Demonstrace mladých jsou jen tendenční nátlak na vlády. Ať se raději učí mravy a pravopis, doporučuje uznávaný biolog Ziegler

10.04.2019 11:07

ROZHOVOR Až se světem povalí elektromobily, bude možná ještě hůře než teď. Zvyšujícího se HDP se prostě nenajíme. Už konečně bychom měli po vzoru USA říci „Evropa first“, a ještě lépe „Česká republika first“. A začít se hezky starat sami o sebe, soběstačností počínaje a vlastním selským rozumem konče. Teenageři by místo protestů za lepší klima se měli především naučit správně gramatiku a pak přestat používat elektrospotřebiče a pamlsky z druhé strany světa. To by byla pomoc pro ekologii a přírodu! V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil významný český přírodovědec a geolog Doc. RNDr. Václav Ziegler, CSc.

Demonstrace mladých jsou jen tendenční nátlak na vlády. Ať se raději učí mravy a pravopis, doporučuje uznávaný biolog Ziegler
Foto: Václav Fiala
Popisek: Václav Ziegler, světově uznávaný český geolog a paleontolog

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí

Čisté a nové je prý lepší než staré a špinavé. Jenže, jde to v dnešním světě? A není to tak trochu proti přírodě? Čistá energie je prý vynikající, špinavé uhlí a atom je třeba zatratit, ano?

I takzvaně čistá energie má spoustu svých problémů, i elektromobily je budou mít. Když jsem ráno čekal na tramvaj a viděl ty spousty aut, co se valily do středu hlavního města, představil jsem si, že to jsou všechno elektromobily a že všechny v tu chvíli nabíjejí své baterie. A pomyslel jsem si, že by to docela pěkný „black-out“; skoro jako ve Venezuele, kde opozice se svými zahraničními přáteli brání dovozu součástek pro elektrárny, kdysi postavené USA, a svaluje to na vládu za to, že nemůže dovést potraviny a v nich uschované zbr aně.

A pak jsem si představil hluk hlubinných tepelných čerpadel a zacpal jsem si preventivně uši. Neříkám, že uhelné elektrárny a atomové elektrárny nemají svá minus, ale chceme-li čisté okolí, ovzduší, půdu a nechceme, aby se ledovce tak rychle rozpouštěly, proč se nevzdáme většiny osobních a nákladních aut a staveb zpevňujících krajinu a rychle odvádějících vodu z krajiny? A velkopolí pěstujících olejnaté plodiny, kukuřici, která se nakonec spálí a je z toho spáleného stejný smrad jako z toho uhlí. Zvyšujícího se HDP se nenajíme!

Evropa má vytrhnout celý svět. V záchraně před plasty, před smogem, před energetickým kolapsem. Je to však vůbec možné?

Evropa sama svět nevytrhne. I když odsud pochází hodně zla a nenávisti,  přesto se lidé v Evropě snaží. V celé Evropě a nejen v západní, jak by se někdy zdálo a jak nám prezentuje většina našich médií. Měli bychom si vzít příklad z USA. Jejich prezident řekl: USA first! I my v Evropě bychom měli říci Europe first! Ale co v Evropě, v každém našem státu. A každý stát by se měl začít starat především sám o sebe, tedy aby byl „first“, jako to dělají USA. Třeba Čína či Rusko už to pochopily, jen mi nejde do hlavy, že se to USA nelíbí. Vždyť chtěji být taky „first“. A co, až to pochopí i ostatní, to bude teprve legrace!

...a propos, až za pár let všichni začnou nabíjet své elektromobily, pak se jisto jistě dočkáme blackoutu…

Už jsem to popsal v úvodu, proto je třeba nespat na vavřínech a přemýšlet, co dál. České hlavy určitě něco dobrého vymyslí, a pak budou dlouho váhat, až to od nich „obšlehnou“ jiní – a ti si na tom namastí kapsy, neboť v historii lidstva se určitě někde v dějinách vyspělé mocnosti objeví jistý Mr. X, který si to už dávno patentoval. I když o tom nikdo na světě zatím neslyšel. Inu, tak to bývá!

Do paliv se už povinně bude muset přidávat řepka. Schválí to vláda. Má v tom prsty premiér Babiš? Ekologická klika nebo kdo vlastně, podle vás?

Prosím, pane redaktore, přečtěte si zákon č. 311/2006 Sb. ve znění předpisu platného od 1. 1. 2019 a zjistíte, že přidávat takzvaná biopaliva do nafty a benzínu zavedla tehdy Evropská unie a náš Parlament k tomu přijal potřebný zákon. A naši farmáři se radostně přihlásili k tomu, že raději místo brambor, čočky a hrachu budou pěstovat ve velkém řepku olejku a kukuřici, aby se nezaneřádila pole ve Francii, Německu a jinde na západ od naší hranice.

