Export do jihovýchodní Asie má zelenou. S možnými riziky pomůže také státní EGAP

23.05.2023 12:12 | Rozhovor

Po nedávné návštěvě premiéra Petra Fialy v jihovýchodní Asii svitla mnohým českým firmám naděje na zlepšení svých obchodních aktivit právě v této části světa. A jak se zdá, nezůstane jen u přání otce myšlenky. Navíc s pomocnou rukou teď přispěchala také státní pojišťovna EGAP, který jen za loňský rok podpořila vývoz českých firem do zahraničí v objemu 41,2 miliardy korun. „Do zemí jihovýchodní Asie vyvezly tuzemské firmy s podporou EGAP za posledních 15 let zboží a investice v hodnotě přes 22 miliard korun. Češi zde tak v minulých letech s podporou EGAP postavili nemocnici, dodali turbínu pro paroplynovou elektrárnu či proudová letadla,“ říká Jan Černý, tiskový mluvčí EGAP.

Export do jihovýchodní Asie má zelenou. S možnými riziky pomůže také státní EGAP
Foto: Archiv Jan Černý
Popisek: Tiskový mluvčí EGAP Jan Černý

Premiér Petr Fiala nedávno absolvoval desetidenní podnikatelskou misi do jihovýchodní Asie, kde se snažil podpořit exportní aktivity českých podnikatelů. EGAP se zaměřuje právě na eliminaci tržně nepojistitelných politických a komerčních rizik spojených s českým exportem. Jak si v tomto ohledu stojí právě region jihovýchodní Asie? Z pohledu laika by se mohlo zdát, že především některé země skýtají významnější rizika?
 
Trhy jihovýchodní a Střední Asie aktuálně nabízejí českým exportérům mnohé vývozní příležitosti. A zejména pak firmám, které se vypořádávají s nedostatkem zakázek v důsledku války na Ukrajině. Také jim EGAP nabízí pomocnou ruku v podobě nabídky svých pojistných produktů a expertízy. Do zemí jihovýchodní Asie vyvezly tuzemské firmy s podporou EGAP za posledních 15 let zboží a investice v hodnotě přes 22 miliard korun. Češi zde tak v minulých letech s podporou EGAP postavili nemocnici, dodali turbínu pro paroplynovou elektrárnu či proudová letadla. Příležitosti spatřujeme zejména v oblasti energetické a dopravní infrastruktury, ve zdravotnictví či těžbě nerostů nebo turismu patří dlouhodobě k těm nejlákavějším, které region nabízí. Pečlivě přitom sledujeme všechna rizika, která s sebou takové obchodní příležitosti pro tuzemské vývozce přinášejí. Každá země je specifická a každý obchodní případ vyžaduje individuální péči. Tramvaje, turbíny do elektráren či radary patřily k největším dodávkám v těchto zemích. Vedle velkých projektů ovšem nabízíme řešení i při pojišťování malých zakázek.
 
Po návštěvě premiéra a podpisu řady memorand jsou dveře pro české podnikatele do tohoto regionu zdá se více než otevřené. Jakou roli v „přetavení“ těchto příležitostí do reálných podnikatelských aktivit může sehrát v tuto chvíli právě EGAP?
 

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Na základě praktických zkušeností, ale také teritoriálních a dalších analýz se přímo pro české exportéry ukazují jako nejvhodnější pojištění splatnosti faktury, pojištění investice v zahraničí, pojištění odstoupení od smlouvy zákazníkem. Kromě toho EGAP disponuje celou řadou produktů určených pro financující banky. Nad rámec běžných produktů pojišťovna do konce roku 2023 poskytuje speciální záruky EGAP Plus. Ty jsou určeny exportně orientovaným firmám, které potřebují získat likviditu ke zmírnění ekonomických dopadů souvisejících s válkou na Ukrajině. Podniky tak díky státní pomoci snadněji dosáhnou na úvěr, který jim pomůže překlenout složitou dobu.
 
Ve Vietnamu, Indonésii či Kazachstánu se často skloňoval český letecký průmysl a schopnost českých leteckých továren dodávat do těchto zemí oblíbené letouny L-410 nebo L-39. I zde může EGAP podle vás najít své uplatnění?
 
Účast ve velkých tendrech Škody Transportation, zakázky pro Aero Vodochody a Aircraft Industries nebo dodávky tramvají či elektrárenských zařízení – to jsou některé z obchodních příležitostí českých firem za miliardy korun, o kterých se po návratu podnikatelské mise mluví. Exportní pojišťovna EGAP se se zainteresovanými exportéry dobře zná. Jejich vývoz do zahraničí podpořila svými pojišťovacími a záručními produkty již dříve. Nyní se další spolupráci EGAPu nejen s nimi otevírají nové možnosti. Tentokrát na Filipínách, Indonésii, Singapuru, ve Vietnamu, v Kazachstánu a Uzbekistánu. V zemích, které vládní speciál za účasti českého premiéra Petra Fialy na konci dubna navštívil.
 
Hodně se mluvilo také o exportu produkce z dílny českých zbrojařských či obranných firem, čemuž hodně přispěla najatá geopolitická situace spojená s válkou na Ukrajině. Umí EGAP pomáhat i této specifické oblasti?
 
Během Česko-filipínského podnikatelského fóra v Manile bylo podepsáno Memorandum o porozumění mezi Hospodářskou komorou ČR a Philippine Chamber of Commerce and Industry. Vývoz tuzemských firem například na Filipíny má dlouhou tradici. Přímo v Manile jezdí 73 tramvají, jejichž dodávku do Indonésie v hodnotě 88,4 milionu dolarů pojistil EGAP. Tentokrát se po jednáních hovořilo především o příležitostech pro výrobce letadel a také pro české zbrojaře. Největší zakázka posledních let pojištěná EGAPem směřuje do navštíveného Vietnamu. Jedná se o dodávku 12 nových letounů L-39NG výrobce Aero Vodochody, vlastněného společností Omnipol. Český premiér pak také připomněl zájem tamních leteckých dopravců o 17 českých civilních letadel L410 z Kunovic. Právě Aircraft Industries je přitom prvním českým exportérem využívajícím speciální garanci EGAP Plus.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…