Exdůstojník BIS Hučín popsal klíčovou metodu ruské tajné služby na Ukrajině

08.05.2014 12:00

ROZHOVOR „Vladimir Putin je bývalým důstojníkem KGB, a to je třeba mít na zřeteli. Je to mimo jiné specialista na dezinformace a na vyvolávání provokací. Z vlastní zkušenosti vím, co to jsou za lidi a čeho jsou schopni. Poznal jsem jejich metody v 70. a 80. letech, kdy jsem se militantními prostředky angažoval proti okupaci vojsky SSSR,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín.

Exdůstojník BIS Hučín popsal klíčovou metodu ruské tajné služby na Ukrajině
Foto: Archiv VH
Popisek: Vladimír Hučín

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Na východě Ukrajiny to už několik týdnů vře. Proruští radikálové obsazují budovy v Doněcku a Luhansku, ovládli Slavjansk, násilí je hlášeno i z Charkova. Lze ještě nějakým způsobem zabránit většímu násilnému konfliktu?

Celá anexe části Ukrajiny byla dlouhodobě připravována a je realizována za pomoci zpravodajských služeb Ruska. Tyto tajné služby vynikají neuvěřitelnou rafinovaností. Konflikt bude gradovat a dosavadními prostředky ho nebude možno zastavit. Ovšem to neříkám nic nového.

Je podle vás Ukrajina ve fázi, kdy reálně hrozí její rozpad?

Rozpad v daném případě hrozí. Tak trochu ale spoléhám na to, že Ukrajina má osobnosti, které mohou motivovat k sjednocenému protiruskému odporu. Já jsem vždy Ukrajincům tak trochu záviděl jejich protikomunistický odboj a osobnosti, které ho vedly.

Myslíte, že většina ruskojazyčných obyvatel jihovýchodní Ukrajiny chce žít v Rusku?

Infiltrace proruských vlivových skupin do událostí na Ukrajině je aktivizována na maximum. Jde jim o vyvoláni dojmu, že k Rusku se přiklání stále více obyvatelstva.

Rozporuplné emoce budí zveřejněný snímek medaile „Za navrácení Krymu", kterou údajně ocenila Moskva ty, kdo se zasloužili za anexi poloostrova v Černém moři. Vyznačené datum zahájení operace 20. února 2014 podle jedněch odkazuje k podílu Kremlu na krveprolití v Kyjevě. Jiní ale vše označují za podvrh. Co si o tom myslíte?

Rusko potřebuje dostat také pod svůj vliv vojenské a strategické lokality Ukrajiny. V tomto nekalém boji využije vše a použije i metodu Trojského koně. No a medaile za tyto „zásluhy“ je součástí těchto zločinných aktivit Ruska.

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove si už nemyslí, že by pravidelná ruská armáda chystala vpád na východ Ukrajiny. K tomu, aby Moskva dosáhla svého, podle něj stačí dosavadní taktika, tedy podněcování nepokojů a separatistických tendencí. Jak to vidíte vy? O co Rusku v celém tomto sporu jde?

Na tomto případě je vidět, jak je problematika extremismu důležitá a jak lze tento fenomén využít. Metoda Trojského koně je zde uplatňována v tom nejhorším slova smyslu.

Vrchní velitel amerického letectva Herbert J. „Hawk“ Carlisle hovoří o tom, že ruské vojenské letectvo zesiluje špionáž nad Pacifikem. Co to podle vás znamená?

Zesílená činnost ruského letectva nad Pacifikem je logickým projevem dané situace. V daném případě je pro nás i velmi důležité, že jsme v NATO. 

Co vlastně soudíte o Vladimiru Putinovi? Jak byste ho charakterizoval jako politika nejen v souvislosti s děním na Ukrajině?

Vladimir Putin je bývalým důstojníkem KGB, a to je třeba mít na zřeteli. Je to mimo jiné specialista na dezinformace a na vyvolávání provokací. Z vlastní zkušenosti vím, co to jsou za lidi a čeho jsou schopni. Poznal jsem jejich metody v 70. a 80. letech, kdy jsem se militantními prostředky angažoval proti okupaci vojsky SSSR. Nakonec je to i součástí filmu Sametoví teroristé, který dostal na světovém filmovém festivalu Berlinale cenu diváků. V tomto hraném dokumentu natočeném před dvěma lety hraji hlavní roli, varuji před Ruskem v průběhu scény, kdy je rekonstruována moje protisovětská akce z r. 1973 za pomoci v noci vypouštěných balonů s protisovětskými texty. Zkušenosti s infiltrací ruských agentů jsem získal také i po r. 1989 jako důstojník BIS s desetiletou praxi. V té době jsem na konkrétních případech upozorňoval na vliv ruských tajných služeb na levicové extremisty včetně KSČM. I tady v ČR je vidět, jak najednou ožívají komunistické zločinecké struktury představované osobami např. typu Ludvík Zifčák, Epanastatis Prusalis apod. Levicovými extremisty, kteří mají za sebou zpravodajskou činnost ve prospěch KGB.

Putin vyznamenal za šíření „objektivních a profesionálních“ informací o záboru ukrajinského Krymu tři stovky ruských novinářů. Do jaké míry podle vás média, ať už ruská, či západní, referují pravdivě o situaci na Ukrajině?

K ruským mediím jsem značně rezervovaný. Redaktoři pracující pro ruské zájmy jsou většinou vlivové osoby mající kontakty na ruské tajné služby. Určitě více věřím západním médiím.

Jak hodnotíte prozatímního ukrajinského prezidenta Oleksandera Turčinova a premiéra Arsenije Jaceňuka?

Prozatímního prezidenta Ukrajiny hodnotím pozitivně a stejně tak hodnotím premiéra. Jsou ve velmi vyhrocené situaci a těžko jim radit. Také mi vadí, že ruská média a prokomunisticky smýšlející tisk v ČR dehonestují Stepana Banderu, který proti komunistům řadu let bojoval, bojoval i proti německým nacistům, trpěl v koncentračním táboře a byl zavražděn agenty KGB. Zdejší veřejnost vychovaná komunistickými seriály typu Major Zeman je, jak vidět, nepoučitelná a snadno akceptuje ruskou propagandu. Bohužel naše nedostatečně kontrolovaná tajná služba (BIS) dlouhodobě paralyzovaná takovými jedinci jako je Jiří Růžek, Jiří Lang (zodpovědni za neobjasnění závažné trestné činnosti extremistického charakteru) se může tak nanejvýš účelově zaštiťovat zákonem o utajovaných skutečnostech. Nezpůsobilost BIS jsem si mohl nakonec vyzkoušet sám na vlastní kůži.

Co vztahy Ruska a Česka? Jak moc utrpěly v souvislosti s českým postojem k ukrajinské krizi?

Jak moc utrpěly vztahy mezi námi a Ruskem, nedovedu zatím vyhodnotit. 

Na závěr bych se vás zeptal ještě na evropské volby, ve kterých kandidujete na čtvrtém místě kandidátky Klubu angažovaných nestraníků, jehož jste místopředsedou. Jaké je hlavní téma vaší strany? Čím chcete oslovit voliče?

KAN nikdy nezklamal a ani teď nezklame. Co si myslíme? Evropa ano, Putin nět! Euro ano, ale až na to budeme mít. A co víc? Místo kmotrů máme ideály - Masaryk říkal humanitní ideály. V KANu jsou lidé, kteří v nejtěžších dobách prokázali, že si nenechají přerazit páteř a že jim jde o vyšší princip mravní. Podrobnosti si každý může najít na stránkách  KANu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…