Filip má vážné podezření kvůli církevním restitucím. Něco je prý nejspíš utajováno

27.07.2014 10:53

NA HRANĚ S XAVEREM Předseda KSČM Vojtěch Filip okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz současnou vyhrocenou situaci v Poslanecké sněmovně a dotkl se i problematiky církevních restitucí, které se snaží jeho strana zpochybnit.

Filip má vážné podezření kvůli církevním restitucím. Něco je prý nejspíš utajováno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Co říkáte na tanečky ve sněmovně kolem daně na pohonné hmoty?
Je to ukázka nejednoty vládní koalice a špatné přípravy zpravodajů i předsedů poslaneckých klubů koaličních stran. Vládní strany tak samy sobě způsobily vážný problém.

O čem to svědčí ve vztahu k ČSSD?
Čekal jsem, že u zkušených sociálních demokratů bude méně amatérismu.

Jde opravdu jen o amatérismus? Nevidíte tam třeba i nějaký skrytý cíl?
Ani ne. Pokud jde o návrh kolegy Šincla, žádný skrytý cíl v tom nevidím, spíše jen opravdu amatérský přístup.

Co říkáte na výrok pana Babiše, který se k tomu vyjádřil v tom smyslu, že kdyby mohl, tak by odstoupil?
Myslím, že mu v tom nikdo nebrání.

Proč se na stůl opět dostávají církevní restituce, a proč by se daný zákon neměl prostě jen dodržovat, pokud byl řádně schválen?
Zákon se nedodržuje a úředníci se ho snaží obcházet. Neexistují jednotné metodické postupy, co se povinných osob týká. Ministr kultury říká, že nemá žádný metodický pokyn a ministr zemědělství zase není schopen odpovědět ani na to, kolik má žádostí a kolik je jich vyřízených. Svědčí to o tom, že místo aby byl celý proces transparentní, je zde nejspíš něco utajováno.

Jak podle vás církevní restituce dopadnou?
Jsem přesvědčen, že samotné státní úřady požádají o stop stav a přerušení celého procesu. Je to ve velikém nepořádku vzhledem k tomu, že žadatelé nepředkládají projekty v pořádku, neztotožňují jednotlivé pozemky podle pozemkového katastru tak, aby byly ztotožněny s katastrem nemovitostí, tak jak je veden po roce 1992.

Jsou podle vás církevní restituce natolik silné téma, že by mohly způsobit dokonce pád vlády?
Pokud tam bude zjištěn nějaký exces a pokud politici ve vládní koalici cítí zodpovědnost za volební program, měli by podle něj postupovat. Podle mě je logické, že tato koalice nemůže za těchto okolností vydržet.

Co by chtěli komunisti?
KSČM prosazuje referendum. I když nám neprošlo, té myšlenky jsme se nevzdali, protože minulá vláda, která měla minimální legitimitu a postupovala proti 80 % občanů, schválila restituce pomocí dnes již pravomocně odsouzených lidí. Pokud se ukáže, že je tento zákon skutečně nerealizovatelný, bylo by to možné znovu předložit k Ústavnímu soudu. Chceme, aby byl celý proces přehodnocen.

Jak moc se podle vás aktuální neutěšené klima ve sněmovně může odrazit na podzimních komunálních volbách?
Pokud nebudou jednotlivé politické strany dodržovat své programy, občané to bezpochyby ve volbách zohlední. Přesto, že jsou teď letní prázdniny a mnoho lidí je na dovolených, nemalá část občanů jistě vnímá, co se v politice děje. Sám to vidím podle toho, kolik lidí mě navštěvuje v mé poslanecké kanceláři, jaký mají přehled a jak se v současné politické situaci orientují.

Na co se vás nejčastěji ptají?
Momentálně právě na situaci, kdy jsme se pokusili prosadit mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny kvůli církevním restitucím, protože se dotýkají nejen obcí, ale už i fyzických osob. To, že se začnou takto zásadně měnit majetkové poměry, lidé samozřejmě nečekali. Velkými otázkami jsou pro občany také bezpečnost a sociální systém.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…