Exministr a psychiatr Ivan David přináší vlastní postřehy k tajně nahranému rozhovoru s Babišem mladším. A na 17. listopadu očekává v ulicích...

16.11.2018 4:40

ROZHOVOR K řečem opozice o pádu politické kultury na mafiánskou úroveň v souvislosti s aktuálním děním kolem Andreje Babiše bývalý ministr zdravotnictví, profesí psychiatr a v posledních letech i komentátor politického dění Ivan David poznamenává, že mafiáni jsou ve vládě i v opozici. Ptá se, co je blbých padesát milionů u Čapího hnízda ve srovnání s kauzou lehkých topných olejů, fotovoltaickou velekrádeží nebo navrácením majetku církvím, který nikdy nevlastnily. Novináři Slonková a Kubík, kteří celou kauzu rozpoutali, nebyli vedeni touhou odhalit veřejnosti pravdu padni, komu padni, ale od začátku vědí, komu má padnout a kdo má padnout. Přitom jsou spíše pachatelé trestné činnosti.

Exministr a psychiatr Ivan David přináší vlastní postřehy k tajně nahranému rozhovoru s Babišem mladším. A na 17. listopadu očekává v ulicích...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ivan David

Andrej Babiš se už poněkolikáté ve své ne příliš dlouhé politické kariéře ocitl pod velkým tlakem. Bude aktuální problém znamenat jeho konec v čele vlády? A je namístě, aby skončil?

Zastávám názor, že lidé, jejichž vliv plynoucí z osobního bohatství je velmi značný, nemají zasahovat do politiky. Jsou hrozbou pro demokracii. Někdo může namítnout, že přece mají stejná občanská práva jako kdokoli jiný. To ano, mají ve volbách jeden hlas a mají na něj právo. Jakmile si ale mohou koupit voliče, volitele a ovlivňovat korupcí orgány státní moci, mají pozbýt pasivního volebního práva, tedy práva být voleni. Není to porušení presumpce neviny. Důležité je, že to dělat mohou. To neznamená, že by nemohli být dobrými politiky a působit ve prospěch občanů. Mohli by. Ale riziko, že budou kupovat vše, co může být na prodej, je příliš velké. Ve starém Řecku mohli být takoví občané nebezpeční pro demokracii ostrakizováni. To se netýká Andreje Babiše víc než kohokoli jiného, kdo má řádově podobně velký majetek. Andrej Babiš svůj projekt zrealizoval. Není namístě, aby skončil, bývalo by bylo namístě, aby nezačal.

Nevěřím, že je to konec Andreje Babiše v politice. Ještě ne. Sociální demokracie a KSČM se potřebují vyhnout předčasným volbám. Sice nevěřím, že času do řádných voleb jsou schopni využít ke zlepšení vyhlídek na volební úspěch, ale nepochybuji, že dobře vědí, jak se vyvíjejí jejich volební preference. Hnutí ANO je Babišova firma. Úspěšná firma v jeho politickém podnikání. Opozice proto nedá dohromady 101 hlasů. V současné době nevidím v politickém spektru reálnou alternativu k Andreji Babišovi. Neumím si představit fungující koalici bez Andreje Babiše, tedy bez ANO. Pro nejbližší léta nevidím žádné dobré vyhlídky pro Českou republiku.

Prozatím je v plánu hlasování o nedůvěře vládě. Měla by vláda pokračovat s jiným premiérem, nebo jsou lepší nové volby? Změnily by něco?

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí
To hlasování bude prohrou těch, kteří je vyvolali. Může nastat situace, že místo Babiše bude premiérem nějaká jeho pravá ruka tak jako v jiných funkcích, které Andrej Babiš přímo zastávat nemůže.

Nové volby by nic podstatného nezměnily. Ostatně voliči si aspoň trochu pamatují, co dokázali ti, kteří šli do voleb z heslem „Dokázali jsme, že to dokážeme!“, nebo jak upřímně to mysleli ti s heslem „Myslím to upřímně!“, a tak by se dalo pokračovat.