Už mně kolikrát napadlo, že Energetický regulační úřad by mohl regulovat také plodiny na polích a nařídit našim farmářům, aby vedle obilí a takzvaných biopaliv pěstovali na určité ploše zemědělské půdy také brambory, luštěniny, zelí, zeleninu a mák, abychom v tomto směru nemuseli tyto plodiny dovážet draze z daleké ciziny kamiony. To by se panečku ušetřilo i ovzduší. A lidé by se najedli domácích produktů.

Středoškoláci protestují za klima. Švédská teenagerka objíždí politiky a ti jí zobou z ruky. Že by se někdo probudil, nebo je to opět jen tendenční trend?

Středoškoláci by se měli hlavně pořádně učit mravům a znalostem, aby z nich jednou něco bylo, znali pravopis a také třeba i to složení vzduchu. Demonstrovat proti něčemu, o čem nic nevíme, je zhola zbytečné. Stejně jako požadavky, aby vláda to ovzduší změnila. Ať mladí přestanou používat elektrospotřebiče, auta, přestanou jíst pamlsky z druhé strany zeměkoule a hned uvidí, že se podnebí zlepší. Ale to je na dlouhé povídání. Zatím tyto demonstrace mladých lidí považuji za tendenční trend a nátlak na nepohodlné vlády.

Při vší úctě k ekologii, asi nejlepší by bylo pěkně papat, co je v okolí našeho bydliště, a ještě podle toho, jak co roste a dozrává, a ne se nacpávat banány a mangem, batáty a žraločími ploutvičkami. Co na to říkáte?

Neříkám na to nic, a naprosto s vámi souhlasím! Vždyť to tak bylo stovky let! Proto si i v tomto myslím „Česká republika first“!

Stěhovaví ptáci opět táhli do svých hnízdišť a opět je bezuzdně masakrovali střelci jen tak pro zábavu – na Maltě, v Itálii, ve Španělsku, ve Francii. Unie to nebude řešit, protože to patří k „lidovým zvykům“.  Zatímco my tady přísně chráníme a hájíme a staráme se o kdejakého postřeleného opeřence, jih Evropy se nám vlastně vysmívá. Zrůdnost? Neschopnost? Nebo korektnost, takže raději pomlčíme?

Mlčet, a navíc korektně, by se k tomu nemělo! NATURA 2000 by měla platit všude! Nejen ve střední a východní Evropě. Na to by se měla Evropská komise zaměřit a měla by to jasně pojmenovat a tvrdě konat! Příroda Evropy hyne ze smradu aut, průmyslu, farmaření a lidové zvyky jižních národů Evropy dorážejí poslední zbytky ptáků!

Na Slovensku od nového roku zakázali cirkusy se zvířaty. Těch pár koníků a starých opičáků může prý ještě dožít pod šapitó, ale pak už bude šlus. Bez ohledu na nějaké historické konsekvence a staré rody. U nás cirkusy zatím odolávají, ale kdo ví, jak to časem dopadne. To v Itálii jsou nedotknutelné, neb se jedná o kulturní dědictví. A ještě k tomu jsou zbaveni poplatku za silniční daň. Věc u nás nevídaná.

Nechápu, proč se na Slovensku nemůže provozovat cirkus se zvířaty, když se provozuje normálně jinde v Evropě. Třeba v té Itálii. Co na to říká pan prezident Kiska, který se rád ke všem takovým závažným věcem vyjadřuje? Souhlasí s tím, nebo nesouhlasí? Opravdu by mě to zajímalo. Já s takovou omezeností souhlasit nemohu! Mnozí by řekli, zase nám něco nařizuje EU. Myslím si, že v tomto bodě nemá co nařizovat.

Tak EU, respektive Evropská komise shodila dvojí kvalitu potravin. Vše zapomenuto, jako by se nic nedělo. Hezké, že?

Právě třeba kvůli tomu, že EU shodila ze stolu dvojí kvalitu potravin. Na to je jediná odpověď – zemědělská samostatnost!

...a vy byste si dal polské hovězí nebo kuřecí masíčko?

A víte, že dal! Neboť mám důvěru v naši veterinární kontrolu, která snad není ovládána politickými vlivy. Na druhou stranu, když budeme kupovat maso zvířat českého původu, byť o něco dražší, nebudou nám sem dovážet maso ze zahraničí. Co k tomu chybí? Trochu víc namáhat mozkové závity!

A na závěr vám  přeji, a sice moc, i hezké jaro s občasným deštíčkem, kdy se tak dobře kozy vyhánějí v háj!
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…