Debilové. Zlý Babiš pohrdá lidmi. Zemana znám, ten je jiný. Nemyslící Sobotka... Klára Samková tuší, jak to dopadne

10.05.2017 4:44

ROZHOVOR Známá advokátka Klára Samková považuje současnou situaci na české politické scéně za velmi nebezpečnou. Upozorňuje, že mnozí lidé pozici šéfa hnutí ANO Andreje Babiše podceňují. „Spousta lidí je přesvědčena, že se nic neděje. Ale Adolf Hitler v Německu také zvítězil s pouhými sedmatřiceti procenty hlasů. A ten národ se ani nestačil vzpamatovat a byl uprostřed války. Ze dne na den prostě dochází k bodům zlomu, které jsou nepředvídatelné. A v tom je to nebezpečí,“ prohlásila Klára Samková v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, ve kterém komentuje jednání prezidenta, premiéra i ministra financí v posledních dnech.

Debilové. Zlý Babiš pohrdá lidmi. Zemana znám, ten je jiný. Nemyslící Sobotka... Klára Samková tuší, jak to dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Překvapilo vás jako zkušenou právničku, jak si prezident vykládal ústavu v případě původně oznámené demise vlády premiéra Bohuslava Sobotky?

Tímto výkladem pana prezidenta si nejsem jistá, ale vůbec nepochybuji o tom, že pan premiér si naběhl na vidle. Vždyť přece věděl, že dlouhodobou touhou pana prezidenta je pomsta za to, co mu ČSSD provedla v minulosti při volbě prezidenta. Já v tom vidím dvě věci. Za prvé vůbec nemohu vyloučit, že se jedná o vnitřní samočistící mechanismus sociální demokracie, že to na premiéra bylo nastraženo, protože ČSSD pochopila, že za tohoto premiéra skutečně další volby nevyhraje. Bylo evidentní, že to ve straně jde tím směrem, aby byl někdo jiný za ČSSD jmenován premiérem a lídrem.

Ale vedení sociální demokracie tvrdí, že nikoho premiér Bohuslav Sobotka o svém kroku předem neinformoval, ani politické grémium, ani další členy své vlády. Možná to konzultoval s některými poradci, mluví se například o šéfovi poradců na Úřadu vlády Vladimíru Špidlovi.

Myslím, že to není otázka, která šla oficiálními stranickými cestami. Asi to šlo přes jeho poradce a hledala bych, kdo pana premiéra zradil. Protože ten, kdo mu demisi vlády poradil, pana premiéra zradil.

Anketa

Doporučujete Zemanovi, aby nakonec odvolal Babiše?

28%
72%
hlasovalo: 9251 lidí

Situace se šéfem ANO Andrejem Babišem už začala být pro premiéra zřejmě neúnosná. Třeba ví víc než my, že už se chystá z OLAFU nebo policie nějaké obvinění na Andreje Babiše, a nechce za něj nést odpovědnost. A prezident už tehdy, a nyní znovu v případě návrhu o odvolání ministra financí Andreje Babiše, mluví o dodržování koaliční smlouvy, jako kdyby ústava nebyla nadřazena koaliční smlouvě. Proč by se prezident měl zabývat nějakou koaliční smlouvou, kterou si uzavřely politické strany mezi sebou?

Prezident je tím, kdo jmenuje a odvolává vládu, takže si myslím, že z tohoto hlediska má právo se plést naprosto do čehokoli. Ale není zvláštní, že se teď najednou stane Babiš pro Sobotku nepřijatelným? Chce nám všem pan premiér tvrdit, že měl méně informací o svém koaličním partnerovi než kdekterá babka zelinářka? Všeobecně se ví, kdo je pan Babiš, jakým způsobem přišel k penězům. A to, co dělá tři roky ve vládě, je úplně zřetelné a jednoznačné. A to pan premiér neviděl?

