Dvouletý (Soukromníci): Volby byly referendem o Babišovi. Na lámání chleba teprve přijde

14.10.2021 18:45 | Rozhovor

Za vítězství koalice SPOLU může fakt, že voliči nechtěli riskovat, že jejich hlas propadne a Andrej Babiš zůstane u moci, proto volili raději jistotu. Myslí si to alespoň Michal Dvouletý, místopředseda Strany soukromníků, který je zvědavý, jestli se novému kabinetu Petra Fialy podaří naplnit velká očekávání, která koalice SPOLU vzbudila u veřejnosti. „Soukromníci budou i nadále hájit živnostníky a trpělivě vysvětlovat voličům, že peníze patří lidem, ne nenasytnému státnímu aparátu,“ říká Dvouletý, který dnes hájí barvy Soukromníků jak v zastupitelstvu Zlínského kraje, tak města Uherské Hradiště.

Dvouletý (Soukromníci): Volby byly referendem o Babišovi. Na lámání chleba teprve přijde
Foto: Archiv Michala Dvouletého
Popisek: Michal Dvouletý

Soukromníci letos kandidovali ve společné formaci s Trikolórou a Svobodnými. Jak hodnotíte výsledek letošních parlamentních voleb?

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí
Nebudu zastírat, že jsem nebyl z výsledku 2,7 % zklamaný. Přece jen nejen poslední předvolební průzkumy, ale také obrovský kus práce, který odvedli naši kandidáti napříč celou Českou republikou, mi naháněl spoustu optimismu do žil. Na druhou stranu tyto volby byly pouze referendem o Babišovi. Nebyly o programu, ekonomice, zdražování nebo covidu… byly pouze o Babišovi. Proto spousta voličů dala i přes mnohé výhrady přednost raději koalici SPOLU, než aby riskovali, že právě jejich hlas propadne a bude chybět k tomu, aby byl Andrej Babiš sesazen z vlády. V podstatě nebylo důležité, kdo Babiše sesadí, ale hlavně to, že se nestane příštím českým premiérem. A to potvrzují i volební výsledky.

Takže jste rád, že novou českou vládu budou tvořit politici z koalice SPPOLU a PriSTAN?

Rozhodně jsem rád, že u vlády končí lidé, kteří posledních osm let drancovali veřejné rozpočty, vymýšleli jednu regulaci za druhou, zaklekávali podnikatele, živnostníky drtili vysokými daněmi, byrokracií a úřední arogancí. To, co předváděla vláda Andreje Babiše během pandemie, bylo už jen tragickou třešničkou na dortu. V tomto ohledu jsem proto rád, že volby přinesly zásadní změnu. Je pochopitelné, že veřejnost teď do nově formované vlády vkládá velká očekávání. Jestli je však kabinet Petra Fialy dokáže naplnit, to je zatím ve hvězdách. Mezi jednotlivými koaličními stranami jsou totiž hluboké programové rozdíly a obávám se, že na lámání chleba teprve dojde.

Soukromníci vždy patřili mezi tvrdé kritiky vlády Andreje Babiše. Co teď budete dělat, když se moci chopí pravicová vláda?

Byl bych trochu obezřetný s konstatováním, že nám bude vládnout pravicová vláda, protože většina stran, které mají usednout ve vládní koalici, nemá se skutečně pravicovou politikou takřka nic společného. Ale na racionální hodnocení je ještě příliš brzy, protože v tuto chvíli neznáme ani obrysy programového prohlášení nově vznikající vlády. Jsem na něj upřímně velmi zvědavý a bude zajímavé sledovat, jak moc se bude shodovat s tím, co vítěz voleb prohlašoval v předchozích týdnech. A Soukromníci rozhodně zahálet nebudou. I nadále budeme hájit živnostníky a malé podnikatele a nepřestaneme přesvědčovat veřejnost o tom, že peníze platí lidem, ne nenasytnému státnímu aparátu, že máme právo žít ve štíhlém, úsporném, efektivním a suverénním státě, který nechá své občany svobodně žít a prosperovat. A pochopitelně se budeme také připravovat na další volby, především pak ty komunální.

Osvědčila se podle vás spolupráce s Trikolórou a Svobodnými? Budete v ní chtít pokračovat?

Anketa

Věříte, že je prezident Zeman ve stavu, kdy není schopen ničeho?

16%
hlasovalo: 34921 lidí
Podařila se nám důležitá věc. Sjednotili jsme do té doby roztříštěné politické síly, které hájí svobodu, chtějí nízké daně, soukromý majetek považují za nedotknutelný, chtějí zamést s byrokracií nebo se odmítají poklonkovat čím dál nesmyslnějšímu směřování Evropské unie. Pochopitelně každá integrace, obzvláště mezi silnými osobnostmi hájícími pravicovou politiku, je náročným úkolem, který se nemůže obejít bez chyb i bez často velmi náročných úskalí. Za poslední rok jsem však mezi novými kolegy poznal spoustu velmi schopných, pracovitých, odhodlaných a zapálených lidí, se kterými budu velmi rád spolupracovat i do budoucna. V jaké formě, je ještě předčasné spekulovat. Nicméně bude naším společným úkolem, abychom našli způsob, jak na tuto dosavadní spolupráci vhodnou formou navázat a voličům nabídnout skutečně atraktivní program a zajímavé a důvěryhodné osobnosti. V letošních parlamentních volbách nám dalo hlas téměř 150 tisíc voličů a my nesmíme jejich důvěru zklamat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…