Když dovolíte, určitou výjimkou jsou Piráti, ale domnívám se, že brzy dokáží, že to nedokáží. Další výjimkou je SPD, ale přes velké úsilí nemá vydiskutováno a odpracováno, pokud jde o vlastní směřování, pokud jde o možnou podporu, jsou zatím hluboko pod svým potenciálem. Obě strany ukázaly před volbami schopnost mobilizovat dostatek voličů. Piráti, podle toho, jaký mají program, jak vystupují a hlasují, jsou jen určitý remake pravicových liberálů.

Jedná se v této kauze – řečeno slovníkem opozice – o pád politické kultury na mafiánskou úroveň?

Souhlasím s Vlastimilem Tlustým, který se vyjádřil pro Parlamentní listy, že se znovu a znovu zdá, že už není kam klesat, a ukáže se, že je to stále ještě možné. Mafiáni jsou ve vládě i v opozici. Tato kauza není nijak výjimečná. Když dovolíte, jde o „blbých padesát miliónů“, vzpomeňme namátkou na lehké topné oleje nebo fotovoltaickou velekrádež, nebo na „navrácení“ majetku církvím, který nikdy nevlastnily. Nic z toho by nebylo možné bez politické vůle či nevůle. Co je proti tomu „Čapí hnízdo“? Tak jaképak klesání v této kauze. Za skutečné klesání pokládám skutečnost, že už to stále více vnímáme jako „normální“, protože je to běžné a bez sankcí. V orgánech státní moci se vyšší posty udělují za zásluhy, jako je mlčení, nekonání, nepamatování si nebo dokonce překážení či nadržování.

Na novináře Slonkovou s Kubíkem se snáší chvála za kvalitní a dlouhodobou investigativní práci. Ale analytik Václav Štětka mluví o tom, že tajně nahrávat duševně nemocného člověka je eticky diskutabilní, a vicepremiér Brabec uvedl, že tohle někdo udělat jeho dítěti, vyřídil by si to s takovým člověkem „chlapsky“. Určitě jste tu reportáž viděl, jak to na vás působilo? S vaší odborností, vnímal jste to jako zneužití duševně nemocného člověka?

Nevěřím, že ti dva jsou vedeni touhou odhalit veřejnosti pravdu padni, komu padni. Oni od začátku vědí, komu má padnout a kdo má padnout. Že by se pan ministr Brabec popral? Na férovku? Neznám ho, ale jsem si jist, že by neriskoval kariéru. Pokud jde o Andreje Babiše juniora, netuším, jakou trpí chorobou, z jeho vystoupení to nebylo dost jasné. Samozřejmě bych o tom nemohl hovořit, ani kdyby to jasné bylo. Nehledě na etiku, neubránil bych se tvrzením, že jsem se to nedozvěděl při výkonu povolání. Kladli mu otázky návodné, nikoli psychiatrické. Něco se dá připsat i nežádoucím účinkům psychofarmak. Kubík a Slonková nejsou orgány činné v trestním řízení, ale spíše pachatelé trestné činnosti, státní zástupce nahrávání na skrytou kameru jistě neschválil. Je-li navíc Andrej Babiš junior nemocný, tím hůř.

Deník Právo uveřejnil obsáhlý rozhovor s Petrem Protopopovem, kterého Andrej Babiš mladší nařkl ve zmíněné tajné nahrávce, že ho unesl na Krym a držel ho tam proti jeho vůli. Protopopov líčí situace, jak Babiš mladší odstavil auto na dálnici, protože myslel, že má v autě bombu, na přivolané policisty byl agresívní, nebo že na něj musel dohlížet, aby v mínus deseti nevylezl ven v tričku, že ho do všeho musel nutit a že spoustě lidí říká, že mu nic není, že je všechno v pořádku a že za všechno můžou policajti. Odpovídají podle vás popisované příznaky u Babiše mladšího tomu, jak se chová a působí člověk trpící schizofrenií?

