Fialova vláda bere všem slušným lidem. To nedopadne dobře, obává se Okamura. Rakušan ví a lže

31.03.2022 21:29 | Rozhovor

„Hnutí SPD bije hlasitě na poplach, protože neschopnost vlády připravit jakýkoli plán způsobí v blízké době obrovské a nevratné sociální a ekonomické problémy,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura. Lidé toho začínají mít dost, hrozí velký chaos a velké pnutí ve společnosti, které se kabinetu zcela vymkne z rukou. Ministr vnitra místo toho předvádí drzost a aroganci.

Fialova vláda bere všem slušným lidem. To nedopadne dobře, obává se Okamura. Rakušan ví a lže
Foto: Reprofoto: FCB
Popisek: Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34543 lidí

Od 1. dubna vzala vláda Petra Fialy peníze dětem, studentům a seniorům, když jim snížila slevy na jízdné v dopravě. Co na to říkáte?

Bohužel je to tak. Fialova vláda vůbec nemyslí na naše potřebné občany. Jen bere všem slušným lidem. Vláda vzala peníze nejen dětem, studentům a seniorům, ale i zdravotně postiženým lidem, policistům, hasičům, vojákům a dalším profesím. Vláda neřeší ani zdražování a čím dál více lidí se ocitá v zoufalé situaci. Jediní, kdo během vládnutí Petra Fialy (ODS) dostali přidáno, jsou sami vládní politici – vytvořili si nová místa tří ministrů s obrovskými sekretariáty, další místa ve Sněmovně a navýšili si platy. To je nehorázné. Tím, že Fialova vláda od dubna snížila slevy na jízdenky ve vlacích a autobusech ze 75 % na 50 %, našim občanům vzala z peněženek dvě miliardy korun. A tento týden zároveň vláda rozhodla, že dá 5,2 miliardy korun na integraci ukrajinských uprchlíků. To je konstatování faktů.

Ozývají se lékaři, že je náš zdravotní systém v souvislosti s uprchlíky před kolapsem, už nyní především v oblasti dětského lékařství a léčení vzácných nemocí. Napjatá situace je i ve školství. Vláda Petra Fialy ale k situaci mlčí a vůbec to neřeší. Nepředstavili žádný plán, protože žádný ani po několika týdnech nemají. Kašlou na naše občany. To nedopadne dobře… lidé jsou oprávněně na vládu čím dál více naštvaní a žádají demisi vlády. Plnou odpovědnost nese koaliční vláda ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů.

Pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny je podle nás správné, ale pouze přiměřeně, na nezbytně nutnou dobu a po ukončení konfliktu na Ukrajině by se měli vrátit zpět budovat svoji rodnou zemi. V tomto se postoj SPD zásadně liší od postoje Fialovy vlády a hnutí ANO. Vláda stále nepřichází se zásadními opatřeními ve způsobech přijímání uprchlíků a naše republika tuto situaci nebude schopna ekonomicky a sociálně zvládnout. Naši občané mají oprávněné obavy o udržitelnost našeho zdravotního a sociálního systému, situaci na pracovním trhu, ve školství a trápí je zdražování. Fialova vláda odmítá řešit problémy českých občanů, a to je špatně.

Fialova vláda ale počítá s tím, že tady většina uprchlíků zůstane. Na to ale není a nebude Česká republika připravena ani finančně, ani sociálně, ani zdravotně, ani z hlediska kapacity vzdělávacího systému či bydlení. Státní rozpočet je kvůli dosavadním vládám včetně té současné zadlužený až po uši a například dětských lékařů či zubařů byl nedostatek ještě před konfliktem na Ukrajině.

Evergreenem poslední doby, který trápí občany, je zdražování…

Vláda stále nic zásadního pro české občany nedělá. Zvýšení životního a existenčního minima ani nepokryje inflaci. Kromě energií a pohonných hmot teď nastupuje brutální zdražování potravin. Celosvětově hrozí nedostatek pšenice. Česká republika by proto měla podle Svazu pekařů a cukrářů zásadně omezit vývoz pšenice, jejíž cena se meziročně zdvojnásobila. Běžný chléb by tak mohl stát letos i 60 až 100 korun. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové letos zdraží potraviny až o 30 procent. Vepřové maso a uzeniny by mohly od dubna zdražit o desítky procent.

