Dlouhodobý problém. Otevřeně se o tom mluvilo už po krajských volbách. A to ještě slušně... Poslanec ČSSD z jihu Čech sjíždí vedení. Jde o Babiše

31.10.2017 21:35

ROZHOVOR „Pokud bychom šli do koalice s ANO, tak by to podle mne byla už labutí píseň ČSSD,“ říká jihočeský poslanec za ČSSD Ondřej Veselý s tím, že se obává, že v následujících volbách by pak strana už skončila mimo Parlament. Pro ParlamentníListy.cz také řekl, že jihočeský krajský výkonný výbor ČSSD chce, aby byl celostátní sjezd strany svolaný už na únor. Prozradil také, v čem vidí velkou šikovnost Andreje Babiše.

Dlouhodobý problém. Otevřeně se o tom mluvilo už po krajských volbách. A to ještě slušně... Poslanec ČSSD z jihu Čech sjíždí vedení. Jde o Babiše
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Volby pro ČSSD byly letos skutečným propadákem. Mnozí členové strany volají po tom, aby současné vedení ČSSD odešlo. Vidíte to také tak?

Já si samozřejmě myslím, že bychom měli udělat změny ve vedení. A jako srozumitelný krok mi přijde svolání sjezdu co nejdříve. Vím, že se vedení domluvilo někdy počátkem dubna. Ale my jsme spočítali na pondělním krajském výkonném výboru v Českých Budějovicích, že je reálné svolat sjezd již v průběhu února a apelujeme na vedení, aby mimořádný sjezd už na tento termín svolalo.

Co podle vás bylo hlavním důvodem této prohry? Kdo konkrétně za to podle vás může?

Jsou tam dvě takové fáze. Ta první fáze probíhala po celé volební období až do čtrnácti dnů před volbami, kdy považuji za problém a samo vedení, respektive naši ministři to viděli, že cokoliv ve vládě prosadili a protlačili, i třeba přes odpor ANO, tak to Andrej Babiš prodával jako svůj úspěch, své vítězství. A oni na to prostě nedokázali reagovat. Byl to dlouhodobý problém. Otevřeně se o tom mluvilo už po krajských volbách, protože ty pro nás také nedopadly kdovíjak, ale pořád ještě proti těmto volbám slušně. Ale prostě nebyli schopni zamezit tomu, aby Andrej Babiš hned poté, co se něco prohlasovalo, utekl z vlády a prodal médiím – podívejte se, čeho jsem zase dosáhl, to jsem zase pro lidi naší země udělal. Jako příklad: I přes tvrdý odpor zejména Andreje Babiše jako ministra financí prosadili zvýšení důchodů. A on vyběhl v pohodě ven a řekl médiím, podívejte se, já jsem u sebe ty peníze našel a můžeme důchodcům přidat. Takže to byl jeden trend, který nás připravil o hlasy. Andrej Babiš v tom byl neskutečně šikovný a naši ministři na to prostě nedokázali reagovat. To byl ten důvod, proč jsme padali pod těch patnáct procent, řekněme. A pak tam byl druhý důvod, to bylo 14 dní nebo týden před volbami a to je, samozřejmě, kauza lithium. Tam prostě konkrétní člověk je, je to pan ministr Havlíček. Ta kauza sama o sobě podle mne není žádnou kauzou. Jenže je to věc, kterou prostě nevysvětlíte velmi rychle. A když pan ministr Havlíček podepsal nějaké to memorandum o lithiu, tak se toho okamžitě Andrej Babiš a Tomio Okamura chytili.  A na tom nás totálně potopili a vlastně nás srazili úplně na kolena do toho stavu, ve kterém jsme nakonec ve volbách byli. 

Neradostný výsledek byl právě i na jihu Čech, kde ČSSD byla v předešlých letech velmi úspěšná. Přičítáte to, jako mnozí, také tomu, co se dělo mezi bývalým hejtmanem Jiřím Zimolou a Bohuslavem Sobotkou, konkrétně pak vyřazení Zimoly z kandidátky?

Já říkám otevřeně, že kdyby Jiří Zimola i další lidé, jako třeba hejtmanka paní Stráská, na kandidátce byli, tak bychom jistě dopadli o něco lépe. Můj odhad je, že bychom měli o procento, možná dvě navíc. Nicméně to by byla spíše kosmetická úprava, protože mandát by nám to nepřineslo. Na jihu Čech bylo pro získání druhého mandátu potřeba minimálně dvanáct procent a já jsem osobně přesvědčen, že tohoto výsledku bychom nedosáhli, ani kdybychom tu kandidátku měli úplně „nabitou“, jak jsme měli původně. Ne že by byla potom nějaká výrazně horší, ale prostě tam chyběly ty „tváře“. Nicméně jsem opravdu přesvědčen, že bychom dosáhli i tak maximálně takových devíti procent, nebylo by to určitě třináct čtrnáct procent. Je to vidět například i na Vysočině, kde ty úspěchy byly také dlouhodobé a velké pod panem hejtmanem Běhounkem, a ani tam se jim to tentokrát nepovedlo, i když se tam nic takového nedělo. Prostě to byl celorepublikový trend. Takže my bychom třeba byli v rámci republiky lepší, nebo možná nejlepší ze všech kandidátek ve všech krajích, ale pochybuji o tom, že by to vedlo k získání druhého mandátu.

