Džamila Stehlíková v ráži: Zeman je bezpečnostní riziko. Sobotka sralbotka. Česku by více prospěl prezident typu Horáčka. Ještě nikdy od listopadu...

25.02.2017 10:46

ROZHOVOR Miloš Zeman bude kandidovat podruhé na prezidenta a vyhraje, domnívá se bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Přitom je podle ní současný prezident největším bezpečnostním rizikem pro Českou republiku, protože otvírá cestu největší hrozbě – Rusku. „Zeman nás posouvá i blíž k Číně, vzdáváme se snadno všech polistopadových zahraničněpolitických hodnot, jako je ochrana lidských práv, lidská svoboda, demokracie všude ve světě, a tím se stáváme bezvýznamnými,“ je přesvědčena členka Liberálně ekologické strany.

Džamila Stehlíková v ráži: Zeman je bezpečnostní riziko. Sobotka sralbotka. Česku by více prospěl prezident typu Horáčka. Ještě nikdy od listopadu...
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Prezident Miloš Zeman oznámí na počátku března, zda bude podruhé kandidovat na hlavu státu. Jak myslíte, že se rozhodne? A pokud do boje v přímé volbě půjde, jaké má podle vás šance?

Říkala jsem, když byl v polovině mandátu a vyjádřil se k migrantům, že našel své téma, našel jakýsi terč, který zafunguje, a že bude kandidovat znovu a vyhraje. Předtím útočil tu na novináře, tu na pražskou kavárnu, dokonce na akademické pracovníky i zdravotně postižené. Pak našel vhodný objekt pro vyvolání strachu před nějakým nebezpečím. Jsem přesvědčena, že svou kandidaturu oznámí a že předvolební kampaň bude ještě tvrdší, ať už se dostane do druhého kola kdokoli, Horáček nebo Drahoš. Zeman si to s každým rozdá, zopakuje si strategii, kterou použil Trump, bude prohlašovat věci, které budou šokovat, a pravděpodobnost, že vyhraje, je velmi vysoká.

Myslíte, že to opět zafunguje?

Teď je doba „Trumpů“, kteří přinášejí obyvatelům zdání silné ruky, kteří se tváří, že je ochrání před uprchlíky i dalšími hrozbami. V té pozici už Zeman je a těžko ho někdo z té pozice vyšťouchne. Možná se po dalším období prostřídají na Hradě s Babišem. Je spousta lidí, kteří by mohli vykonávat důstojně funkci prezidenta, ale takovou schopnost bez servítků, bez obalu, bez veškeré korektnosti lidi šokovat vidím jen u toho jednoho. Lidé čekají od prezidentské volby změnu, to ukázala i volba amerického prezidenta, Trump přinesl lidem naději, změnu, choval se jinak než ostatní kandidáti, jako silák, jako hulvát, tvrdil, že všechno zařídí, že udělá pořádek na celém světě.

Takže si nemyslíte, že by Miloš Zeman byl dobrým prezidentem? Proč?

Já vidím nebezpečí v tom, že další zvolení Zemana nabourá jednotu EU a posune nás do oblasti vlivu Ruska. A ten vliv není jen v oblasti veřejného mínění, ale i finanční. Zeman nás posouvá i blíž k Číně, vzdáváme se snadno všech polistopadových zahraničněpolitických hodnot, jako je ochrana lidských práv, jako jsou lidská svoboda, demokracie všude ve světě, a tím se stáváme bezvýznamnými. Protože Česká republika má jako rodinné stříbro, které jí zůstalo po Václavu Havlovi, to, že jsme byli sice malou, ale respektovanou zemí, která se zasazuje o ochranu lidských práv. I když český prezident prohlásil, že je proevropský, ve skutečnosti kope za ten ruský zahraničněpolitický tým. Ale myslím, že Česku by mnohem víc prospěl prezident typu Horáčka. To znamená člověk, který chce spojovat společnost, ne ji rozdělovat, hájil by skutečně národní zájmy, budoval respekt naší země. Zeman bude rozviřovat atmosféru, podporovat, ne-li vyvolávat střety. Nemyslím, že to je úloha prezidenta. Za ideál prezidenta považuji bývalého německého prezidenta Gaucka, který dokázal hrany a hroty obrušovat.

Myslíte, že ani u nás není funkce prezidenta tak bezvýznamná, i když hlava státu nemá takové pravomoci jako hlavy státu v poloprezidentských nebo prezidentských systémech, třeba ve Spojených státech amerických nebo Francii?

