Fakticky nevidíte, co tím Zeman sleduje? A co se stane 16. května od 14 hodin? Muž, který dělil miliardy, představuje naprosto ojedinělý úhel pohledu

10.05.2017 9:00

Miloš Zeman zesměšnil Bohuslava Sobotku, čímž z něj vlastně udělal trpitele. Andrej Babiš se s prezidentem sblížil natolik, že ho poslouchá. Babiš dokáže hýbat i Zemanovými poradci. Lubomír Zaorálek se zalekl a přestal činit rázné kroky. I to je jedna z možných interpretací aktuálního vývoje domácí politiky. Ne tak pro někdejšího bosse společnosti SAZKA Aleše Hušáka. Ten pro čtenáře ParlamentníchListů.cz připravil velmi nečekaný rozbor. Připusťme, že v této podobě se nad aktuální politickou krizí ještě nikdo nezamyslel.

Fakticky nevidíte, co tím Zeman sleduje? A co se stane 16. května od 14 hodin? Muž, který dělil miliardy, představuje naprosto ojedinělý úhel pohledu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aleš Hušák

Hušák v úvodu své polemiky charakterizuje současný stav jasně. Z médií se na nás řítí proud kanonád, PR agentury vypouštějí v předem připravených mediálních dělostřeleckých či kulometných salvách argumenty a protiargumenty, a přitom vykrádají své vlastní archivy nápadů pro další a další hnojometné bomby obžalovacích argumentů.

„Na nic nového ale nepřicházejí a směšně opisují," míní muž, který působil jako generální ředitel společnosti Sazka v letech 1995–2011 a zažil tak zblízka vesměs všechny vrcholové politiky České republiky. „Těžko tady vysvětlovat na malém prostoru jemné nuance chápání textu ústavy, tedy poptávaný problém, kdy v demisi končí premiér sám a kdy s ním celá vláda. Opačný výklad, než je ten jediný správný, mohou lžiprávníci tlouci do obyvatelstva celý den, ale bude to stejná pohádka, jako ta, že svatá Panna Marie otěhotněla bez styku pohlavního. Ledaže by v té době již fungovalo umělé oplodnění. O tom se ale v knize knih nic nepíše," dodává dále Hušák.

Podstata jeho textu ovšem není v příkrém pohledu na dění. „Nechápu, že nikdo nepochopil, že Miloš Zeman nebrání v této bitvě Andreje Babiše, ale své staré dílo, sociální demokracii,“ kontruje Hušák. Zde je nutné uvést, že mnoho komentátorů považuje Zemanův přístup k Sobotkovi jako jasnou podporu šéfa hnutí ANO. Málokdo si připustil fakt, že prezident svými kroky nebojuje primárně proti ČSSD, ale proti jejímu předsedovi.

Anketa

Doporučujete Zemanovi, aby nakonec odvolal Babiše?

28%
72%
hlasovalo: 9251 lidí
Miloš Zeman potřebuje podle Aleše Hušáka k nové volbě prezidenta obě strany stejně, a to z důvodu, aby mu nestavěly protikandidáty, ale také proto, aby ho ve volbě podpořily a po volbě s ním spolupracovaly. Prezident si tak podle námi zveřejněné úvahy nepřeje silné ANO po parlamentních volbách. „Miloš Zeman ví, že sociální demokracie má možnost výrazně navýšit procenta volebních preferencí jen a jen tehdy, když velení strany převezme někdo jiný. Rozhodně to není tak, že by se dlouhodobě spojoval s Andrejem Babišem. Ale vedení sociální demokracie ho k tomu svým postojem nutí,“ blíží se exředitel SAZKY k meritu věci.

Ministra zahraničí sice osobně šlechtí, že záchranné laso hozené mu prezidentem v posledních dnech odmítl, ale jako politik tím ztratil možnost nastoupit do záchranných člunů. Protože jestli Bohuslav Sobotka předpokládá, že po volbách vyrobí koalici s Miroslavem Kalouskem a lidovci, pak je to volání žíznivého na poušti a nic jiného,“ píše se dále.