Když jsme u toho, co si myslíte o tom, že se o Jiřím Zimolovi mluví jako o možném kandidátovi do vedení strany?

Tak minulý týden na krajském výkonném výboru padaly opakovaně návrhy, že Jiří Zimola by se o post předsedy měl pokoušet. On to také nějakým způsobem komentoval. Já osobně určitě nepochybuji, že je třeba nějaká poměrně razantní změna v tvářích ve vedení strany, v předsednictvu. Jiří Zimola tím, jak byl současným vedením odstraněn, samozřejmě je jedním z těch obličejů, který je určitě velmi hodnocen. A já ho určitě považuji za člověka takového užšího okruhu kandidátů na nejvyšší pozice ve straně.

A domníváte se, že když se změní vedení strany a bude tam zrovna třeba právě pan Zimola, pomůže to ČSSD například už v následujících komunálních volbách, které máme už za rok? Nebo je podle vás potřeba na tom nějak víc pracovat?

Tak samozřejmě věříme, že se zastaví propad a že v těch komunálních volbách nedopadneme tak, jako jsme dopadli teď v parlamentních volbách. Ony také ty komunální volby mají svá specifika, jsou trochu jiné tím, že si můžete vybírat vyloženě podle těch různých kandidátů, třeba i bez ohledu na stranu. Tak to může mít lepší vliv. Ale samozřejmě čím později to bude, tím to bude mít menší vliv na výsledek celé ČSSD. I proto si myslím, že by sjezd měl být co nejdříve. Souhlasí se mnou celý krajský výkonný výbor. A když to bude v dubnu, tak se domnívám, že ten vliv bude téměř nulový. A samozřejmě, že nejen změna vedení bude nutná, abychom se nějakým způsobem restartovali.

Pokud se podíváme přímo na celkové výsledky voleb, co říkáte na to, že pohořela celá levice, a naopak například ODS si oproti minulým volbách výrazně polepšila? Co to vlastně vypovídá o náladě v naší zemi? Kam chceme podle toho směřovat?

Já jsem si jistý, že voliči KSČM a ČSSD nepřecházejí k ODS. Jednoznačně si myslím, že voliči ČSSD a KSČM přecházeli k populistickým hnutím, někdy až extremistickým hnutím… Takže nárůst ODS bych spíš viděl tak, že nějaké úbytky utrpěli lidovci, nějaké úbytky utrpěla TOP 09. A pokud jde o ten přesun našich voličů k populistickým nebo extremistickým stranám, tak těch důvodů může být celá řada. Jak jsem říkal, Andrej Babiš byl velmi šikovný rétor a velmi šikovný v propagaci toho, co se pro lidi udělalo, i když sám se o to nezasloužil, nebo naopak proti tomu bojoval. Přesto ti voliči uvěřili tomu, že Andrej Babiš je ten, co se o ně stará, ne ČSSD, ale Andrej Babiš. A on na tom opravdu velmi šikovně pracoval. To musím uznat, že v tom byl naprosto skvělý. A pokud jde o SPD, tam je to jasné. Tam je to prohra vůbec evropských elit, pokud jde o migraci. U nás samozřejmě žádná migrace není, žádné velké nebezpečí také není, přesto se jí lidé velmi bojí. A právě to, že jsme se razantně nepostavili proti kvótam a proti migrační politice hned od začátku, tak podle mne vedlo k tomu, že takové hnutí, které považuji za opravdu téměř až nacistické, SPD, slavilo úspěch. Protože lidé v nich viděli nějakou jistotu ochrany před islámem, před negativními vlivy islámu v naší zemi.

Probíhají různá jednání o koalici. Podaří se nakonec ANO podle vás s někým vládní koalici složit a myslíte si, že by byla možnost, aby ČSSD do toho šla?

Já doufám, že ČSSD do koalice s ANO nepůjde. Řeknu to jednoduše. Pokud bychom šli do koalice s ANO, tak podle mne by to byla už labutí píseň ČSSD a skončili bychom v dalších volbách mimo Parlament. O tom jsem hluboce přesvědčený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…