V žádném případě. Vždyť současný prezident zasahuje do politiky tak, že se stává jedním z klíčových hráčů. Šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka se ho bojí, mnozí sociální demokraté mu jdou na ruku, vzpomeňme si na pokus o puč v Lánech, kde pučisté s prezidentem probírali, jak sesadit předsedu strany, takže ten vliv Zemana je obrovský. Spolu s Babišem mají rozehranou velkou šachovou partii, jsou sehraná dvojka, bylo to vidět už od začátku, až se divím, že to Sobotka ustál. Ale jeho pozice po parlamentních volbách je výrazně ohrožena, je velký otazník, jestli v čele ČSSD zůstane. Naše politika od zvolení Miloše Zemana se posunula úplně někam jinam a projevuje se to v mnoha oblastech. Premiér odvolal ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, aby se zalíbil prezidentovi; nahradil ho Chvojkou a ten hned chtěl zrušit HateFree. Přitom jsme nikdy neměli od listopadu období, kdy byl tak velký nápor strachu a nenávisti jako dnes. Ale cítím to na všech stranách, i u lidí, kteří jsou nazýváni pravdoláskaři nebo sluníčkáři. Já také, když mluvím o Putinovi, v sobě asi nemám moc lásky. To dříve nebylo. Proto není správné rušit kampaň HateFree, v níž se lidem vysvětluje, jak se věci mají, sdělují se fakta mírným způsobem, kde se o věcech diskutuje. Proč máme ministra pro lidská práva, když takovou kampaň chce rušit? To je stejné, jako kdyby ministr pro životní prostředí přišel a řekl, zrušme národní parky. Prostě si myslím, že spojenectví Miloše Zemana s Andrejem Babišem politickou krajinu v České republice naprosto zásadně mění.

Ale premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se postavil přání Miloše Zemana, když nepodepsal jmenování Karla Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje kvůli informacím, že spolupracoval se Státní bezpečností.

Sobotka si musí zachovat tvář. Je považován za slabého premiéra, říká se mu sralbotka, ale nemůže ze sebe dělat naprostý hadr. Objevily se vážné věci, které ho odradily od toho jmenování. Ale nevystupuje takhle zásadně i jindy. Když šlo o Čínu, podepsal pročínské prohlášení, nedistancoval se od toho, když Zeman jel na oslavu 70. výročí osvobození do Moskvy, kde se sice nakonec nezúčastnil vojenské přehlídky, ale byl v Kremlu, když armáda šla Rudým náměstím, přitom stejná armáda byla na Ukrajině. Sobotka to nemusel přímo odsoudit, ale měl říci, ať už v případě Číny, nebo Ruska, že Česká republika stojí na svých pozicích, podporuje ochranu lidských práv všude ve světě, prostě nějakým způsobem dát jasně najevo, že se na naší politice a pozici nic nemění. Sobotka to nedělá, ale chová se tak, že jsou v cizině politici zmatení. Když jede do Bruselu nebo do Spojených států na odhalení busty Václava Havla, tváří se, že je velmi proevropský, velmi liberální, velice lidskoprávní, a pak přijede zpátky domů a změní tón. Doma ze sebe dokonce dělá hrdinu, jak bojuje proti povinným kvótám na rozdělení uprchlíků. To sice nebyl dobrý nápad, ale už stejně spadl pod stůl. Ovšem málokdo ví, že europoslanci ČSSD hlasovali pro tyto kvóty. Je to taková dvojitá hra. Sobotka prostě chce vydržet ve vládě jako premiér co nejdéle, ale jsou tam další šíbři, třeba Chovanec je další adept na pozici v příští Babišově vládě. A sám Babiš je v této vládě jen ministrem, ale začíná v ní hrát prim.

Lidé na různých místech světa začínají volit silné vůdce, protože chtějí jednoduchá řešení na složité problémy. Jak vůbec vnímáte Donalda Trumpa po několika týdnech ve funkci amerického prezidenta?

