Expremiér Rusnok nám řekl, co všechno se díky jeho vládě podařilo

10.07.2014 8:45

ROZHOVOR V červnu loňského roku prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem a pověřil ho sestavením vlády, která začala vládnout 10. července. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz expremiér označil minulé léto za hektické a na členy své vlády vzpomíná jako na dělný tým. Za velké pozitivum považuje, že se díky úřednické vládě podařilo sestavit dobrý státní rozpočet a změnit pesimistickou náladu v české společnosti. Svého nástupce Bohuslava Sobotku hodnotí pozitivně.

Expremiér Rusnok nám řekl, co všechno se díky jeho vládě podařilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Jak jste prožíval loňské léto touto dobou?

Vzpomínám na něj jako na pracovně velmi hektickou dobu, která přišla za poněkud pro mne překvapivých okolností. Tak se to ale vyvinulo, proto jsem tuto misi přijal a snažil se ji co nejlépe naplnit. Na dovolenou jsem tehdy neměl ani pomyšlení.

Tušil jste při nástupu do funkce, že vaše vláda bude fungovat tolik měsíců?

To jsem nevěděl. Délka byla samozřejmě nejistá. Mohlo to trvat pár měsíců, ale víceméně jsem prostě počítal s tím, že je konec otevřený a bude to nějakou dobu trvat.

Dnes už se můžete ohlédnout zpět a hodnotit, s čím jste byl nejvíce spokojený a co se vám za dobu prozatímní vlády podařilo udělat?

Myslím, že se hlavně podařilo vytvořit velice dělný tým ministrů, takže vláda fungovala od prvního dne velmi kooperačně a nastolila nějaký běžný chod státní správy tak, jak bylo potřeba. Pokud jde o nějaké konkrétní věci, tak se nám především podařilo sestavit státní rozpočet. Myslím si, a dnes se ukazuje, co jsem říkal i tehdy, že byl postaven velmi dobře a realisticky. Přestože jsme byli kritizováni, že jsme navýšili příjmy a výdaje, tak se dnes ukazuje, že se rozpočet bez problémů plní a přispívá k obnovení nějakého růstu české ekonomiky. I díky tomu a dalším krokům se nám podařilo změnit atmosféru, která byla velmi pesimistická, a v podstatě od druhé poloviny minulého roku se to projevuje mimo jiné i v ekonomickém vývoji, kdy je většina domácností i podniků mnohem optimističtější.

Bylo něco, co jste chtěli udělat, ale už jste to nestihli?

Nic takového speciálního mě nenapadá. Byli jsme udržovací vláda, která měla za úkol obnovit chod státu a jeho státní správy, a pokud možno přispět k určité změně nálady, a to se, myslím, podařilo.

Sledujete svého nástupce?

Jako běžný občan, který se zajímá o politiku.

Jak byste jako běžný občan hodnotil jeho dosavadní kroky a vůbec fungování současné vlády?

Myslím si, že si počíná relativně velmi dobře. Podařilo se mu sestavit složitou koalici, která zatím funguje zásadně podle svého plánu. To znamená podle programového prohlášení. Myslím, že pokračují právě v určité změně nálady a pozitivních krocích, takže já bych to hodnotil v zásadě pozitivně.

Dá se nějak shrnout a říct v kostce, co vám daly hektické měsíce v prozatímní vládě?

Samozřejmě, že vládní mise byla velmi náročná a člověka nějak vyčerpá. To je ale v každém zaměstnání, které má větší intenzitu. Myslím, že mi nic speciálního nevzala. Spíš mi ty měsíce přinesly další životní zkušenost a určitý rozhled. Vzpomínám na tyto měsíce ve funkci v zásadě pozitivně.

V současné době jste členem rady České národní banky. Můžete z poznatků a zkušeností, které jste ve funkci premiéra získal, využít něco na novém pracovišti?

Určitě ano, protože ČNB je bankou státu a pohybuje se mimo jiné v oblastech některých částí hospodářské politiky, do kterých svým fungováním zasahuje. Určité zkušenosti a znalost některých procedur státu a prostředí, jak stát funguje, jsou určitě prospěšné i pro práci tady ve vedení České národní banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…