Další rána pro Michala Haška: Tvrdá kritika z jeho vlastního kraje

26.06.2012 11:38

ROZHOVOR Takový člověk se logicky nemůže věnovat oběma funkcím naplno, a v podstatě tak zrazuje důvěru voličů, kteří jej volili do funkce poslance nebo hejtmana, říká o Michalu Haškovi jednička ODS v Jihomoravském kraji Jiří Crha.

Další rána pro Michala Haška: Tvrdá kritika z jeho vlastního kraje
Foto: archiv
Popisek: Lídr jihomoravské ODS Jiří Crha

ParlamentníListy.cz hovořily hned s několika desítkami zástupců krajů z ČSSD, kteří do jednoho kritizovali Michala Haška za nečinnost. Vnímáte Vy konkrétně jeho krajské působení totožně?

Nepřísluší mi komentovat stranickou rozpolcenost uvnitř ČSSD v Jihomoravském kraji, i když tyto signály samozřejmě máme.  Je pravda, že stávající hejtman zastává příliš mnoho funkcí, a to kraji samozřejmě škodí.  Jižní Morava si zaslouží někoho, kdo se bude práci pro kraj věnovat na sto procent.

Jak tedy hodnotíte splývání funkcí poslanců a hejtmanů, případně senátorů a hejtmanů?

Vnímám to velmi negativně, a to především v rovině hejtman – poslanec. Takový člověk se logicky nemůže věnovat oběma funkcím naplno, a v podstatě tak zrazuje důvěru voličů, kteří jej volili do funkce poslance nebo hejtmana. Splývání funkcí senátorů a hejtmanů bych tak tragicky neviděl, přeci jen práce senátorů není tolik časově náročná a senátoři na rozdíl od poslanců nejsou pod takovým tlakem. To ale neznamená, že to schvaluji, chci být hejtmanem na plný úvazek a žádnou jinou vrcholovou funkci bych rozhodně nepřibíral.

ODS má v Jihomoravském kraji podle agentury SANEP necelých 10 procent, ČSSD přes 26. Jak byste chtěli tento poměr změnit? Dodejme, že Váš kraj je jediný v republice, který má pod 10 procent preferencí.

Pro mě jsou jediným relevantním průzkumem výsledky voleb a jsem přesvědčen, že budou mnohem lepší než stávající průzkumy. Sestavili jsme kandidátku, na které figurují samí úspěšní komunální politici, starostové, městští zastupitelé. Naši kandidáti detailně znají problémy lidí v našem kraji a to je naše výhoda, kterou chceme voliče oslovit. Určitě máme co nabídnout.

Před dvěma týdny uvedla MF Dnes, že hejtman Hašek hodlá opravit zámek v Lednici za necelou půl miliardu korun. Jsou tyto investice skutečně tím nejpalčivějším problémem v regionu?

Já už jsem několikrát řekl, že jsem skeptický k některým megalomanským projektům financovaným z prostředků EU. Dotace by měly sloužit k podpoře tvorby pracovních míst a zlepšení infrastruktury v kraji. Hodláme podporovat smysluplné projekty, rozhodně nechceme a nebudeme stavět rozhledny v údolí apod. Koneckonců hrozící zrušení Regionálních operačních programů je daní za hospodaření ČSSD v krajích.

Jaké priority z hlediska investic považuje ODS a Vy osobně za klíčové?

V prvé řadě budeme muset stabilizovat rozpočet kraje, který ČSSD zatížila úvěrem od Evropské investiční banky. Úvěr měl sloužit k tvorbě nových pracovních míst a nastartování ekonomiky, což ODS podporovala. ČSSD jej ale začala využívat zcela nekoncepčně a z dluhů, které po její vládě zbydou, se budou vzpamatovávat ještě naše děti. Mojí prioritou budou investice do dopravní infrastruktury, tvorby pracovních míst, stabilizace školství a podpory rodin s dětmi.

 Myslíte, že ČSSD ve Vašem kraji může mít stejné problémy jako Rathova středočeská?

Je pravda, že jižní Morava je kraj vínu zaslíbený (smích), ale teď vážně. Ekonomické problémy se netýkají jen Jihomoravského nebo Středočeského kraje, ale všech krajů. Stát nemůže aplikovat politiku úsporných opatření a sledovat, jak se kraje zadlužují a investují do nesmyslných projektů. Napadá mě ještě jeden příklad, stačí si jen vzpomenout, jak oba hejtmani plnili krajské noviny svými fotkami takovým způsobem, že místo zpravodajství o dění v kraji připomínaly spíše rodinná alba.

Byli byste na úrovni ochotní utvořit koalici s KSČM?

V žádném případě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…