Europoslankyně ČSSD čtenářům PL: Státy EU chtějí seznam potravin pro „druhořadé“ občany EU. Hrozně dopadla i kojenecká výživa

07.03.2019 16:46

ROZHOVOR „Průzkum z roku 2015 ukázal, že zhruba jedna třetina potravin byla odlišná a zhruba stejný poměr vychází i podle předběžných výsledků i z posledního celoevropského testování. Neplatí, že co dovezená potravina, to pochybná kvalita, někteří výrobci dokonce sjednotili receptury, ale samoregulace nás nikam dál nedovedla. Potřebujeme proto vymahatelnou legislativu, aby byl na nepoctivce jasný metr,“ řekla nám europoslankyně za ČSSD Olga Sehnalová.

Europoslankyně ČSSD čtenářům PL: Státy EU chtějí seznam potravin pro „druhořadé“ občany EU. Hrozně dopadla i kojenecká výživa
Foto: Archiv O. Sehnalová
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

V Evropském parlamentu dlouhou dobu bojujete za zákaz dvojí kvality potravin, boj se pomalu blíží do finále, již byl schválen text úpravy směrnice o nekalých obchodních praktikách a nyní budou o výsledné podobě vyjednávat země EU s Evropským parlamentem. Vy ale nejste s textem, který přijaly členské státy, spokojena, proč?
 
Spokojena rozhodně nejsem a nemůžu být. Nechci, aby moje veškeré úsilí v boji proti dvojí kvalitě přišlo vniveč. Já jsem prosadila v Evropském parlamentu výrazně přísnější text, ale ministři průmyslu a obchodu ze členských zemí EU, které mají vyjednávání také na starosti, si odhlasovali text, který obsahuje řadu různých výjimek a právních kliček. Pokud by byl zákon nakonec přijat v této podobě, tak dvojí kvalitu ve skutečnosti zlegalizuje. Tomu chci zabránit.
 
Proč se podle vás šlo směrem, který se snaží vyhovět výrobcům a obsahuje velké množství výjimek?
 
Protože výrobci mají u svých vlád větší zastání než v Evropském parlamentu. Bojí se, že jim zákonem proti dvojí kvalitě sáhneme na zisk, a tak u svých vlád lobbují zuby nehty. Zejména Němci a Rakušané jsou v tomto nekompromisní. Osobně jsem nebyla spokojena ani s původní verzí směrnice, jak ji navrhla Evropská komise, i tam už se výrobcům vycházelo na můj vkus až moc vstříc. Například u testování potravin se vždy obracela na samotné výrobce. Tohle má do nezávislého průzkumu trhu hodně daleko.
 
 
Zatím se ale neví, jak bude konečný text směrnice vypadat, budete se snažit ještě o nějakou změnu? O co konkrétně?
 
Ano, teď se bude vyjednávat mezi textem, který jsme schválili v Evropském parlamentu, a tím, který přijali ministři členských zemí. Rozhodně pro mne není přijatelný otevřený, tedy nekonečný seznam důvodů, na základě kterých by výrobci měli oporu v zákoně, že je dvojí kvalita vlastně připustitelná. Vadí mi také řada vágních libovolně vyložitelných termínů. Pro mne je zcela zásadní, aby byl u zdánlivě stejně vypadajících výrobků spotřebitel, pokud budou rozdílné, o tomto rozdílu na první pohled jasně informován. O to budu v následujících týdnech usilovat.
 

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí
 
Odvedla podle vás komisařka Jourová v této věci dobrou práci?
 
Paní komisařka se nejprve dvojí kvalitou nechtěla vůbec zabývat, což je škoda, mohli jsme být už dávno dál. Ještě v roce 2016 mi například na interpelaci ohledně dvojí kvality nepotravinářského zboží oficiálně odpověděla, že si toho není vědoma a žádné průzkumy se nechystají. Až můj a posléze i tlak států V4 vedl k tomu, že předseda Komise Juncker zavelel a probrala se i sama Komise. Myslím, že plus bylo, že jsme si pak s paní komisařkou Jourovou alespoň nemusely vysvětlovat, co dvojí kvalita je. To jsme teprve museli bruselské úředníky naučit, protože si něco takého neuměli z počátku ani představit.
 
Jak je na tom konkrétně Česká republika s dvojí kvalitou potravin?
 
První průzkum, který jsem provedla už v roce 2012, dopadl zhruba padesát na padesát, další průzkum z roku 2015 ukázal, že zhruba jedna třetina potravin byla odlišná a zhruba stejný poměr vychází i podle předběžných výsledků i z posledního celoevropského testování. To znamená, že poměr zůstává stejný. Neplatí, že co dovezená potravina, to pochybná kvalita, někteří výrobci dokonce sjednotili receptury, ale samoregulace nás nikam dál nedovedla. Potřebujeme proto vymahatelnou legislativu, aby byl na nepoctivce jasný metr.
 
 
Můžete nějak shrnout, které výrobky či které značky se s problémem dvojí kvality potýkají nejvíce?
 
Mohu mluvit jen za testy, které jsem provedla. Tam šlo o masové konzervy, rybí prsty, slazené nápoje, jogurty, pochutiny, sušenky, dokonce se dvojí kvalita objevila i u kojenecké výživy. To ale bylo v Chorvatsku, u nás jsme ji netestovali.
 
ČSSD si o víkendu zvolila nové vedení, co na něj říkáte?
 
Myslím, že je lépe hodnotit na konci období než na začátku. Novému vedení držím pěsti a má mou podporu, protože strana se nachází v opravdu těžkém období, které vyžaduje spíše než táborové řečníky lidi, kteří odvedou tu nevděčnou drobnou práci.
 
 
Jak byste ohodnotila práci svých kolegů v Evropském parlamentu z ČSSD? 
 
Pavel Poc odvedl velký kus práce v oblasti ochrany životního prostředí, Miroslav Poche se zabýval důležitou oblastí energetiky. Já jsem se věnovala kromě boje za kvalitní potraviny i ochraně spotřebitelů, právům lidí se zdravotním postižením a dopravě. Pracovali jsme na tématech s reálným dopadem na každodenní život běžných lidí.
 
Olga Sehnalová je dvojka na kandidátní listině ČSSD pro volby do Evropského parlamentu, které proběhnou na konci května. ParlamentníListy.cz v blízké době přinesou rozhovory i s dalšími kandidáty.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…