To první, co jste řekl, určitě není v rozporu s diagnózou schizofrenie. Já ji těžko mohu potvrzovat, to ani nesmím. Sice bych mohl argumentovat, že jsem se o skutečnostech nedozvěděl v souvislosti s výkonem svého povolání, ale při určité interpretaci soudu to povolání vykonávám, pokud se vyjadřuji. Proto se vyjadřuji napůl vyhýbavě, že to není v rozporu. To druhé pro diagnózu typické není, ale bylo by to nutné posuzovat v kontextu bludů, jimiž daná osoba trpí. Ale jsou to příznaky, které se mohou objevit i u jiné choroby než schizofrenie. Člověk trpící schizofrenií mívá častěji sklon k hypobulii, že neprojevuje žádnou vůli něco dělat. Ale stejně tak může být hyperaktivní. A to jak obecně, že pořád něco dělá, někam telefonuje, někam chodí, někoho oslovuje, anebo v důsledku té choroby, že se zabezpečuje proti vniknutí mimozemšťanů. A to o těch policistech může tvrdit i člověk, který je zcela zdráv, to bistro, které je v pankrácké věznici, se jmenuje „U nevinných“.

Objevily se spekulace a teorie, že jde o spiknutí „novinářské žumpy“ a „kavárny“ s cílem zneužít oslavy 17. listopadu k převzetí moci. Nakolik je taková teorie divoká?

O teorii bych nemluvil, spíše o hypotéze, zda se potvrdí, to brzo uvidíme. Žumpa i kavárna dlouhodobě přeceňují své síly. Někdo zvenčí by jim mohl pomoci. Uvidíme.

Babišovi příznivci šíří i divokou teorii, že premiéra chtějí zničit mezinárodní kruhy, protože nechtějí, aby česká vláda odmítla globální pakt o migraci. Jenže vláda už ho odmítla. Do jaké míry je tento argument uvěřitelný?

Andrej Babiš dlouhodobě dělá téměř cokoli, aby se udržel. Ono tam nahoře strašně fouká. Důvodů, proč by se někomu na tom místě více hodil někdo jiný, může být mnoho. Spíš bych si vsadil na prachy. Což takhle dostavba Temelína? Někdo jiný než Babiš by také mohl být mnohem vstřícnější pokud jde o základny NATO v ČR a přípravu války proti Rusku. Nějaký s prominutím „blbý pakt o migraci“? Nevsadil bych na něj ani pětník.

Objevují se hlasy odpůrců Babiše, že by Miloš Zeman mohl sestavit svou vládu a následně dát Rusům jadernou zakázku, jak si údajně přeje. Politický lobbista z Evropských hodnot Jakub Janda tvrdí, že Babiš na rozdíl od Zemana Rusku nepodléhá a je namístě opatrnost. Co si o tom myslíte?

Prezident těžko pověří sestavením vlády jen tak někoho. Na to je situace příliš vyostřená. Jsem přesvědčen, že si nepřeje, aby vláda padla, protože velmi dobře ví, co by nastalo. Zdá se mi směšné, že se někdo úvahami figurky jako je Jakub Janda vůbec zabývá. Kdybychom pominuli ostatní skutečnosti, tak Jakub Janda žije v zajetí svých utkvělých představ o světě. Miloš Zeman Rusku nepodléhá, mají s ním problém, že nepodléhá ani tomu, čemu potřebují, aby podléhal. Miloši Zemanovi vždy šlo o investice a obchodní příležitosti, a ty v Rusku jsou. Nepodléhá tlaku, aby se podílel na přípravě války proti Rusku. To je odpovědné, inteligentní a také statečné.

ČSSD se dle zákulisních informací obává, že kdyby došlo na předčasné volby, smete ji to. Okamura zase čelí kritice svých voličů, že se přidal k tažení opozice proti Babišovi. TOP 09 a STAN jsou na hranici volitelnosti. Jak tato kauza může zamíchat se všemi stranami? Kdo na ní může vydělat a kdo za ni může zaplatit?