„16. května začíná další řádná schůze Poslanecké sněmovny. Tento týden proběhne ještě jedna, jejímž výstupem bude usnesení, že Andrej Babiš se o stát nezasloužil a vzato kolem a kolem je to zločinec a pěkné kvítko. A až vyprchá z hlav tvůrců tohoto usnesení a stránek novin, případně z vysílání České televize vzrušení nad tímto vítězstvím, dojde na Ústavu a její neúprosnou logiku, kterou poblouzněná kavárna a vedení sociální demokracie nejsou schopni domyslet,“ popisuje možné dění Aleš Hušák. „Jestli se tak stane hned na počátku nebo v průběhu schůze, nevím, ale stane se to. Objeví se padesát hlasů poslanců požadujících hlasování o nedůvěře vládě,“ přibližuje.

Nedůvěra vládě. Podstata? Smysl? Cíl? Je možné, že ano. Eventuality jsou v zásadě dvě. Buď vláda na své květnové schůzi dostane důvěru hlasy současné koalice, „pak je odvolání Andreje Babiše bezpředmětné a sociální demokracie se noří někam, co asi nebudeme blíže popisovat. Nebo vláda důvěru nedostane, podá demisi a vládne prezident republiky, jakkoli má z toho Miroslav Kalousek osypky. Předpovídám, že v takové vládě nebude ani současný předseda vlády, ani současný ministr financí, a ani současný ministr vnitra. Čekat budeme pouze na to, kdo ze sociální demokracie provede pokus o návrat na výsluní lepších preferencí a ANO si udrží všechny posty a po volbách (asi) zvítězí. Jiný scénář možný v podstatě není, pokud hnutí ANO bude hlasovat vždy pro důvěru vládě,“ uzavírá Hušák.

Celý text Aleše Hušáka:

Kdyby to nebylo k pláči….
 
Z médií se na nás řítí proud kanonád, pí ár agentury vypouštějí v předem připravených mediálních dělostřeleckých či kulometných salvách argumenty a protiargumenty, a přitom vykrádají své vlastní archivy nápadů pro další a další hnojometné bomby obžalovacích argumentů. Na nic nového ale nepřicházejí a směšně opisují. Zatímco já nebo mé alter ego viselo jako figurína oběšence na libeňském mostě v případě boje o jednu nejmenovanou velkou českou firmu, dnes místo toho visí alter ego jistého bohatého oligarchy na kříži. Podobně jako Kristus, a to v místě, které svého času hyzdila fronta na maso. Ach, hlupáci, je vidět Vaše nevzdělanost a nesoudnost. Kristus jako symbol mučednictví, symbol toho, kdo vzal na bedra svá všechny lidské hříchy, aby za nás pykal… . Takže pokud někdo chtěl tímto kulturním happeningem oligarchu odsoudit, naopak z něj mučedníka učinil. Učit se, učit se, učit se, řekl jistý diktátor, a proto bych chlapcům z oněch PR agentur doporučil, aby se symboly ráčiti naučili správně používat….. A pokud si to zaplatil pronásledovaný oligarcha? To by pak svědčilo o pokleslém vkusu jeho i jeho píáristů.
 
Takovým způsobem vedená kampaň je ubohá, o tom ale psát nechci. Šokuje mě více, jak osoby, momentálně obývající přední salony české politiky, neznají ústavní zákony, tento jejich denní pokrm, a čtou je, až když  je pozdě. Jsem smutný z toho, že se opírají o stanoviska moudrých věrozvěstů a ne odborníků, kteří s textem ústavy denně pracují. Připadá mi to, jako když si někdo nechá operovat slepé střevo od pana profesora, který operuje dvakrát za měsíc, a to ještě oči.  Babička z Orlických hor ví, že se slepákem se jde za panem doktorem, který ho operuje v okresní nemocnici každý den alespoň třikrát. Blahoslavení duchem neb jejich je království nebeské, dere se mi na jazyk. Hrozím se výkladů, které zavádějí do našeho právního systému psaného práva jakési ústavní obyčeje a zvyklosti, protože odtud už je jen krok k právu sdělovanému osobami pomazanými (jestli sebou samými nebo jinými samozvanými lumpy už je jedno). Těžko tady vysvětlovat na malém prostoru jemné nuance chápání textu ústavy, tedy poptávaný problém, kdy že v demisi končí premiér sám a kdy s ním celá vláda. Opačný výklad, než je ten jediný správný, mohou lžiprávníci tlouci do obyvatelstva celý den, ale bude to stejná pohádka, jako ta, že svatá Panna Marie otěhotněla bez styku pohlavního. Ledaže by v té době již fungovalo umělé oplodnění. O tom se ale v knize knih nic nepíše.
 