Měl tedy premiér Bohuslav Sobotka podle vás šéfa hnutí ANO Andreje Babiše odvolat dřív? I když předpokládal, jak se teď nakonec i ukázalo, že u prezidenta Miloše Zemana narazí, a myslel, že tedy návrh na demisi celé vlády bude průchodnější a obejde se bez konfliktů s Hradem. Ale v tom se také mýlil.

Mně se téměř příčí myšlenka, že by Bohuslav Sobotka myslel. Mám trochu problémy s tím, dávat tato dvě slova dohromady, neboť doba jeho vládnutí tomu nenasvědčuje. Jsem přesvědčena, že se mu to vymklo z rukou za pomoci nějakého plánu toho, kdo mu tyto věci radil.

Je otázka, jestli měl premiér jinou možnost, i vzhledem k usnesení Poslanecké sněmovny, která ho vyzvala, aby konal, pokud Andrej Babiš nevysvětlí své finanční transakce. A do toho se objevily ještě uniklé odposlechy, z kterých je zjevné, jak Babiš smýšlí o svých koaličních partnerech ve vládě a jak zneužívá média k politickému boji. Mnozí komentátoři tvrdí, že kdyby Babiše neodvolal, v politice by skončil.

Myslíte si, že takhle neskončil?

Ale takhle skončí alespoň se ctí, že se před prezidentem a Andrejem Babišem nesklonil…

Mohl to udělat jinak, mohl klidně rezignovat on sám.

To by udělal oběma jistě velkou radost. Ale řada ústavních právníků tvrdí, že s demisí premiéra končí podle ústavy celá vláda. Stojí a padá s ním, protože premiér navrhuje jmenování i odvolání svých ministrů…

Já si to samozřejmě myslím také. Ale jestliže demisi premiéra prezident vnímal jako osobní demisi Bohuslava Sobotky, tak podle mého názoru mohl potom udělat krásný kompromis: přijmout rezignaci pana premiéra a jeho vlády, a pak pověřit někoho sestavením nové vlády s jiným premiérem a stejnými ministry jako doposud.

Ale formálně by to musela být nová vláda?

Ano.

Myslíte si, že by bylo přijatelné, aby v té staronové vládě bez Sobotky byl vicepremiérem a ministrem financí Andrej Babiš, když se tahle šaráda dělala s jediným cílem: aby z kabinetu zmizel Andrej Babiš?

Miloš Zeman si bude všechno vysvětlovat tak, jak bude sám chtít. Jen si dovoluji upozornit na zcela zjevnou a evidentní paralelu s kauzou Paroubek, kterou podle mne pochopil již celý národ, a prorokuji, že Bohuslav Sobotka dopadne stejně jako Paroubek, tedy na smetišti dějin. Ovšem bude-li prezident pokračovat tímto způsobem, může to dopadnout jako v kauze Melčák. Tehdy už předem byly kouřové signály z Ústavního soudu zcela jednoznačné, že předčasné volby nebude možné vyhlásit, přesto parlament do toho šel a Ústavní soud to zrušil. A tady nemohu vyloučit, že přes nadstandardní vztahy Miloše Zemana a předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského bude prezident limitován rozhodnutím Ústavního soudu.

Otázka je, jestli to Miloš Zeman stejně neriskne, protože to může trvat poměrně dlouho a celou tu dobu bude Andrej Babiš sedět v křesle vicepremiéra a ministra financí.

Uvědomme si, že pořadí projednávání věcí určuje Ústavní soud sám. Když tam přijde podnět z Poslanecké sněmovny nebo ze Senátu podepsaný příslušným počtem poslanců nebo senátorů, což je, pokud se nemýlím, čtyřicet poslanců a osmnáct senátorů, a to opozice dá hravě dohromady, tak velký senát Ústavního soudu může zasednout týden poté. Jsem přesvědčena, že zákonodárci jsou schopni dát takovou ústavní stížnost dohromady.

Co si myslíte o uniklých odposleších Andreje Babiše, ať už jde o jeho výroky na adresu jeho vládních kolegů nebo jeho zjevné vměšování do práce novinářů a zneužívání jím vlastněných médií v politickém boji?