Na to není potřeba zákulisních informací. ČSSD si předčasné volby nemůže dovolit, ale odklad do těch řádných jí moc nepomůže, pokud budou v čele stále podobní panáci. SPD funguje na protestu. A ono opravdu je proti čemu protestovat. SPD má členy i voliče orientované jak pravicově, tak i levicově. Že je kdeco špatně, na tom se shodnou. Pokud jde o řešení, je obtížné všem vyhovět. Obecně vzato, každý ví, co nedělat. Jenže Tomio Okamura něco dělat musí, protože nedělat nic je také špatně. Lze s postupem Andreje Babiše souhlasit? Nelze. Lze souhlasit s metodami „žumpy“? Nelze. Lze stát v jedné řadě s „demokratickým blokem“? Nelze. Ale pokud by to neudělal? V televizi jsem ho viděl stát a mlčet. Pak mluvil Radim Fiala a řekl jen to, co říci musel. Je to těžké. Hodně voličů se rozhodovalo mezi Andrejem Babišem a mezi Okamurou. V Babišovi vidí alternativu k minulému establishmentu, ačkoli je ve skutečnosti typickým produktem poměrů, které uměl využít ke svému prospěchu. Nikoli tato kauzička, ale to, co z ní bylo a bude vyrobeno zamíchá stranami podle míry jejich možností a obratnosti jejich vedení.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Aktuálně se zdá, že Tomio Okamura hodlá využít situace a ovlivnit složení vlády. Po jednání šéfa SPD s premiérem Babišem ČT uvedla, že Okamura je ochoten tolerovat vládu odborníků. Na TV Barrandov Okamura už v úterý večer řekl, že chce vystřídat ve vládě ČSSD a prosazovat program. Může se to povést, i když sociální demokraté v obavě z toho dávají zpátečku a o odchodu z vlády přestávají uvažovat?

Hra na vládu odborníků je to, co by mohlo vyjít. Tomio Okamura by udělal chybu, kdyby se podílel na odpovědnosti, aniž by měl dost reálného vlivu. A to on nepochybně ví. Tomio Okamura ví, že program SPD z opozice neprosadí. Andrej Babiš si nemůže vybírat. Tomio Okamura by získal větší prostor na prezentaci, ale současně by se stal ještě větším terčem žumpy. Je to proto riskantní. ČSSD, jak znám její funkcionáře, by se okamžitě přidala k „demokratickému bloku“. První krok by se mohl povést. Pak by šlo opravdu do tuhého – vezmeme-li v úvahu také mezinárodní situaci. Očekával bych pokus o barevnou revoluci proti Zemanovi, Babišovi a Okamurovi pod praporem pravdy a lásky nebo podobných pokryteckých hesel, ale ve skutečnosti podle stále stejného Drang nach Osten.

Chystají se oslavy výročí listopadu 1989. Jaký průběh lze v nastalé atmosféře očekávat? Půjde jen o připomínku tehdejších událostí, nebo je namístě to spojit s protestem vůči Babišovi, jak plánují aktivisté?

Aktivisté se zaktivizují. „Pravda a láska“ a „demokratický blok“ s podporou žumpy se budou starat, aby byl 17. listopad bouřlivý. Myslím, že mlčící většinu nestrhnou. Je na ně naštvaná. Mohli by zkusit nějakou provokaci, třeba variantu „studenta Růžičky“. Nějaký „uhl“, který to rozhlásí, se zase najde. Takový vývoj by mě nepřekvapil, ale mohl by i u nás skončit jako na Majdanu. Nesázel bych na to, že jsme příliš kultivovaná země, zatímco každý metr na východ je znát. Není to pravda. Sledujme pečlivě události roku 2018, události roku 1989 ustoupí do pozadí a události roku 1939 už v pozadí jsou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…