Stejně tak je pokleslé a deprimující, když média, politici a další osoby veřejně činné tlačí na hlavu státu, aby v situaci, kdy je požádán o odvolání člena vlády, ho odvolal obratem. Křičeli to, a to hned v den, kdy žádost na Hrad zaslati ráčili. Podepiš, podepiš, podepiš! A ten tlak je stupňován každým dnem více a více. Podepiš, podepiš! Snad ještě chybějí dopisy ze závodů a družstev, kterými zmanipulovaný dav žádal trest smrti pro ženu. Hlavně rychle, rychle a ještě rychleji. Jinak žalobu už na Vás chystáme, za takovou neposlušnost. Jakoby ústavní žaloba na prezidenta  proces urychliti mohla. Nemohla, zatímco ublížit v politickém boji mohla. A o to tu jde především. Protože jestli k rozhodnutí hlavy státu v tomhle případě dojde za den, za týden nebo za čtrnáct dnů je v poměření s věčností času nepostřehnutelnou chvilkou. Stejně tak v jednom poltickém roce. Za tři dny už o tom nikdo vědět nebude, že.
 
Ale vše má své vysvětlení, rozuzlení a často i rozhřešení, když už si dnes vypomáhám náboženskými prvky. Na celém příběhu sice nic křesťanského není, i když katolického rozhodně. Hraje se o preference, procenta popularity, možnost být u krmelců moci a o možnost kandidovat a být zvolen. A k tomu vše pozitivní i negativní dobré jest stejnou měrou. 
 
Nechápu, že nikdo nepochopil, že Miloš Zeman nebrání v této bitvě Andreje Babiše, ale své staré dílo, sociální demokracii. 
 
Miloš Zeman potřebuje k nové volbě prezidenta obě strany stejně, a to z důvodu, aby mu nestavěly protikandidáty, ale také proto, aby ho ve volbě podpořily a po volbě s ním spolupracovaly. Miloš Zeman si nepřeje silné ANO po parlamentních volbách. Z představy, že má v parlamentu jenom jednu silnou stranu, tak z toho se musí Miloši Zemanovi podlamovat nohy, už tak nemocné. Pan prezident potřebuje další silné politické hráče, se kterými bude tvořit budoucnost. Rozděl a panuj. A proto se dnes Miloš Zeman snaží ve skutečnosti zachránit sociální demokracii, tentokrát samu před sebou. Dobře si spočítal, že její současné vedení žádný skvělý volební výsledek neudělá, spíše naopak.
 
Miloš Zeman ví, že sociální demokracie má možnost výrazně navýšit procenta volebních preferencí jen a jen tehdy, když velení strany převezme někdo jiný. Rozhodně to není tak, že by se dlouhodobě spojoval s Andrejem Babišem. Ale vedení sociální demokracie ho k tomu svým postojem nutí.
 
 To, že politickému byru sociální demokracie nedochází, že odstraněním Andreje Babiše nic nezíská, spíše naopak, je jen a jen jejich osobní problém, ale bohužel problém, který se nakonec odrazí v životě celé strany. Argumenty vedení sociální demokracie o záchraně demokracie před oligarchou a o jeho nemožnosti setrvat v politickém systému  jsou totiž sice správné, ale liché. Protože tak podobně jako oligarcha dnes, stejně tak většina současných politiků (včetně socdem) bez problémů dvacet let politicky žila a zemi spravovala. Tak proč by to nemohl dělat také on, že, když oni ano.
 
