Exposlanec Škárka promluvil o podnikateli Babišovi a lidech bez práva volit

05.01.2014 11:58

ROZHOVOR Zda se jedná o podnikatelský plán Andreje Babiše, nemohu posoudit, uvidíme v příštích týdnech a měsících, řekl ParlamentnímListům.cz exposlanec Jaroslav Škárka, který donedávna vedl soudní spor s exministrem dopravy Vítem Bártou.

Exposlanec Škárka promluvil o podnikateli Babišovi a lidech bez práva volit
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Jaroslav Škárka u soudu s Vítem Bártou

Jste rád, pane Škárko, že již nejste poslancem?

Mrzí mě, že skončila práce minulé Poslanecké sněmovny předčasně, protože měla ještě úkoly, které nestihla splnit. Na druhou stranu její složení patrně nedávalo jinou možnost než sněmovnu rozpustit. Složení nově zvolené sněmovny ve mně nevzbuzuje optimismus. Do sněmovny se dostali podobní blázni, jako byly Věci veřejné v čele s Vítem Bártou a s naprosto nesmyslnými "úsvitnými" nápady. Alespoň, že voliči v Plzeňském kraji byli tak soudní a samotného Bártu do sněmovny nezvolili.

Čím se teď zabýváte?

V současné době pracuji na určitém projektu, který se bude realizovat od dubna a potrvá nejméně do podzimních komunálních voleb.

Co si myslíte o vstupu Andreje Babiše do sněmovny? Nepřipomíná Vám to situaci VV?

Asi jediná podobnost mezi hnutím ANO a VV je, že obě strany nevede politik, ale podnikatel se všemi riziky, které tento typ politických stran přináší. Bude záležet na tom, jak hnutí ANO svoji roli ve sněmovně a ve vládě zvládne. Osobně moc šancí nově vznikající vládě nedávám a předpokládám, že již v příštím roce se dočkáme dalších předčasných voleb. Historická zkušenost mě vede k tomu, že se začínám přiklánět k většinovému volebnímu systému. Nestabilita koaličních vlád přináší dlouhodobou destrukci politického systému v ČR.

A myslíte si, že se jedná o další podnikatelský plán, jak ovládnout českou politiku?

Zda se jedná o podnikatelský plán Andreje Babiše, nemohu posoudit, uvidíme v příštích týdnech a měsících. A také doufám, že veřejnost, právě i po zkušenostech s Věcmi veřejnými, bude konání Andreje Babiše pozorně sledovat.

Blíží se jmenování nové vlády. Jaký podle vás bude Babiš ministrem financí?

Není jasné, zda Andrej Babiš bude ministrem financí. Nicméně jeho podnikatelská zkušenost by mohla být přínosem. Na druhou stranu vidím velké riziko v tom, že státní správa a samospráva není soukromá firma a podléhá jiným pravidlům fungování. To si bude Andrej Babiš muset uvědomit.

Co říkáte na skupování českých médií opakovaně zmíněným Andrejem Babišem, myslíte si, že to bude mít vliv na informace, které občané budou dostávat?

Česká mediální scéna je pokroucená, propojení politiky s médii je značné, stejně tak jako ovlivňování médií politiky. Těžko najdeme naprosto nezávislý a nestranný informační kanál. Vzpomeňme placené novináře Vítem Bártou. Je spíše na občanech, aby politiku sledovali a sami dokázali kritickým pohledem rozklíčovat věrohodnost toho kterého média. Obecně mám ovšem problém se zodpovědností voličů. Politiku nesledují a neanalyzují, jenom nadávají v hospodě u piva a pak stejně volí podle toho, kdo se jim více vlichotí těsně před volbami. Voliči by si měli uvědomit, že politika je přesným odrazem společnosti a jaká je společnost, takovou máme politickou garnituru. Kdo politiku nesleduje, neměl by mít právo volit. Za politiky si mohou voliči sami, a s jakou mírou nezodpovědnosti ke svému právu volit přistupují, tak také vytvářejí politickou scénu.

