Drandil na vozíčku, co má být? Tomáš Cikrt se překvapivě vyjádřil o Zemanovi, ale i Topolánkovi

06.11.2017 10:10

ROZHOVOR „Dělení pravice na kalouskovce, klausovce, fialovce, topolánkovce a nevím koho ještě, je kontraproduktivní. Rozdrobená pravice se nikdy k vládě neprobojuje. Proevropští liberálové a euroskeptičtí konzervativci jsou odsouzeni ke spojenectví,“ myslí si v rozhovoru pro PL.cz šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. „Fandím proto Petru Fialovi, je trpělivý, slušný a jde správným směrem integrace širokého názorového spektra pravicových až středopravicových voličů. Pokud se v čele ODS udrží, může vyhrát příští volby. Nikdo není dokonalý, vždycky něco chybí, „jeden suchar, druhý chachar“, oba ale demokraté. Topolánek nebo Fiala – jsou dvě různé cesty k témuž cíli, kráčím tedy po té, která je k dispozici,“ dodává.

Drandil na vozíčku, co má být? Tomáš Cikrt se překvapivě vyjádřil o Zemanovi, ale i Topolánkovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Na Facebooku máte zvolání „Topole, vrať se“. Je to asi vtipná nadsázka, ale co tím básník chtěl říci? Nejste spokojen s lídry pravicových stran? A kam konkrétně by se měl vrátit? Mirek Topolánek byl předsedou ODS, ale teď, pokud vím, veřejně oznámil, že volil topku...

Mirek Topolánek byl výborný premiér a výsostný demokrat, který volby vyhrál mimo jiné i díky propracovanému volebnímu programu a rozkročení směrem ke  středu politického spektra. Kromě toho si ho vážím za jeho veřejnou podporu politickým vězňům, bratřím Mašínům apod.

Anketa

Který Zemanův protikandidát má největší šanci na úspěch?

27%
6%
5%
hlasovalo: 5364 lidí

Volám-li ale  – Topole, vrať se – je to symbolická výzva, znamená, že chci návrat k férové soutěži normálních politických stran, tj. takových v nichž funguje vnitrostranická demokracie a které se opírají o skutečný program, a ne snůšku prázdných hesel.
Návrat Mirka Topolánka není možný, protože on sám jej vylučuje. To, že říká, že volil Kalouska, chápu jako provokaci a vyjádření odporu k Andreji Babišovi. Dělení pravice na kalouskovce, klausovce, fialovce, topolánkovce a nevím koho ještě, je beztak kontraproduktivní. Rozdrobená pravice se nikdy k vládě neprobojuje. Proevropští liberálové a euroskeptičtí konzervativci jsou odsouzeni ke spojenectví.
Fandím proto Petru Fialovi, je trpělivý, slušný a jde správným směrem integrace širokého názorového spektra pravicových až středopravicových voličů. Pokud se v čele ODS udrží, může vyhrát příští volby.
Nikdo není dokonalý, vždycky něco chybí, „jeden suchar, druhý chachar“, oba ale demokraté. Topolánek nebo Fiala – jsou dvě různé cesty k témuž cíli, kráčím tedy po té, která je k dispozici.

Další váš příspěvek hned pod Topolem se věnuje prezidentovi Zemanovi. „Přátelé. Porazit Zemana bude velmi těžké. Ten chlap je zpátky. Přesně ví, co a proč říká a co dělá.“ S tím se dá souhlasit. Současná povolební trochu patová situace je pro něj navíc velmi výhodná. Nezdá se vám jako šéfredaktorovi Zdravotnického deníku, že jeho největším soupeřem je zdraví?

Nechci vynášet soudy „šéfredaktora Zdravotnického deníku“. Jednak proto, že v tomto rozhovoru prezentuji své občanské postoje, a nikoliv stanoviska ZD, a jednak proto, že již několik let zásadně protestuji proti tomu, aby se ke zdraví prezidenta – na dálku a bez jeho svolení – kdokoliv vyjadřoval, a to včetně lékařů, profesorů, psychologů, šéfredaktorů atd. Netahejme do politiky medicínu! Zdraví prezidenta je jeho věc, jestli se mu špatně chodí, nebo ho trápí něco jiného, skutečně není důležité. Roosevelt drandil na vozíčku, no a co má být? Mně se zdá, že prezidentu Zemanovi hlava slouží stále výborně, a pokud není zrovna příliš společensky (nikoliv zdravotně!) znaven, pořád je to vynikající řečník a nebezpečný soupeř. Miloše Zemana je potřeba porazit silou argumentů, vystupováním i originalitou jeho protikandidáta, jedním slovem politicky. Spoléhat se, nebo si dokonce přát, aby Zemana zradilo jeho zdraví, jak občas čtu na FN, je bláhové a nechutné.