Špatný konec sociální demokracie si dle mého názoru Miloš Zeman nepřeje a přát nemůže. Už jenom proto, že sociální demokracii kdysi vybudoval a v pořádku jiným předal. Jako budovateli mu rozumím. Pochopil (z výše uvedených důvodů), že se sociální demokracie  musí zbavit jak předsedy, tak i jeho poradců a některých dalších osob. Ministra zahraničí sice osobně šlechtí, že záchranné laso hozené mu prezidentem v posledních dnech odmítl, ale jako politik tím ztratil možnost nastoupit do záchranných člunů. Protože jestli Bohuslav Sobotka předpokládá, že po volbách vyrobí koalici s Miroslavem Kalouskem a lidovci, pak je to volání žíznivého na poušti a nic jiného.
 
Proto pan prezident mluví o koaliční smlouvě, která se stala jeho beranidlem. Buď platí, nebo neplatí. Žena je buď těhotná, nebo těhotná není. Neexistuje žádný umírněný bojovník. Každý zabíjí. Nevidím rozdílu mezi zastřelením nebo uříznutím hlavy. Obojí vede ke smrti.  Pokus lidovců prohlásit, že smlouva je v kómatu, je sice povedený bonmot, ale hloupý. Když je člověk v kómatu, musí konzilium lékařů prohlásit, zda je šance na jeho záchranu nebo není. 
 
V případě koaliční smlouvy  se hraje jen o to, kdo za neplatnost bude muset zaplatit, protože ta smlouva není v kómatu, ale je mrtvá. Pouze mi připadá, že si to někteří jaksi nechtějí připustit, anebo se to bojí říci, aby je vdova (Česká republika), neobvinila z rozšiřování poplašných zpráv. A čekání na to, že ve firmě ANO dojde ke stávce zaměstnanců je čekáním na Godota. To pan prezident ví. Hraje se o čas na všech stranách.
 
Miloš Zeman si jako starý harcovník parlamentních bitek spočítal další věc, která salonním politikům, kteří čtou výklad ústavy z úst jejich guru Elišky Wágnerové, úplně uniká. I když někteří z nich ho znají a pouze se dnes maskují pelem nepoznání, ale ve skutečnosti už počítají hlasy. 
 
16. května začíná další řádná schůze Poslanecké sněmovny. Tento týden proběhne ještě jedna, jejímž výstupem bude usnesení, že Andrej Babiš se o stát nezasloužil a vzato kolem a kolem je to zločinec a pěkné kvítko. A až vyprchá z hlav tvůrců tohoto usnesení a stránek novin, případně z vysílání České televize vzrušení nad tímto vítězstvím, dojde na Ústavu a její neúprosnou logiku, kterou poblouzněná kavárna a vedení sociální demokracie nejsou schopni domyslet.
 
 Jestli se tak stane hned na počátku nebo v průběhu schůze nevím, ale stane se to. Objeví se padesát hlasů poslanců požadujících hlasování o nedůvěře vládě.
 
Možnosti jsou v zásadě dvě. Buď vláda dostane důvěru hlasy současné koalice, pak je odvolání Andreje Babiše bezpředmětné a sociální demokracie se noří někam, co asi nebudeme blíže popisovat.
 
Nebo vláda důvěru nedostane (přičemž ANO bude hlasovat pro (a asi i hadi lidovci), vláda podá demisi (ano tu z ústavy) a vládne prezident republiky, jakkoli má z toho Miroslav Kalousek osypky. Předpovídám, že v takové vládě nebude ani současný předseda vlády, ani současný ministr financí a ani současný ministr vnitra. Čekat budeme pouze na to, kdo ze sociální demokracie provede pokus o návrat na výsluní lepších preferencí a ANO si udrží všechny posty a po volbách (asi) vítězí.
 
Jiný scénář možný v podstatě není, pokud hnutí ANO bude hlasovat vždy pro důvěru vládě.
 
Vítězem  bude Miloš Zeman. Jako již dlouho. A ti, co budou plakat nad tímto výsledkem, mohou jen a pouze zpytovat svědomí, že to prostě jako vždy  špatně promysleli. Ach jo. 

 

Aleš Hušák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…