Pan Babiš je zlý a arogantní člověk, kterému je zcela cizí myšlenka hodnoty lidství. Jeho výroky už ani nevnímám a nezabývám se jimi, protože osobnost pana Babiše je přece zcela evidentní. Tohle ji jen v některých oblastech dokresluje. On pohrdá lidmi. To je základní středobod jeho osobnosti. A je jedno, jestli to jsou zaměstnanci, občané, kolegové.

Nemají to pohrdání ostatními lidmi společné s prezidentem Milošem Zemanem?

To si nemyslím. Na rozdíl od pana Babiše znám pana Zemana osobně. A Zeman si váží minimálně svých rovnocenných protivníků. Nemyslím, že Zeman obecně pohrdá lidmi. Ale Babiš obecně pohrdá lidmi.

Jak si tedy vysvětlujete, že třetina národa Andreje Babiše podporuje? Hnutí ANO dosahuje v průzkumech volebních preferencí kolem třiceti procent hlasů.

Protože ti lidé jsou totiž přesvědčeni, že Babiš tyhle výroky myslí jen na ty lidi, na které si oni sami myslí, na jejich nepřátelé. Ne, Babiš pohrdá všemi lidmi, včetně svých podporovatelů. To jsou také debilové. Pohrdá lidmi a jejich každodenním neštěstím a trápením a pohrdá i jejich právem na štěstí. A každý má právo na kousek svého životního štěstí, má právo o něj usilovat. A pan Babiš nepochopil jednu zásadní věc, a to, na čem stojí bohatství státu. Bohatství státu stojí na kreativitě a iniciativě jeho občanů. Na ničem jiném. Pakliže omezí kreativitu, samostatnost a iniciativu občanů, dopadne to blbě. Jestliže by se měl najít společný jmenovatel kroků Andreje Babiše ve vládě, tak je to omezování kreativity, individuality a iniciativy občanů této republiky.

Jak myslíte, že to všechno nakonec dopadne? Obhájí po těchto problematických výkladech ústavy, které kritizuje většina právníků i politiků, svůj post hlavy státu?

Zeman bude prezidentem druhé volební období. Já řeknu jednu věc, která se možná nebude líbit. Vy tady vidíte nějakého jiného kandidáta? Nikdo jiný, za kterým by stála taková klika, tady prostě není. Já bych samozřejmě věděla, koho volit. Václava Cílka, Miroslava Bártu, lidi, kteří mají obecný náhled na společnost v geologicko časových a filozofických souvislostech. Ale tihle lidé, kteří mají vizi, se neumějí přiblížit obyčejným, normálním lidem, protože jsou to páni profesoři. Mají masarykovský vzhled, ale nemají zájem o každodenní problémy lidí, kteří se snaží, aby přežili od výplaty k výplatě. A tím, u koho je tento nedostatek markantně vidět, je pan Robejšek.

Takže nevěříte, že by měl šanci bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš?

Ne. A profesor Drahoš není ovládán nějakými klikami? Jen je ovládán jinou klikou. Je to člověk, který se nikdy nevyjadřoval k věcem veřejným. Není to člověk, kterému se říká homo politicus. Je to takový Švejnar dvě. I politika vyjadřuje vzdělání a filozofické zázemí. Když není, tak vidíme, jak to dopadá.

Nepředstavuje to, co se dnes děje na politické scéně, například i fakt, že Andrej Babiš má zřejmě nakročeno přes všechny své problémy k volebnímu vítězství, podle vás vážné nebezpečí pro demokracii v Česku?

Spousta lidí je přesvědčena, že se nic neděje. Ale Adolf Hitler v Německu také zvítězil s pouhými sedmatřiceti procenty hlasů. A ten národ se ani nestačil vzpamatovat a byl uprostřed války. Ze dne na den prostě dochází k bodům zlomu, které jsou nepředvídatelné. A v tom je to nebezpečí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…