Někteří lidé tvrdí, že je to blbec, ale to on není. Z jeho chování jsem ovšem úplně zmatená, nedá se předvídat. Ještě včera bych neřekla, co řeknu dnes. Viděla jsem to jednoznačně a pesimisticky, že Trump bude plnit všechny své sliby včetně toho, že zlepší vztah s Ruskem. Vypadalo to, že se Putin s Trumpem sejdou a udělají obchod, že si Rusko nechá Krym, ale bude muset odejít z Donbasu, a když se takhle spolu domluví, zruší Trump protiruské sankce. Trump je obchodník, to by byl obchod. Ale pak by vznikla trhlina uvnitř Evropy, protože část členských států EU je proti zrušení sankcí, část je pro, rozdíly jsou mezi státy východní a střední Evropy a západní Evropy. Zase by to narušilo jednotu Evropské unie i v jednotlivých státech, kde Putin podporuje extremistické síly a krajní pravici, podporuje kybernetickou válku v době, kdy Evropu čekají v řadě zemí důležité volby. A najednou je všechno jinak. Trump prohlásil ústy svého tajemníka, ten citoval Trumpa, že Rusko by mělo vrátit Krym a ukončit napětí v Donbasu. To prostě byla bomba. Já sleduju ruská média, okamžitě za pár hodin byly demonstrace před ruskou televizí v Ostankinu, protože když pustíte ruské televize, všude je Trump, co řekl, komu se vysmál, co udělal. Rusové fandili Trumpovi, dokonce sledovali víc americké volby než volby do ruské Dumy. Nadšeně uvítali Trumpovo zvolení. A najednou se běžní Rusové probudili z toho snu, jak zase budou vládnout spolu s Amerikou světu. Mysleli si, že se vrátili do geopolitické hry, že přišla Jalta 2, jako kdysi, když si Američané a Rusové rozdělili svět. Tihle dva alfa samci vyvolají ve světě ještě větší napětí, není to nic pozitivního. Ve světě je čím dál větší neklid. Já jsem z Trumpa úplně zmatená. Je naprosto nepředvídatelný. I Zeman, který se netajil svou podporou Trumpovi, protože to byl jeho styl populistického hulváta, ale zjistilo se, že Trump má skutečnou moc a bude ji používat. Nebude se bavit tím, že bude štvát venkov proti pražské kavárně, že nejmenuje profesorem Putnu a další věci, což je jen malicherné vyřizování účtů a msta Sobotkovi a ČSSD za jeho dávné nezvolení prezidentem. Všechno je to jen vyřizování účtů, ale takové malé, provinční.

Zeman se pyšní tím, že má nejen dobré vztahy s prezidenty Ruska a Číny a teď i s nejmocnějším mužem planety – americkým prezidentem. Dokonce se má na jaře s Donaldem Trumpem setkat v Bílém domě. Co to pro něj může znamenat?

Pro Zemanovu kariéru to bude vyvrcholení. Nejdřív se setkal s Putinem, to byl krok vzhůru, pak přišel čínský prezident, ten představuje skutečnou moc, viděli jsme, jak ho Zeman objímal. Ale Zeman to nehrál, bylo vidět, že má skutečně radost. On je v politice opravdový, říká věci, které si opravdu myslí. Dalším krokem, aby se Zeman zapsal do dějin, by mělo být setkání s Trumpem. Ale už ty konotace budou jiné, než jaké Zeman čekal. To už není ten kamarád, který má stejný vztah k Rusku, s kterým bude společně rozbíjet evropskou jednotu, aby ruské zájmy preferovali před českými zájmy. Není už tak jednoznačné, že se Zeman ocitne ve společnosti silných vůdců, jak si sliboval. Rusko velmi tvrdě odpovědělo na prohlášení z Bílého domu výrokem, že v žádném případě Krym nevrátí. Ten svět najednou není multipolární, už to nevypadá tak, že si Rusko a Amerika znovu rozdělí svět a Zeman se přidá k Rusku. Situace je jiná, karty se mění. Ale Zemanovu pozici v přímé volbě to neovlivní, protože migrační otázka bude v Evropě pořád živá, i když se EU pokouší dělat nějaké kroky. Zeman je pro některé lidi osobou, která je před uprchlickou vlnou uchrání. Protikandidát Horáček nabízí sjednocení, lásku, hodnoty, slibuje, že vrátí respekt prezidentskému úřadu. Ale ten strach a nenávist jsou silnější, i když Česku nehrozí žádná hrozba z jihu. Co Česku hrozí, je hrozba z východu, z Ruska, které chce nalomit jednotu Evropy a obnovit vliv v zemích, které byly součástí Sovětského svazu nebo sovětského bloku. Zeman je největší bezpečnostní riziko pro nás, protože otvírá cestu největší hrozbě – Rusku. Vzpomeňme, jak zesměšňoval boj s kyberválkou, s kyberzločinem, boj s dezinformační kampaní, která má falešnými informacemi, alternativní realitou ovlivnit politickou situaci v České republice i Evropě. Když dojde k roztržce mezi USA a Ruskem, Rusko nemůže nic udělat Spojeným státům, jen ostře odpoví, ale bude se mstít, bude kopat do Ukrajiny, kde eskaluje napětí na Donbasu, a zesílí tlak na Evropu, třeba extrémní snahou ovlivnit volby v evropských zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…