Opakovaně vyzýváme současnou vládu Petra Fialy (ODS), aby konala. Čeští občané i nadále platí kvůli nečinnosti vlády předražené ceny energií, pohonných hmot a potravin. Zatímco Polsko zrušilo od 1. února na půl roku DPH u základních potravin, jako jsou chléb, maso nebo mléčné výrobky, Česko má daňovou zátěž výrazně vyšší, tedy 15 procent. V Německu je DPH na potraviny pouze sedmiprocentní. Také připomínám, že vláda Německa se totiž rozhodla snížit na tři měsíce zdanění pohonných hmot, litr benzínu by tak měl v Německu zlevnit v přepočtu asi o osm korun, litr nafty o tři.

Vysoké daně u nás mají své důsledky. Potraviny stojí v ČR a Německu skoro stejně, oblečení je v ČR dražší a v Polsku je to všechno levnější. V potravinovém řetězci, který působí v České republice, Německu i Polsku, nakupoval štáb TV Nova housky, rajčata, banány, kuřecí prsa, máslo, džus a plnotučné mléko. V Polsku nákup stál 244 korun, v Česku téměř o stokorunu více.

Koaliční vláda tak nechává české občany v čím dál větších existenčních problémech, přičemž i nadále se všechno pro naše občany zdražuje a naši občané dále chudnou. To je pro SPD nepřijatelné a tato vláda by měla podat demisi. SPD už několik let tvrdí, že máme obnovit potravinovou a energetickou soběstačnost ČR. Jde o potraviny, které lze vyprodukovat na území naší republiky. Politici demobloku se nám vysmívali. Nyní se ukazuje, že jsme měli pravdu.

V současné době evidujeme na našem území již více než 320 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a další stále přicházejí…

Žádáme vládu Petra Fialy, aby konečně oznámila, kde je strop pro přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Vládní představitelé říkají, že se mají přijímat uprchlíci ze 45milionové Ukrajiny neomezeně a že jich u nás většina zůstane natrvalo. Přitom si zároveň premiér Petr Fiala (ODS) protiřečí, když tvrdí, že Česká republika je již na samé hraně svých kapacity, která je podle něj ve výši dvou procent domácí populace pro republiku zvladatelná. Tato hranice je již však dávno překonána.

Hnutí SPD bije hlasitě na poplach, protože neschopnost vlády připravit jakýkoli plán způsobí v blízké době obrovské a nevratné sociální a ekonomické problémy pro naše občany. Hrozí chaos a velké pnutí ve společnosti. Občané začínají mít této vlády oprávněně dost.

Proč se SPD rozhodla nepodpořit prodloužení nouzového stavu kvůli uprchlické krizi. Jaké důvody vás k tomu vedly?

Vládní koalice Petra Fialy v úterý ve Sněmovně prodloužila hlasy jejich poslanců nouzový stav o 58 dnů, hnutí ANO navrhovalo prodloužit nouzový stav o 30 dnů. Jediné SPD je a bylo proti nouzovému stavu, jelikož veškerá opatření ohledně uprchlíků lze řešit prostřednictvím současné krizové legislativy bez vyhlášení nouzového stavu (např. vyhlášením stavu nebezpečí). Nouzový stav umožňuje vládě mj. nařizovat hoteliérům a osobám poskytujícím ubytovací služby, aby nuceně poskytovali i nadále svoje ubytovací kapacity ve prospěch uprchlíků a mohly být také vládou prováděny nákupy bez výběrových řízení.

Prodloužení o více než 30 dnů najednou je nejen podle našeho názoru, ale i podle většiny ústavních právníků nelegální. Vyhlášení nouzového stavu je zcela mimořádný krizový stav, který v případě vyhlášení anebo jeho prodloužení dává vládě a hejtmanům zcela mimořádné pravomoci. Hnutí SPD odmítá nejen nouzový stav, ale zároveň dávat této vládě a hejtmanům bianko šek na další dva měsíce.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová vysvětlila delší časový úsek tak, že nemáme čas se zdržovat bezpředmětnými politickými debatami každý měsíc…

Připomenul bych jí citát jejího koaličního kolegy Petra Gazdíka ze STAN: „Parlament není, jak říkali Hitler nebo Lenin, žvanírna, která hlasuje jak na běžícím pásu.“ Když byli v opozici, hovořili politici demobloku o parlamentní demokracii a právu opozice na obstrukce. Nyní všechno tlačí silou přes de facto zmocňovací zákon. V tomto případě vidíme, že ti, kteří ostatní označují za extremisty či fašisty, se sami chovají jako fašisté.

