Exministr David: Za demonstrací proti Zemanovi stojí americká ambasáda, existují dostatečné důkazy. A Schwarzenbergovi se asi líbí sex na veřejnosti

19.11.2014 17:28

ROZHOVOR Exministr zdravotnictví a psychiatr Ivan David se vyjádřil k protestům 17. listopadu. Existují podle něho důkazy, že za demonstracemi proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi stojí americká ambasáda. Pokud jde o Pussy Riot a co o nich řekl Zeman, tak podle Davida jenom velmi trefně přeložil název kapely.

Exministr David: Za demonstrací proti Zemanovi stojí americká ambasáda, existují dostatečné důkazy. A Schwarzenbergovi se asi líbí sex na veřejnosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ivan David na Vratimovském semináři

Co říkáte oficiálním oslavám 17. listopadu a jejich atmosféře?

Ty oslavy mě nijak nepřekvapily. Nicméně samozřejmě se dalo předpokládat, že některé skupiny toho využijí k vyjádření svých postojů. A to se také stalo.

ParlamentníListy.cz exkluzivně: Ruský disident a nepřítel Vladimira Putina Grigorij Pasko komentuje pozvání ruského prezidenta do Prahy. Čtěte ZDE

Co říkáte formě toho protestu? Na Albertově protestující házeli na prezidenta vajíčka.

Pokud se ptáte na užitečné idioty s červenými kartami, tak ta forma toho protestu byla dána jednak tím, že řada lidí byla stále ještě okouzlena osobou Karla Schwarzenberga a nesmířila se s jeho porážkou ve volbách. Byli také aktivizováni mainstreamovými médii v tom smyslu, že opakovaně bylo poukazováno na to, že se nějaká akce připravuje. Myslím si, že je naprosto nepřijatelné, aby veřejnoprávní média pomáhala organizovat akce proti hlavě státu. Je to další důkaz toho, že se vedení veřejnoprávních médií, zejména České televize a Českého rozhlasu, dostalo za hranu únosnosti toho, co ještě lze pokládat za přijatelné.

 

Z důkazů, které byly publikovány na novarepublika.cz, je zřejmé, že se na organizování té akce podílelo americké velvyslanectví. Takže je těžké si vzpomenout na vtip: „Víte, proč ve Spojených státech neprobíhají žádné revoluce? Protože tam nemají americké velvyslanectví.“ Takové zasahování je naprosto nepřijatelná věc a ty důkazy jsou dostatečně věrohodné. Je zřejmé, že je to provokace a je to snaha podobně jako dnes v Maďarsku vyvolat tam celospolečenský neklid a dosadit k moci lidi, kteří by lépe vyhovovali jejich potřebám.

Takže si myslíte, že to může být něco podobného jako jsou barevné revoluce po světě, jak na to upoznornil například senátor Jaroslav Doubrava?

Zřejmě bylo pro zahraniční média důležité demonstrovat neklid v naší zemi, který se má dále rozšiřovat. Nebudu to označovat za barevnou revoluci, v tomto případě červenou revoluci s červenými kartami. Ale ty projevy něčemu podobnému nasvědčují. A angažuje se v tom i Česká televize, protože ty komentáře, které jsme slyšeli, a způsob, jakým byly komentovány některé kroky pana prezidenta, nasvědčují tomu, že tady je jednání, řekl bych, ve vzájemné dohodě.

V poslední době se hodně řešily výroky prezidenta Miloše Zemana ohledně kapely Pussy Riot. Demonstranti nosili také například transparenty, ať Zeman „drží pussynku“ a podobně. Čili tuto věc používali jako hesla proti prezidentovi i na té manifestaci. Co si myslíte o tom, co prezident řekl o této kapele?

Miloš Zeman pouze výstižně sdělil, jaký je překlad názvu té kapely. Každý, komu se to zdá přehnané, ať se podívá do slovníku a najde si slovo „pussy“ třeba na Googlu a uvidí, co se mu tam ukáže za obrázky. Kromě toho existuje i spousta videí z akcí, kde figurují členové této skupiny. Pokud tato skupina má být morální autoritou ve společnosti a prezident poukáže, kam tato skupina ve skutečnosti směřuje, tak se ukazuje, kam se dostala argumentace té strany, která vystupuje proti prezidentovi.

Myslíte si tedy, že je například dobře, že Miloš Zeman vyzval, aby se zveřejnily ty fotografie z toho, jak lídryně kapely Tolokonnikovová souložila na veřejnosti?

Já samozřejmě nevím, jestli je potřeba, aby to dělal mluvčí prezidenta, ale fakt je ten, že tyto informace jsou na internetu běžně dostupné a není žádný problém si to opatřit a nejedná se o podvrhy. Takže je i zřejmé, co se libí panu Schwarzenbergovi a jeho příznivcům.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…