Expremiér Paroubek: Popírat osvobození Československa Rudou armádou by bylo nechutné. A Klvaňa? Antiruská propaganda

17.04.2015 18:44

ROZHOVOR "Ze všech států protihitlerovské koalice zaznamenal Sovětský svaz největší počet obětí, a to nejen padlých vojáků, ale také civilistů. Hovoří se o 27 milionech obětí. Popírat to by bylo nechutné," vysvětlil v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz bývalý premiér Jiří Paroubek. Vyjádřil se i k Ukrajině. "Hospodářství Ukrajiny „díky“ působení jejích politických elit a oligarchů v posledních dvaceti letech, kteří ji rozkradli, je na hranici bankrotu. Nevím, proč by občané EU měli sanovat její hospodářství, aby oligarchové měli možnost znovu krást," domníval se.

Expremiér Paroubek: Popírat osvobození Československa Rudou armádou by bylo nechutné. A Klvaňa? Antiruská propaganda
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Anketa

Dostavíte se k odvodu do armády, bude-li to vaše zákonná povinnost a budete-li spadat do příslušné věkové kategorie?

hlasovalo: 686 lidí

Prezident Miloš Zeman pojede 9. května na oslavy konce druhé světové války do Moskvy. Je to podle vás správné?

Myslím, že je minimálně slušné ocenit takovouto formou podíl Sovětského svazu a Ruska na osvobození Československa v roce 1945 od nacistické okupace. Při osvobozování Československa padlo 150 000 sovětských vojáků. Ze všech států protihitlerovské koalice zaznamenal Sovětský svaz největší počet obětí, a to nejen padlých vojáků, ale také civilistů. Hovoří se o 27 milionech obětí. Popírat to by bylo nechutné.

Objevují se i názory, že nás v roce 1945 (české země) Rusové neosvobodili, neb v řadách Rudé armády převažovali Ukrajinci. Co si o tom myslíte?

To je zcela ahistorická, scestná úvaha. Největším národem SSSR byli Rusové, proto Rusové tvořili také v Sovětské armádě nejpočetnější kontingent vojáků a velitelů. S tím nemělo co dělat označení bojových formací, frontů – I. a II. ukrajinský front. To bylo vymezení územního působení vojenského frontu, armádního uskupení bojujícího na Ukrajině a nikoliv informace o jeho národnostním složení.

Další zase zpochybňují slovo osvobození. Prý šlo o obsazení a jednu totalitu vystřídala druhá. (viz Tomáš Klvaňa v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz) Jaký je prosím vás pohled?

To je primitivní antiruská propaganda, s tím nechci polemizovat.

Současné napjaté vztahy mezi Západem a Ruskem jsou kvůli Ukrajině. Vy jste ve svém nedávném textu napsal, že představa připojení Ukrajiny v dohledné době jedné generace k EU by měla být pro každého alespoň trochu odpovědného evropského politika noční můrou. Proč si to myslíte? A jak to vidíte s budoucností této země?

Hospodářství Ukrajiny „díky“ působení jejích politických elit a oligarchů v posledních dvaceti letech, kteří ji rozkradli, je na hranici bankrotu. Nevím, proč by občané EU měli sanovat její hospodářství, aby oligarchové měli možnost znovu krást.

Řecko možná směřuje k bankrotu. Co to znamená pro něj a pro eurozónu?

Nezodpovědnost současné řecké vlády a neústupnost evropských politických elit bude mít zřejmě tento výsledek. Není to dobré ani pro Řecko, ani pro EU.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…