lasztoviczová s tím, že se tedy z Čunkovy strany nejednalo o porušení pravidel.

I tak je ale podle Lasztoviczové „poněkud zvláštní“. „Mohl přece předpokládat, že nějaká diskuse v této věci na zastupitelstvu proběhne. Mohlo to být i tak, že chtěl předejít tomu, aby se v té diskusi rozehrála i kritika obsahu koncepce,“ sdělila Lasztoviczová ParlamentnímListům.cz. 

Podle zastupitele Zlínského kraje za KSČM byl dokument, který Čunek předložil, "šitý horkou jehlou" a nemohl tedy obsahovat odbornou oponenturu. "Ochota nechat zpracovat oponenturu ze strany vedení ZK byla na jednání nulová. Nepředpokládám, že na dalším zasedání ZZK by byla předložena," sdělil Mařák ParlamentnímListům.cz.

„Nyní nastane obvyklé kolečko, projednání ve zdravotnickém výboru a dozorčí radě,“ sdělil ParlamentnímListům.cz k tématu Čunkovy koncepce zlínský primátor Adámek, který byl s hejtmanem kvůli nemocnici ve sporu. Adámek nicméně nyní podle svých slov doufá, že se situace uklidní.

„Ve firmě bych to o hlavu omlátil.“

Čunkovu koncepci nicméně ve svém komentáři pro  ParlamentníListy.cz kritizoval senátor Ivo Valenta. Na paškál si rovněž bere její odbornou kvalitu. Podle Valenty jde v případě koncepce pouze o „velmi stručné manažerské shrnutí, které navíc popisuje výhody a nevýhody různých variant, ale nemá žádný návrh, doporučení, ekonomickou analýzu, natož alespoň základní odbornou oponenturu“. „Nechci být zlý, ale kdyby mi moji spolupracovníci ve firmě předkládali takové koncepční materiály, tak bych jim takový materiál omlátil o hlavu,“ rozepsal se Valenta.  

Koncepci kritizuje i Lasztoviczová. „Odborná oponentura v ní není. Také proto jsme na schůzi zastupitelstva navrhli usnesení, které by radě ukládalo povinnost nechat ke koncepci vypracovat odborný posudek,“ sdělila ParlamentnímListům.cz s tím, že návrh neprošel jen o pár hlasů.   

Valenta podle svých slov na zastupitelstvu navrhl, aby byla Čunkova koncepce zařazena na příští zasedání zastupitelstva, a zároveň vyzval i k tomu, aby byla projednána na speciálním semináři. Na tom by se ke koncepci podle Valenty mohli případně vyjádřit nejen zastupitelé, ale i odborníci.

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, Jiří Čunek měl být na posledním zastupitelstvu Zlínského kraje jedním z těch, kteří hlasovali proti Valentovu návrhu, ačkoliv měl předtím deklarovat, že si přeje, aby se koncepce projednala co nejdříve.

Zastupitelé z Čunkovy KDU-ČSL nicméně svého hejtmana hájí. „Pan hejtman neměl nic proti projednávání na příštím zastupitelstvu, aby však jednání mělo význam, je nutné, aby koncepci prostudovali a projednali všechny kompetentní strany a zastupitelé, mohli se k ní vyjádřit a případně si nechat udělat oponentury,“ sdělil ParlamentnímListům.cz lidovec Pavel Karhan.

Podle Karhana je výše uvedené „podmínkou, řádného a smysluplného projednání zastupitelstvem“ a rovněž i důvodem, proč Čunek hlasoval, jak hlasoval.

Vysvětlení má i další zlínský zastupitel za KDU-ČSL, Aleš Dufek. Čunek podle něj hlasoval proti pouze proto, že „projednávaná koncepce bude nyní přesunuta k vyjádření na jednání zdravotního výboru zastupitelstva“. „Následně bude s největší pravděpodobností zadáno vypracování oponentury,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Dufek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…