Kandidaturu na prezidenta ohlásil již výše zmiňovaný Mirek Topolánek. Co si o tom myslíte?

Ve statusu a v rozhovoru jsem u něj měl na mysli exekutivní roli, nikoliv prezidentskou. Nejsem si jist, že dělá dobře, a nevím, zda ho budu volit. Zatím preferuji profesora Drahoše. Tuším ale, že akcie Mirka Topolánka stoupnou při debatách, v nich bude velmi dobrý.  

Ve volbách drtivě vyhrálo ANO. Proč podle vás tak výrazně?

ANO nevyhrálo tak drtivě, aby mohlo Česko zcela ovládnout. Problém není síla ANO, ale slabost ostatních, roztříštěnost a impotence demokratických sil. Nepřeceňujme sílu ANO! Obávejme se ale exekutivních kroků, které může Andrej Babiš nyní udělat. Doufám nicméně, že případným excesům zabrání demokratické instituce (Senát, Ústavní soud atd., snad i obecně justice a policie) a mám ještě jednu – možná pro mnohé překvapivou naději – nevěřím, že všichni poslanci ANO jsou ovce. Myslím, že někteří z nich mají morální potenciál postavit se Andreji Babišovi, kdyby zašel příliš daleko.



Druhá skončila ODS, ale s velkým odstupem. Je to důvod ke spokojenosti z pohledu občanských demokratů?

ODS se odrazila ode dna, je to malý zázrak. Je ale třeba jít dál a příští sněmovní volby vyhrát.

Propad zažila ČSSD. Je to trochu podobný (smutný) příběh jako ODS?

Je podobný v hloubce pádu, ale odlišný v příčinách. ČSSD vládla v době hospodářské konjuktury, relativně bez skandálů, avšak zcela rezignovala na svůj kompas, postrádala šťávu, za nic se nervala, pro nic lidi nenadchla. Ale největší chybou bylo nechat vyrůst Andreje Babiše. Člověk podezřelý se spolupráce s StB se nikdy neměl vyskytnout ve vládě; když už v ní byl a provalily se jeho skandály, měl být vyhozen okamžitě, a ne pár týdnů před volbami. Návrat ČSSD na výsluní bude bolestnější než u ODS. Mnohem více potřebují charismatickou osobnost, na levicového voliče by akademik nezabral.

Nyní to vypadá na vytvoření menšinové vlády hnutí ANO. Je ale ve hvězdách, zda získá podporu ve Sněmovně. Nicméně má podporu prezidenta. Jak dlouho takováto vláda může fungovat?

Nebude trvat dlouho, řádově pár měsíců. Andrej Babiš nakonec najde partnery do své druhé vlády na půdorysu současné trojkoalice, ale nepůjdou všichni, bude se k nim muset připojit několik poslanců z jiných stran.

Co očekáváte? Budou předčasné volby?

Ne, po první jednobarevné vznikne kvazi koaliční vláda, která povládne čtyři roky. Nejsem ale politolog, berte mé názory s rezervou.

Je nějak ohrožena demokracie v naší zemi či naše směřování k Západu?

Ano, ale ne tak děsivě, jak by se mohlo zdát. Záleží na Andreji Babišovi a on bude muset sekat dobrotu. Jeho byznysové zájmy jsou příliš spojeny s EU na to, aby si to s ní rozházel. Unie tak bude kotvou naší demokracie. Významný signál o našem směřování k Západu vyšlou prezidentské volby. Prezident Zeman se zapletl s ruskými mocenskými zájmy, které ale nejsou českými zájmy, bude proto dobré, když ho nahradí prozápadnější osobnost. Věřím profesoru Drahošovi, že dokáže zaujmout veřejnost a zvítězit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…