Doteď jsme se měli velmi dobře, vzkazuje Ivan Mládek. Teď ale uvidíme, co je to nezaměstnanost

25.12.2013 11:43

ROZHOVOR Říct tu lidem, že se nemají zase tak špatně, vytočí je to. Dokonce mě kvůli tomu chtěli i zabít. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to uvedl hudebník a bavič Ivan Mládek. Podle něj nutně potřebujeme novou pravicovou stranu, za levice si prý lidé vždy pohoršili. Obává se proto zvyšování daní, které vyžene ze země podnikatele, zlikviduje živnostníky a čeká nás tak děsivá nezaměstnanost.

Doteď jsme se měli velmi dobře, vzkazuje Ivan Mládek. Teď ale uvidíme, co je to nezaměstnanost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Mládek hraje písničku Zlá baba...

Jak byste zhodnotil uplynulý rok v České republice z pohledu občana?

Už si nedovolím veřejně ani sebeméně naznačit, že se občané České republiky nemají zase tak špatně. Několik lidí mě chtělo zabít, když jsem tak loni neobezřetně učinil pro vaše ParlamentníListy.cz. A to ani nešlo o můj názor, jen jsem se zmínil o údaji, zveřejněném v jednom ekonomickém časopise. Šlo o životní úroveň jednotlivých států podle spotřeby. Ale už aspoň vím, jak Čecha nejvíc vytočit. Říci mu, že se nemá zase tak špatně. Samozřejmě, že je řeč o občanovi průměrném, trvale extrémně neúspěšní mají právo se na takové řeči rozlítit.

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny jste veřejně podporoval Stranu svobodných občanů. Proč právě tuto stranu? Jste spokojený s jejich výsledkem?

Podporoval jsem v tisku všechny pravicové strany, které o to stály. Zahrát chtěla Strana svobodných občanů, a tak jsme pro ně hráli. A rádi. Je to perspektivní strana skvělých ekonomů, která je bez šrámů, bez bývalých komunistů a má opravdu pravicový program. S jejich volebním výsledkem jsem spokojený, od minulých voleb poskočili o 1,6 procenta. Jde za nimi čím dál víc mladých lidí, kteří jejich programu rozumí a věří mu. Je velká šance, že se o příštích volbách do Parlamentu už dostanou. Potřebujeme nutně novou zdravou pravicovou stranu.

Co je podle Vás příčinou toho, že 24 let po revoluci rostou preference komunistické straně?

Lidi nemají paměť a pro své osobní neúspěchy úplně zapomněli na to, v jakém marastu jsme za komunistů žili.

S jakými pocity nyní sledujete vyjednávání o vládě?

Všechny tři koaliční strany jsou mi tak cizí, že se o jejich tahanice vůbec nezajímám. Určitou naději spatřuji jen v panu Babišovi, který nechce zvedat daně. Jestli ovšem nekecá. Třeba ho láká jen moc a levici ustoupí, když to bude nutné. Zvyšování daní vyžene ze země podnikatele, zlikviduje živnostníky a čeká nás děsivá nezaměstnanost. Za levice si lidi vždycky všude pohoršili.

Jste spokojený s prezidentem Zemanem? Jak hodnotíte jeho kroky?

Podporoval jsem Karla Schwarzenberga, nepodařilo se, a tak se teď aspoň dobře bavím.

Kde naši zemi vidíte za deset, dvacet let? Jakým směrem kráčí Česká republika?

Asi směrem do Evropské přijatelně socialistické federace a za těch dvacet let bude jedno, co Češi budou, nebo nebudou chtít. Bude záležet hlavně na německých a francouzských voličích. Možná zaplať pánbůh, my sami jsme schopni si zvolit cokoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…