Europoslanec Polčák se vyznal, jak si oddechl po rakouských volbách

02.06.2016 4:48

ROZHOVOR Poučme se z Vrbětic, říká europoslanec Stanislav Polčák. Mějme plány připravené i pro energetickou krizi. Europoslanec Stanislav Polčák se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k připravované společné energetické koncepci i změnám v Rakousku po volbách nového prezidenta.

Europoslanec Polčák se vyznal, jak si oddechl po rakouských volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Stanislav Polčák

Anketa

Která televize vytváří nejdůvěryhodnější zpravodajství?

1%
96%
hlasovalo: 15427 lidí

Hovoříte v současné době o energetické bezpečnosti. Jak se k této problematice stavějí čeští europoslanci?

Jde o věc, která je na příslušných výborech. Bohužel zatím nebylo dosaženo vůbec žádné shody. My jsme o věci diskutovali minulý rok v rámci dosažení nějakého kompromisu k návrhu, který předkládala Evropská komise. Návrh byl zamítnut a současný projekt energetické unie, který má na starosti slovenský eurokomisař Markoš Šefčovič, je ve stadiu nového přepracování a bude nám předložen, předpokládám, na konci letošního roku. Osobně velmi stojím o to, aby Evropa nalezla kompromis, byť to bude strašně náročné. Zájmy států jsou natolik roztříštěné, že se to jeví jako neuvěřitelný úkol. Pokud se vše podaří, tak si myslím, že zrovna taková malá země jako Česká republika na tom nemůže prodělat.

Dá se říci, že starostové vstupují na politickou scénu do nynějších krajských a senátních voleb s novým neokoukaným tématem, jímž je právě energetická bezpečnost…

Ano. My jsme si vědomi toho, že krizové situace, které zažívají v rámci jednotlivých obcí, se na úrovni státu znásobují, a my víme, proč musíme být připraveni. Musíme mít reálné plány pro případy, které mohou nastat. Už umíme možná předpokládat, jaké budou povodně, ale různé výbuchy – například vrbětického skladu – ukázaly, že kraje jsou nepřipravené na to, když začne třeba vybuchovat muniční sklad. Ono se to jevilo možná ještě před rokem jako sci-fi. Já sám jsem z domova, který je sedm kilometrů vzdušnou čarou od Vrbětic, a vím, jaký byl obrovský zásah do života lidí a jak kraj byl nepřipravený. Věcí, kde by měla více kooperovat samospráva, státní správa, ale i policejní bezpečnostní složky, je moc a my na to chceme razantně poukázat.

A nyní k aktuální politické situaci, prezidentské volby v Rakousku. Co říkáte těsnému vítězství „zeleného“ prezidenta?

Upřímně se přiznám, že to zvolení vítám, byť to bylo „o prsa“. Na druhou stranu rakouská společnost zůstane zjevně rozdělena a ukazuje to na hlubší problém tamní společnosti, kdy Svobodní budou hrát, zdá se, čím dál větší úlohu. Bojím se však, zdali dokáže rakouská společnost tyto volby jednoduše překlenout tím, že by převrátili list jako stránku papíru. Tak jednoduché to asi nebude. Evropa si mohla do jisté míry oddechnout, ale jenom na chvíli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…