Jste spokojen s úřadováním přímo zvoleného prezidenta Miloše Zemana, zejména s tím, jak ovlivňoval situaci loni v létě, kdy došlo k pádu Nečasovy vlády?

Já jsem nebyl nadšený ze schválení přímé volby prezidenta. Považuji to za naprosto nesystémový krok, který byl přesně tím populistickým vlichocováním se voličům. Jak může volič, který se o politiku nestará, rozhodovat o budoucím prezidentovi. Jak mohou o prezidentovi rozhodovat lidé (a potkal jsem jich mnoho), kteří například ani neznají jméno premiéra, natož ministrů apod. To je, jako chtít po řezníkovi, aby odoperoval pacientovi slepé střevo. Pak se nemůžeme divit, že třeba za pár let budeme mít na hradě kačera Donalda…

Jak se při těchto slovech a tomto vašem pohledu Zeman chová?

Prezident Zeman ve své funkci postupuje tak, jak si myslí, že mu přímá volba dala legitimitu. Ale mnohdy to může být i v rozporu s ústavními zvyklostmi a já osobně nejsem ze všech jeho aktivit nadšený a neschvaluji je.

Myslíte si, že prezident má právo zasahovat do sestavování vlády a například nejmenovat některé ministry?

V tuto chvíli dle mého názoru prezident nemá právo zasahovat do složení vlády, ale to je spíš otázka na právní experty. Dovedu si však představit, že prezident bude chtít od premiéra jistou garanci odbornosti. Ministrem by měl být odborník, který prošel politikou od komunálu. Aby věděl, jak stát, potažmo hlavně jeho rezort funguje. Nejsem si jistý, že zrovna herec by byl ten pravý ministr obrany.

Co říkáte na to, že se váš bývalý kolega Stanislav Huml dostal do sněmovny za ČSSD (s poslancem Humlem jsme hovořili zde)?

Stanislavu Humlovi gratuluji k obhájení mandátu. Jeho osoba je pro odbornost sněmovny přínosem.

V letošním roce se budou konat troje volby, přemýšlíte, že byste se nějakých zúčastnil?

Zatím nevím, zda se v tomto systému budu ještě nějakých voleb účastnit. Osobně se mi jeví jako nejsmysluplnější komunální politika, tam jsou alespoň vidět výsledky práce okamžitě a zlepšují situaci regionu.

Mají šanci uspět nové politické subjekty, jako je například O.K. strana Jiřího Janečka nebo Republika, kterou založil bývalý kolega z VV Otto Chaloupka?

Bohužel i kvůli současnému volebnímu systému vznikají jednorázové politické subjekty, jako byly Věci veřejné s cílem "zblbnout" voliče, dostat se ke státním zakázkám a pak se odebrat do propadliště dějin. A podobně bude nejspíš fungovat i babákovsko-chaloupkovská nově vznikající strana Republika (rozhovor s exposlancem Chaloupkou ZDE). Většinový systém by zabránil vzniku těchto malých, uměle vytvořených, tunelářských projektů.

Jak hodnotíte s odstupem času celou kauzu ve Věcech veřejných, je někdo, koho si doposud vážíte?

Pokud jde o lidi, kterých si vážím, tak jsou to především ti, kteří už dnes nejsou členy Věcí veřejných. Byli to lidé, kteří chtěli politiku dělat opravdově a VV původně zakládali. To se bohužel změnilo příchodem Víta Bárty a jeho přitakávačů v čele s Radkem Johnem, a já, a ani nikdo jiný z mého okolí jsme absolutní „bártizaci“ nedokázali zabránit a VV se staly investičním záměrem pražských podnikatelů. A rozhodně si vážím i Kristýny Kočí, která jako jedna z mála dokázala Bártovým zločinným plánům vzdorovat a veřejně na ně poukázala.

Co soud, který jste donedávna proti Vítu Bártovi vedl?

Samotný soudní proces okolo Bártova podplácení byl typickým příkladem zločinné manipulace s fakty od vyšetřování až po vedení soudního procesu soudcem Janem Šottem s cílem potrestat mě za to, že jsem korupci nahlásil a snažil se proti korupčním praktikám ve VV bojovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…