Evropan Libor Rouček: Přestaňte s tou hysterií, žádný terorismus tu nemáme. V Německu migrace není téma, Merkelová je pořád stejně populární. Izolujeme se od ostatních, škodíme si

11.06.2017 9:04 | Zprávy

EVROPAN LIBOR ROUČEK „Jsou unaveni a otráveni i ze stylu, který Tereza Mayová prezentovala, tak trochu si hrála na Margaret Thatcherovou, železnou lady, ale železná vůbec není, spíš jsme vnímali určitou aroganci,“ komentuje výsledek hlasování voličů ve Velké Británii bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček, který označil také volební kampaň konzervativců za neskutečně špatnou a kritizoval sociální škrty. Poukazuje na to, že i když má Británie za sebou teroristické útoky, ve volbách se to prý neukázalo a s odkazem na popularitu kancléřky Merkelové říká: „Musíme si klást otázku, proč u nás, kde není ani migrace, ani terorismus, tato témata dominuji? My si tím škodíme. Jsme vystrašení, jsme bojácní a čím dál více se izolujeme.“ A dodává, že děláme vše pro to, abychom měli špatnou pověst.

Evropan Libor Rouček: Přestaňte s tou hysterií, žádný terorismus tu nemáme. V Německu migrace není téma, Merkelová je pořád stejně populární. Izolujeme se od ostatních, škodíme si
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila předčasné volby, aby posílila svoji pozici i pozici celé Konzervativní strany, ale nakonec se stal přesný opak. Už padly i výzvy k odstoupení. Vy jste podobný výsledek očekával, jaký předpokládáte další scénář? A co může za výsledek?

Došlo k tomu z nejrůznějších důvodů, jeden z nich je, že velká část voličů nechtěla brexit. Jsou unaveni a otráveni i ze stylu, který Tereza Mayová prezentovala, tak trochu si hrála na Margaret Thatcherovou, železnou lady, ale taková vůbec není, spíš jsme vnímali určitou aroganci. Měla neskutečně špatnou volební kampaň, do které šla s některými návrhy na sociální škrty, přitom Britové prožívají období sociálních škrtů a utahování opasků už několik let a nikam to nevede. Samozřejmě nezaměstnanost je nízká, řada lidí má práci, ale žádné zlepšení ve svém životě nevidí a ze škrtů jsou unavení. Vidí, že se teď zhorší ještě situace ve zdravotnictví nebo podmínky seniorů. I proto Mayová nedostala většinu, jak si přála. Teď je otázka, co bude dál a co bude s ní?

Situace je složitá, protože Británie začala proces vystoupení z EU. Rozjela „tvrdý brexit“, ale to se lidem také nelíbilo. Je stále spousta otazníků, nevíme, jak bude vláda vypadat a jaký bude mít mandát. Otevírá se i pravděpodobnost, že nakonec Británie v nějaké formě ve společném trhu zůstane a může vzniknout model jako mají Norové nebo Švýcaři, samozřejmě bez schengenského prostoru. Ale to ukážou až příští týdny a měsíce. Vše, co chtěla Mayová, volby narušily.

V pátek se debatovalo v Praze o budoucnosti společné evropské obrany, za účasti šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Ten ještě předtím sdělil, že Česká republika by z Evropské unie do roku 2020 měla obdržet 590 miliard korun. „Pro chudé Čechy pošleme miliardy,“ přislíbil. Zároveň dává jasně najevo, že bychom měli být vstřícnější vůči migrantům. Jak se tohle všechno bude vzájemně podmiňovat?

Současná situace, krize – a tím myslím i migrační krizi v roce 2015 a terorismus – ukazuje, že problémy nevyřeší žádná země sama. Je potřeba pokud možno postupovat společně a tak to chápe i veřejnost v naprosté většině členských zemí. Z tohoto důvodu přichází Jean-Claude Juncker s tím, abychom se část své obrany snažili dělat více společně, aby bylo více koordinace a také se šetrněji zacházelo s finančními prostředky. I když do obrany dávají země dost peněz, je neefektivní. Ne, abychom vytvářeli celoevropskou armádu, ale abychom záležitosti více koordinovali, což je možné například i u nákupů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…