Ze strany vlády zaznívají vážně míněná rozlišení, že toto není „špatný“ nouzový stav prosazovaný za pandemie Babišovou vládou, ale „dobrý“, prosazovaný z humanitárních důvodů. Vidíte vy nějaké rozdíly, které by toto rozlišení ospravedlňovaly?

Ne. Nouzový stav existuje pouze jeden. Znamená nárůst moci vlády bez schválení a kontroly Parlamentu. V podstatě se v současné situaci jedná o neomezenou diktaturu menšiny vůči většině, jelikož vládní pětikoalici ve volbách nevolila většina voličů, protože milion hlasů propadlo pro strany, které měly pod 5 %. Arogance, opojení mocí a diktátorské manýry ministrů Stanjury (ODS), Rakušana (STAN) či předsedkyně TOP 09 Pekarové Adamové jsou do očí bijící.

Ministr vnitra Rakušan (STAN) tvrdí, že tento nouzový stav nikoho z našich občanů neomezuje. Souhlasil byste s tímto tvrzením?

Je to opravdu arogance, drzost, neschopnost a ostuda, když takhle ministr Rakušan lže lidem, místo aby velmi napjatou situaci řešil. Rakušan moc dobře ví, jak začíná být v souvislosti s uprchlíky zahlcený náš zdravotní systém, stěžují si na to nejen naši občané, kteří jdou k lékaři, ale už i sami dětští lékaři, že nezvládají. Rakušan moc dobře ví, jaké problémy jsou ve školství, kde rodiče českých dětí, kteří chtějí přihlásit svoje děti do mateřských škol či na gymnázia, tak slyší od vedení škol, že musejí nejprve počkat na kvóty pro Ukrajince a až podle toho budou vědět, jestli zbude místo na naše české děti. A například jihomoravský hejtman Grolich (KDU-ČSL) si pochvaloval, že díky nouzovému stavu by vládní politici mohli ubytovacím zařízením nařídit ubytování ukrajinských uprchlíků. To všechno nejsou omezení našich občanů?

Jaký má vývoj kauza Stanislava Polčáka?

Hnutí SPD podalo do Sněmovny návrh na svolání mimořádné schůze s názvem „Vysvětlení politického podnikání europoslance a místopředsedy hnutí STAN Stanislava Polčáka“. Ta by se měla konat v průběhu příštího týdne. Stanislav Polčák požadoval provizi z veřejných peněz téměř osm milionů korun za prosazení zákona v Parlamentu a účtoval si za jednání s poslanci jiných stran z veřejných prostředků 47 tisíc korun za hodinu. Ke svolání mimořádné schůze je potřeba 40 podpisů poslanců, a jelikož má SPD 20 poslanců, požádali jsme hnutí ANO a to připojilo chybějících 20 podpisů.

A tento týden se vyloupl další vládní politický podvodník z politicko-podnikatelského projektu STAN. Veřejně se provalilo, že ministr školství a místopředseda vládního STAN Petr Gazdík má poloviční podíl ve firmě, která se zabývá správou majetku, stavbami a řízením investic, přestože mu to zakazuje zákon. Zákon o střetu zájmů ukládá ministrům povinnost ukončit podnikatelské aktivity do 30 dnů od nabytí funkce. Ministrem je Gazdík od loňského 17. prosince. Gazdík se vymlouvá, že prý „zapomněl“.

Předseda STAN, vicepremiér a ministr vnitra Rakušan, místopředsedové STAN Farský, Polčák, Michalík – doslova všichni z vedení STAN mají během krátkého účinkování ve vládě finanční a jiné skandály. Kolik toho ještě bude mít tato druhá nejsilnější vládní strana? A co předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan? Ten podle mého názoru všechny tyto kauzy kryje. A proč premiér Petr Fiala z ODS pořád zbaběle mlčí? A kde jsou Reportéři ČT, 168 hodin a Respekt – najednou nemají čas? Kdyby nebyl premiér Fiala srab a chtěl opravdu pozitivní změnu, ihned odvolá STAN z vlády. Premiér ale ostudně strká hlavu do písku…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Giuseppe Maiello: Moje zkušenost s Dominikem Ferim. Ještě před aférou. Už je mi to jasné

5:00 Giuseppe Maiello: Moje zkušenost s Dominikem Ferim. Ještě před aférou. Už je mi to jasné

Tříletý trest vězení zhatil Dominiku Ferimu nejen domácí hvězdnou politickou kariéru, ale připravil …