Dříve jsme tu měli tři miliony chlapů, kteří věděli, jak se mají v krizi chovat. Bývalý velitel polní nemocnice Sitta promluvil

27.09.2020 17:59

ROZHOVOR Postupně, jak přicházely jednotlivé vlády, pořád se utahovaly a utahovaly poměry a dnes už se v tom skoro nedá dýchat. To říká plukovník v záloze a lékař Jindřich Sitta, který působil jako chirurg před třiceti lety ve válce v Perském zálivu a pak založil Šestou polní nemocnici. Nyní se věnuje svým podnikatelským aktivitám a za hnutí Starostové a nezávislí kandiduje na senátora v obvodu Plzeň-město.

Dříve jsme tu měli tři miliony chlapů, kteří věděli, jak se mají v krizi chovat. Bývalý velitel polní nemocnice Sitta promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jindřich Sitta

S jakými tématy přicházíte do Senátu?

Dlouhodobě mě trápí veřejné dění, přesněji vztah občana a státu. Vycházím z ideálů otců zakladatelů Československa. Výkon státní správy mám zafixován jako službu občanovi a poslední dobou mám pocit, že se stát přestává chovat jako služebník, ale chová se jako dráb. Svobody, které máme, se začínají postupně omezovat. Dále mě trápí hustý les zákonů a přílepků, tedy legislativní chaos, ve kterém se dnes již těžko někdo orientuje. Mělo by se to zjednodušit a polidštit.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Asi nejdůležitější mou agendou je příprava občana na řešení krizových situací. Jsem přesvědčen o tom, že třicet let jsme tuto část zanedbávali. Současný stav epidemie, která tu dnes probíhá, to jasně ukazuje. Chybí vyhodnocení bezpečnostních rizik jedenadvacátého století. Měli jsme dobře zpracovaná rizika dvacátého století a stát na ně uměl reagovat. Situace se ale podstatně změnila a rizika tohoto století jsou úplně jiná. Nepracovali jsme na tom třicet let. Pokusím se dát tedy dohromady skupinu lidí, která to umí, zná rizika a vytvoří nějaký koncepční materiál, promyšlenou analýzu.

Stát je svými silami schopný řešit určité množství lidí. Nad tuto čáru se musejí zapojit i další složky a je to především o lidech a svépomoci. Každý chlap by měl umět bránit svou rodinu, tedy přispět při řešení krizového stavu. Svého času jsme tu měli tři miliony chlapů, kteří věděli, jak se mají chovat.

Je hnutí Starostové a nezávislí dobrým politickým subjektem, kde by se to dalo prosazovat?

Je. Jako podnikatel pro starosty, a to nejen ze zmíněného hnutí, dvacet let dělám. Mám projektovou firmu, znám jejich práci a vážím si jí. Sami mě oslovili. A když ta nabídka přišla, tak jsem do toho šel.

Nicméně s koncepcemi řešení nových rizik přichází více lidí z armády, kteří jsou dnes ve výslužbě. Například brigádní generál a bezpečnostní poradce Andor Šándor nebo armádní generál Petr Pavel...

Je to tak. Máme tady mnoho odborníků. Můžeme jmenovat i klimatologa Václava Cílka a další. Měli by vytvořit skupinu či více skupin, které by bezpečnostní rizika od klimatických změn až po migrační jevy analyzovaly. Je třeba vzhledem k tomu pojmenovat schopnosti státu a tak dále. Právě se jmenovanými lidmi, se všemi, počítám.

Takže chcete říct, že státní orgány koronakrizi nezvládly?

Ano. První, co se stalo, všechny varovné systémy selhaly. Nedávno jsem absolvoval debatu, kde zástupce jedné politické strany hájil činnost státu, když řekl, že to překvapilo úplně všechny. Já jsem na to reagoval tím, že jsme neměli být překvapeni, ale připraveni. V době, kdy to bylo v říjnu v Číně, tak jsme se měli už starat. Došlo k pozdní aktivaci středního krizového štábu.

Za to, že se první vlna zvládla, bychom měli poděkovat Romanu Prymulovi. Právě on dokázal vyděsit patřičné politiky, aby se rozhodli. Na druhé straně ale není možné, abychom při řešení krize málem položili hospodářství země. Podle mě, přestože první vlna dopadla dobře, nebyla krize dobře zvládnuta.

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí
Máme zde zákon o krizovém řízení země a sám jsem sedával v ústředním krizovém štábu po jedenáctém září 2001, takže vím, jak to má fungovat. A v současnosti jsme se rozhodně netrefili.

Je dobře, že se Roman Prymula stal novým ministrem zdravotnictví?

Myslím si, že v okamžiku, kdy je aktivován ústřední krizový štáb a má vykonávat svou funkci, tak ministr zdravotnictví je jen jedním z mnoha členů. V takovém okamžiku bych ho neměnil.

Hovořil jste i o vztahu občana a státu. Kdy se začal zhoršovat?

Šlo o postupný proces, který začínal už po revoluci. Tehdy jsme zanedbali nápravu hodnotového žebříčku. Tam měla začít obroda národa, obroda společnosti, což se nestalo. A postupně, jak přicházely jednotlivé vlády, tak se pořád utahovaly a utahovaly poměry a dnes už se v tom skoro nedá dýchat.  

Byl jste prvním místopředsedou Československé obce legionářské. Proč jste odešel, když hovoříte o ideálech otců zakladatelů Československa?

Bylo to dvanáct let mého života a myslím si, že se za svou práci v obci stydět nemusím. Nakonec jsme se rozešli názorově. Osobně jsem se na sněmu pokusil přesvědčit delegáty, aby šli mým směrem, ale nepodařilo se mi to, takže jsem se stáhl a jsem jen prostým členem v jednotě Tachov.

Proč se to nepodařilo?

Chyba je na mé straně. Sněm probíhal demokratickým způsobem a mně se delegáty nepodařilo přesvědčit o mé vizi. V životě to tak chodí. Odkaz legií tkví především v ideovém základě a chtěl jsem, aby obec začala vystupovat tímto směrem, což se mi nepodařilo. Samozřejmě jako u všeho jiného hrálo roli více věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…